Испания ще получи спасителен пакет от 100 млрд. евро

Страната е четвъртата от еврозоната, на която се предоставят кредити
10 юни 2012 12:17, Красимир Ангелов
60
Испания ще получи спасителен пакет от 100 млрд. евро
Европа ще спасява испанската банкова система. Снимка: Reuters

Испания ще получи кредити в размер на 100 млрд. евро за подкрепа на банковия си сектор. За това са се споразумели финансовите министри на страните от еврозоната в събота след конферентен разговор, продължил повече от два часа и половина, пише Ройтерс.

"Заемът трябва да покрие прогнозните нужди на банковата система, както и да предостави значителен буфер на сигурност”, се казва в съобщение на Еврогрупата.

Испания е поискала помощта, без обаче да е посочила точен размер на необходимата й сума. Такъв можело да се даде след приключването на оценките на две независими консултантски организации, което се очаква да стане до 21 юни.

"Испанското правителство заявява намерение да поиска европейско финансиране за рекапитализация на испанските банки, които се нуждаят от такова”, съобщава икономическият министър на страната Луис де Гиндос.

Това означава, че Испания се превръща в четвъртата държава, която получава спасителна помощ от Европейския съюз. Такава вече бе отпусната на Ирландия, Португалия и Гърция.

За разлика от случаите с Гърция, Португалия и Ирландия, сега става дума за специални спешни кредити за стабилизиране на слабата банкова система. По този начин четвъртата по големина икономика в зоната избягва строгите условия и контрола на държавния бюджет, от които Мадрид се опасява.

Но Испания трябва да реформира банковия си сектор и да представи оздравителни планове за банките в затруднение. Това в екстремни случаи може да означава и затварянето на отделни банки. 

Гиндос поясни, че средствата ще бъдат отпуснати от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) и следващия спасителен фонд - Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) на испанската централна банка.  

Очаква се Мадрид да подаде официално заявление през следващите седмици. По думите на Гиндос кабинетът все още чака двата доклада на консултантските фирми Oliver Wyman от САЩ и германската Roland Berger, които се очакват през юни. През това време правителството ще определи и точното количество финансови разходи за стабилизиране на банките.

В събота стана ясно, че според МВФ Испания се нуждае от допълнителна капиталова инжекция за няколко от своите банки в размер на 40 млрд. евро, за да може те да устоят на тежките икономически условия. 

Според кредитната агенция Fitch, която понижи рейтинга на Испания през седмицата, страната се нуждае от между 60 и 100 млрд. евро.

Още икономически новини от Европа четете в Investor.bg


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Радко Злорадко преди 8 години
ЕС само прелива големи суми от пусто в празно. Накрая ще има сгромолясване.
47
0
 
0
 
! Отговори
Кърджалиец преди 8 години
А за нас кога ште има спасителен пакет...? Докато българският народ е така будала и гъзолизец, май никога :)
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе какво става тук - в този сайт половината коментари са на Уорлик! Не ни стигат нравоученията му по вестниците, ами вече и по форумите се вихри! Аман!
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе този Уорлик май наистина е научил български - как се е засилил по форумите напоследък. Язък че го отзовават.
44
0
 
3
 
! Отговори
Уорлик преди 8 години
САЩ да фалира? Ти с всичкия ли си? САЩ е най-богатата държава в света. Освен това черпим от ресурсите на толкова много държави по света - Ирак, Либия, Суадитска Арабия. Диаманти пък си набяваме от Африка. Не си ли се замислял защо държавите с най-големите залежи на диаманти в света живеят толкова бедно? Защото придобиваме ресурсите им на безценица. Как е възможно да фалираме при това положение?
43
0
 
4
 
! Отговори
Патилан преди 8 години

Европа защитава не закъсали държави, а корпоративни банки!
Малкият човек е този, който не е облагодетелстван. Той е използван и лъган, за да поддържа действието на фалиралата система. Вместо да се приемат загубите в необосновани инвестиции – което би довело до евентуален колапс на някои банки – бе решено загубите да се прехвърлят на данъкоплатците чрез заеми, гаранции и непрозрачни схеми като Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF). Парите не отидоха в помощ на закъсалите икономики. Те бяха насочени чрез Европейската централна банка и държавите реципиенти към големите банки и инвестиционни фондове. Кризата с дългово закъсалите страни не е случайна и непредвидена, а целенасочена, заложена и планирана.

Америка и Европа вървят по пътя на древния Рим. Рим рухва заради морален упадък, всеобща корупция и загуба на воля. Римската империя е поразена от непосилни данъци, повсеместна бюрокрация, икономическа стагнация, политически раздори, военен авантюризъм и липса на граждански добродетели. Културата му става толкова упадъчна - с възвеличаването на хомосексуалността, убийството на деца, прекомерната сексуална толерантност и непрестанното забавление (като циркове и игри в Колизеума), че Рим е не само презрян, но и поруган. Америка и Европа повтарят същите трагични грешки. Днес цари сексуализирана, обсебена от знаменитости и нравствена разпуснатост култура презирана по света. Силата надделява над патриотизма. САЩ и Европа вече не олицетворяват ценностите на демокрацията.
Истинската криза още не е започнала, това до сега бяха само симптоми и упражнения. Каквото и да е количество банкноти да бълват печатниците на САЩ и ЕВРОПА, нищо и никой не може да спаси световната икономика от пълен банкрут. И това е въпрос на месеци, а не на години.Идва краят на финансовата пирамида в която живеем.
42
0
 
2
 
! Отговори
Уорлик до 34 преди 8 години
Моля да не се обиждаме! Не знаех че тук е пълно с хомофоби... Какво, като любовникът ми - Краси Аврамов ми гостува понякога? Да си различен е нормално, а не срамно. Чети повече - мисля, че го заявих в интервю преди няколко седмици! Заповядай на прайда за да видиш истински нормални хора! Ще го водя аз! Тъкмо ще се оглеждам за нова дружка, че Краси Аврамов нещо ми омръзна.
41
2
 
2
 
! Отговори
левчев преди 8 години
До 52, няма и има защото помощи получават само богатите държави а не бедните с 38 милиарда евро БВП, тоест 6 пъти по-малък от Гръцкия БВП и 10 пъти по-малък от Испанския!
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А за нас защо няма спасителен план?! А да - понеже сме били отличници във всяко едно отношение. И понеже сме отличници хората бягат всеки ден през глава към Терминал 1 и 2. Понеже сме много добре и нямаме нужда от заеми като тъпите Испанци и Гърци... питайте Бойко, на него не му е зле 1500 евро заплата. Щом той е ок, значи всички са...
39
4
 
2
 
! Отговори
Уорлик преди 8 години
Поради това, че България вече е стратегически партньор на САЩ ще инвестираме в държавата ви 80 млрд. долара до края на настоящата година. Средствата вече са договорени по време на обиколката в САЩ на президента ви и мен. Не случайно имаше толкова много срещи с бизнесмени отвъд океана. Бил Гейтс дори изяви желание да изгради регионален център на Майкрософт за Югоизточна Европа в София на стойност 3 млрд. долара. Във въпросния център ще има и високотехнологичен иновационен парк.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kakvoto i da praviat sveta ne moje da se otarve ot yvelichenieto na ikonomichskiata kriza ,prosto resyrsite na planetata se izcherpvat za smetka na yvelichenie na naselenieto a tova se regylira s voini.
37
0
 
6
 
! Отговори
Продължение от 123 преди 8 години
А нали знаете, какво следва от тоталното обезценяване - изгубване на всички спестявания, които са правени в съответната валута! Включително пенсионни вноски, застрахователни вноски, пари под дюшека и пари в банки! Е сега знаете кво ви чака след известно време. Айде със здраве.

ПП Американците ги чака не по добра съдба. Тези трилиони, дето напечатаха и наляха в банките се некъде требва да избият в инфлация. Вероятно до 2-3 години.
36
1
 
4
 
! Отговори
123 преди 8 години
Тея стотици 200-300 милиарда, дето ги дават на Испания и на Гърция, нали се сещате, че некой требва да ги връща. И ако не ги върне, ще се наложи или тези държави да фалират или дълговете да им бъдат опростени. И в двата случая, дадените пари няма да се върнат. И откъде ще се вземат? От печатницата! А кат се пусне печатницата, нали знаете кво следва (белкем си спомняте 96-97 година) - хиперинфлация! И нали знаете кво става със съответната валута в хиперинфлационна иконамика? Тотално обезценяване!
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарки и другари!
Вие убаво ше печатате пари за да сте съживявали бизнеса и икономиката(колкото и абсурдно да звучи?!), ама барем кажете на кой ше ги дадете тези пари за да ги харчи! :)))
Щото последния път, когато ви изгониха с камъни от Парламента печатихте, печатихте и си ги раздавахте по другарска линия! :)))
Покрихте ограбените от ВАС банки и спестявания на хората!
А ние, трудещите се останахме със заплати по 3 долара по едно време! :D
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страхотно спасение,кредит с който се погасява кредит и още по-голямо затъване.Спасението е в това което направиха Исландия и Аржентина преди време.
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Капитализма и корпоративните фашисти вземат поредната си жертва! Много ми е интересно при тая демографска криза какво ще стане когато безработицата в цяла Европа отиде над 25%.
Да не говорим пък за тоталната енергийна зависимост на Европа! Почти всичкия петрол и газ е внос ! Едно малко прекъсване на доставките и .... отиваме в историята!
32
2
 
17
 
! Отговори
99 преди 8 години
Онзи ден даваха по Тв, как в Испания много останали без жилища и....самонастанявали се в празни такива ...Това което тукашните *** практикуват отдавна и вече постепенно стана нормално и толерирано. Казват и в Испания и други държави било нормално. Усещате ли как постепенно след време и имотите ще ви вземат, а ако немогат то няма да може да гоните никой от собствената си къща...МАтрицата, живи роби. Демокрация а ....Трабва радикални мерки...
31
1
 
24
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
Това прилича на ПОМОЩИТЕ ЗА ***, само че в огромни размери.
30
8
 
32
 
! Отговори
батман преди 8 години
Кажете ми сега герберопоклонници, ЗАЩО едни от най-силните икономики в ЕС теглят заеми, за да може гражданите им да живят горе долу добре и да не се лишават от нищо.. а тези нашите се бият в гърдите,че са много велики и че спазваме фискалната политика, докато народа тъне в глад и мизерия.. Е кажете ми кое от 2те неща предпочитате и мислите,че е нормално.ГЕРБ-Това е геноцид..всичко друго е прах в очите и откровена тъпня.. Тия хора ги е грижа само за тях и за мнението на ЕС.. не за нас разберетего
29
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи теглят 100 млрд на заем за да спасят банките а тоя заем кой ще го връща барабар с лихвите и после защо има криза.