Заплаха от нова драма с изоставени чужди туристи това лято

10 г. туроператорите плащат туристическа застраховка, която не действа
Обновена: 8 юни 2012 10:12 | 8 юни 2012 10:07,
9
Заплаха от нова драма с изоставени чужди туристи това лято
Снимка: БТА

Има голяма вероятност и тази година да се повтори кризата от миналата есен, която преживяхме с руските туристи, които не можеха да отпътуват от летищата във Варна и Бургас за родните си места. Това опасение сподели пред Investor.bg Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. По негово мнение България трябва да е готова за подобни събития, тъй като те са нежелани, но се случват по света.

Експертът потвърди, че това лято ще има ръст на руските туристи в България, но като цяло кризата от миналата година се отразява негативно и те не са забравили драмата с „Алма тур“. 

„Всички си спомняме, че сериозно бяха нарушени икономическите интереси на  руските туристи, почивали у нас, и във всички случаи това лято ще имаме по-малко руски посетители, отколкото бихме имали, ако не се беше случила тази драма миналия септември“, коментира Румен Драганов.

Той припомня, че до момента прокуратурата все още не се е произнесла кой е виновен по случая и трябва да се изчака нейното решение по въпроса защо бяха нарушени икономическите интереси на чуждите туристи и защо те не получиха адекватна защита съгласно българското и европейското законодателство.

Трябва да отбележим, че в момента сме в етап на интензивно издаване на визи за руски туристи и се надяваме случилото се да бъде компенсирано от правителството с възможността руските граждани да пребивават в България с шенгенските си визи. Също така разчитаме, че голямото желание на руснаците за купуване на втори дом у нас ще изиграе ролята си и ще ги доведе отново тук, смята директорът на института.

Експертът обаче твърди, че една година по-късно страната ни не си е направила изводите от случая „Алма тур“ през септември 2011 г. Тогава България обвини руската страна, че не е прибрала гражданите си и твърдеше, че те са дошли у нас с еднопосочен билет, припомни експертът. Според него това е невъзможно, защото те не биха могли да получат шенгенска виза без да са представили двупосочен билет в българското консулство в Русия.

Според него неправилно са работили българските гранични служби, които са допуснали на българска територия граждани на трета страна, която не е членка на евросъюза, без да притежават обратен билет за връщане, което е нарушение на шенгенското законодателство.

Целият материал можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
0
 
! Отговори
do 2 преди 11 години
Varvi da vidi6 obslujvane, na sa6tite "niski ceni", v Garcia i Turcia!
7
6
 
2
 
! Отговори
Уорлик до OMG преди 11 години
Този въпрос в публичното пространство ми го зададоха още преди години. Тогава не отговорих. Нали не очакваш да го направя сега точно в този форум? Само да ти припомня, че всеки който е тръгнал с нападки и обиди срещу Америка (и нейни официални представители), не е видял добро! Америка си пази авторитета и защитава всеки свой гражданин, особенно официални такива. И като доказателство , веднага се сещам за Батето, който също тръгна с обиди и унижения към тогавашния американски посланик , но бял ден не видя с това. Много случки му се случиха и в живота и в кариерата на Батето(който иначе си беше веселяк). И кариерата му и живота му се срутиха. Така, че продължавайте да ме обиждате!
6
3
 
5
 
! Отговори
OMG преди 11 години
Уорлик, ти дрогираш ли се?
5
10
 
1
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Изгонете руснаците! Трябва да разберат, че тук вече е територия на САЩ и не са добре дошли! След като го направите ще ви осигуря поне 10 млн. туристи от САЩ! Част от тях от своя страна ще инвестират в държавата ви и ще вдигнат икономиката ви на крака! САЩ не забравя своите съюзници! Ако ни бъдете верни до 2020 г. американските инвестиции у вас ще надхвърлят 800 млрд. долара!
4
3
 
2
 
! Отговори
ч преди 11 години
Приказката за седящия и клона и триона чували ли сте ?
3
3
 
13
 
! Отговори
А дано преди 11 години
А дано да секнат и изгонят акащите "туристи" от синьото ни все още море, защото печалбата от тях е за мутрите а фекалиите за хората. Мутра данък не плаща.
2
6
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Причините са няколко;1. Ниските цени2. Не малка част от хотелите са с руски капитали3. По-умерения климат, в Турция юли и август е адска жегаИма и други причини.......
1
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз не мога да разбера за къв х... руснаците искат да почиват тук? само едно ми идва на акъла, че повечето българи по морето знаят руски иначе добро обслужване, евтиния, вкусна храна и т.н. могат да намерят и в Турция и в Гърция и т.н. аз лично повече никога няма да си дам парите за помията наречена почивка на море в Бг. Турците хич не ги обичам, ама те гледат в очите и хвърчат като пчелички около теб, отношението към туриста е на най-високо ниво. Не мога да кажа на бялото черно.

Спонсорирани публикации