"Софийска вода" поиска 12% скок в цената на водата

Фирмата не може да поставя условия, отсече Йорданка Фандъкова
Обновена: 26 юни 2012 16:24 | 26 юни 2012 16:24,
50
"Софийска вода" поиска 12% скок в цената на водата
Снимка: Creative Commons

За втори път в рамките на два месеца "Софийска вода" настоява цената на ВиК- услугите в столицата да се повиши с 12%.

Основният аргумент на мениджърите е свързан с необходимостта дружеството да изпълни инвестиционната си програма, поясниха от дружеството.

Това реално означава повишение с 20 стотинки на цената на кубичен метър вода, което ще доведе до повишение на сметките на средно домакинство от 1,50-1,60 лева на месец.

Ако цената не бъде променена, от дружеството прогнозират, че средствата за изпълнение на инвестиционната програма може да бъдат намалени с 15 милиона лева до края на 2013 година.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че "Софийска вода" не може да поставя условия на общината.

Според нея общината и дружеството имат ясен договор и програма, така че при определената цена от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, бизнес програмата може да се изпълнява, както е заложена. 

Фандъкова припомни, че след връщането на бизнесплана на дружеството преди три години се е увеличил делът на изгражданата канализация, което е довело до изграждане на 60 километра нова канализация и до рехабилитирането на 200 километра водопроводи.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: Софийска вода
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
666 преди 11 години
Водата на французи,тока на чехи, банките на разни други, и накрая от най-бедната държава печелят всияки уж по-богати "Инвеститори", а народа български душа бере........
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямам търпение пак да гласувам за ГЕРБ
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
sofiiska voda sa sashtite paraziti kato ostanalite paraziti edin oktopod
36
0
 
2
 
! Отговори
ии преди 11 години
Тази вода от снимката не е от мойта чешма 100%.Мойта от време на време има приятен кафяв цвят.
35
0
 
0
 
! Отговори
агнето преди 11 години
Това е нагло определено. Айде сега да разсъждаваме логично...искаш да инвестираш...мислиш, планираш и се оказва че трябват еди-колко си пари. За обикновените малки фирми има банки и заеми и съответно следва потене и риск да си върнеш заема. Софийска Вода иска да ни вдигне цените без да поема никакъв финансов риск за да смени да кажем 50км тръби. Е това е бизнес план. Да ти се плати преди да си свършил работата и то качесвено. Ако пък инвестицията се провали никой няма да предяви претенции съм ВИК-то нито банка нито община ....чисти ръце. Да но ние не пасем трева.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уж щеше да има някакъв протест, нищо не стана, и моля ви, това не е Софийска, а ''Френска Вода'' за незнаещите
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе няма ли кой да открадне и публикува договора за концесия на Софийска вода? Или да драсна два реда на Уикилийс...може те да имат нещо,а?!?!?
32
1
 
1
 
! Отговори
ll преди 11 години
Nai nekadrnoto pravitelstvo koeto e bilo na vlast,kote se setq za cenite dopredi 3 godini imi stava zle fakt................
31
0
 
7
 
! Отговори
обещание преди 11 години
"Симеон Дянков: Докато сме на власт няма да се вдигат данъците"- само ще измислим нови.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уж да нямало монопол... , а то какво стана ? Държавните фирми за тока ,водата и парното ги държат сега чужденци и печелят от нашите гърбове. Преди години имаше 5-6 кабелни в квартала ,сега само GSM операторите и Близоо. И тях също ги държат чужденци.Едно време си казвахме ,че като не са българи ще има дисциплина и по- високи заплати. Сега разбираме ,че ни обират за да богатеят те и държавите им (за пример : ЧЕЗ внася в чешкия пенсионен фонд). А ниеее ние блеееем и спим..., а и плащаме , плащаме
29
0
 
7
 
! Отговори
5552 преди 11 години
През последните години всички видяхме какво представлява тяхната инвестиционна програма. Всички виждаме резултатите.А като ще са инвестиции, трябва да са за тяхна сметка, тъй като думата инвестиция означава възвръщаемост!ВЪН!
28
0
 
9
 
! Отговори
ВЪН преди 11 години
Вън сега и веднага от България на цялата пасмина впила се, като пиявица и смучеща кръвта ни- вън на анлийските, чешките, канадските, гръцките, испанските далавераджии от страната ни !!!
27
6
 
5
 
! Отговори
Жо преди 11 години
Над 60 милиона лева дължат софиянци на "Софийска вода". Това прави средно по 50 лв за всеки от нас. За разлика от тока и телефоните, водата не може да бъде спряна на длъжниците и много хора злоупотребяват с това.За да бъдем европейска държава, трябва да се откажем от андрешковските тарикатлъци- в България хората поощряват и одобряват неплащането на данъци, возенето без билет, неплащането на вода, парно, пресичането на улиците където падне и ред други нарушения.
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
крайно време е да се разбере, че оправданието с инвестиции е лишено от смисъл. Инвестицията е за сметка на печалбата на дружеството и/или кредит и има за цел да подобри ефективността. В случая на "Софийска вода" това означава намаляване на загубите, намаляване на разходите за ремонти, а оттам и възвръщаемост на направените инвестиции от намалените загуби.Тази възвръщаемост обаче не става за месец-два или година-2. Те искат всичко да е на наш гръб и по възможност да не "загубят" и ст. от джоба си
25
0
 
15
 
! Отговори
666 преди 11 години
Софийска вода принуждава сафиянци да правят изгребни ями, при наличието на канализационна система, за да си спестят свързването на сградите с канализацията. И нито общината прави нещо по въпроса, нито правителството. Сигурно снасят яко на хора в общината и в министрествата. Иначе не мога да си го обясня. Това си е мафия - свързани бандити и власт.
24
1
 
19
 
! Отговори
вън! преди 11 години
Трябва незабавно да се отнеме концесията на французите. Те се оказаха същите тарикати като предишните и рекетират софиянци. Вън Вейола от Софийска вода.В противен случай ще ни тероризират още по-гадно и с още по-високи цени.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
za neznaeshtite sofiiska woda e frenskata "veolia". Aide sega si naprawete truda da prochetete za veolia i nawicite im w stranite ot tretiq swqt ( za kakwoto wsyshnost smqtat BG ).
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, няма такава наглост!!! Не стига, че тръбите са от времето на баба ми, не стига че поне 60% се губи по трасето и ние го плащаме, а сега и увеличение! И на какво отгоре?!
21
0
 
11
 
! Отговори
КРАДЦИ! преди 11 години
последната сметка 74 лева за вода и 10 кубика от общо потребление
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
12% скок .... това е защото *** не си плащат водата и ние трябва да им я платим!