Европа е готова с реформата в банковия сектор

Собственици и кредитори ще плащат занапред за закъсалите банки
7 юни 2012 11:55, Миглена Иванова
6
Европа е готова с реформата в банковия сектор
Снимка: Reuters

Собствениците на банките и техните кредитори ще поемат разходите по преструктурирането на финансовите институции в случай на влошаване на финансовото им състояние.

Това е една от мерките за управлението на бъдещи кризи в европейския банков сектор, които днес бяха приети от Европейската комисия (ЕК), съобщиха от представителството на комисията в България.

Предвидени са три етапа на действие при управлението на бъдещи кризи в банковия сектор – предотвратяване, ранна намеса и оздравяване.

Първо, банките трябва да разработят планове за възстановяване, които да изпълняват при влошаване на тяхното финансово състояние, посочват от Еврокомисията.

Ако обаче бъде установено, че има пречки пред успешното оздравяване на затруднена банка, регулаторните органи могат да поискат от нея да промени правните или оперативните си структури. Така ще се изолират основните дейности на финансовата институция от проблемите и няма да се застрашава стабилността на банковия сектор в Европа.

Правомощията за ранна намеса ще се задействат, когато дадена финансова институция не удовлетворява или е вероятно да наруши капиталовите изисквания на банковите регулатори. Дадена банка може да бъде принудена от надзорните органи да започне изпълнение на мерките от предварително съставения план за възстановяване и оздравяване, както и да предприеме преструктуриране на дълговете си.

Надзорните органи освен това ще имат правото да назначават за определен период от време извънреден управител на затруднените банки, когато е налице сериозно влошаване на тяхното финансово състояние.

Ако властите сметнат, че няма алтернативни мерки, които биха могли да предотвратят фалита на банката, и че обществените интереси са изложени на риск, те следва да поемат контрол над институцията и да пристъпят към решителни мерки, посочват от ЕК.

Властите ще имат правото да продадат фалирала банка или част от нея на друга банка, както и да отделят качествените и “здрави” нейни активи в т. нар. „мостова институция“, която също могат да продадат на друга банка, а проблемните и второстепенни дейности да бъдат ликвидирани.

Националните власти ще могат да си сътрудничат при спасяването на банки с трансгранична дейност на всички етапи от подготовката, намесата и оздравяването. Посредник между тях ще бъде европейският регулатор, като така се поставя основата на по-тясно обвързан надзор на равнище ЕС върху трансграничните финансови институции.

Предвижда се и създаването на фондове за оздравяване на европейските банки, които ще се финансират от самите институции. Вноските във фондовете ще са съобразени с дълговете и рисковите операции на банките.

Още икономически новини от Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А тия кредитори ако си прехвърлят всички останали вложения в други банки извън ЕС/СССР питам се какво ще стане с еврото?
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какво става с гарантираността на влоговете до 100 000 (евро или лева май) ?Редно е банките също да поема оговорност за лошите заеми, а не само хората- в крайна сметка те са направили анализа и са преценили да дадат заем на съответния човек и ако той не може да плаща в даден момент, банката също е виновна, затова че не е преценила риска достатъчно...
2
0
 
3
 
! Отговори
вложител преди 11 години
Аз влагам в екскурзии в чужбина, няма да векувам я. Кеф цена няма а спомена остава доживот!
1
0
 
6
 
! Отговори
ан преди 11 години
ДО 1. МНОГОСИ ПРАВ ЧОВЕЧЕ. НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ ТОЗИ ФИЛМ НЕ ИМ Е ЯСЕН. НО НА БГ НАРОДА МУТРО-*** МУ ГО ПРОЖЕКТИРАХА. ВСИЧКИ КОИТО ИМАТ СПЕСТЯВАНИЯ ДА СИ ГИ ПРИБЕРАТ В БУРКАН БАНК. ИНАЧЕ ЩЕ СТАНЕ КАКТО ПРЕДИ СЪС СПЕСТЯВАНИЯТА НА ХОРАТА.