Токът може да поскъпне с 33% до 2015 г.

Има вероятност до 2020 г. цените на електроенергията да скочат двойно
Обновена: 6 юли 2012 19:21 | 6 юли 2012 19:21, Бойчо Попов
164
Токът може да поскъпне с 33% до 2015 г.
Снимка: sxc.hu

До 2015 г. очакваме електроенергията в страната да поскъпне с 33%, съобщи на извънредна пресконференция днес Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара (БСК).

Според него е възможно до 2020 г. цените на тока да достигнат двойно увеличение в сравнение с днешните нива.

Данев посочи, че юлското поскъпване с 16% за промишлеността ще засегне най-сериозно металургичната и химическата индустрия. Сега пред българските производители стои дилемата дали да повишат цените си или да фалират, посочи още той.

В тази връзка Данев обрисува мрачна картина за бъдещето на икономиката у нас, като обясни, че се очаква сериозен спад на производството във всички сфери, съкращаване на работните места, отказ от инвестиции и влошаване на търговския баланс.

Известно е, че металургията е един от спонсорите на търговския износ, припомни експертът.

Нееднократно изразяваната от камарата позиция е да се създаде адекватна нормативна уредба, която да насърчава инвестициите в енергийна ефективност, така че промишлените предприятия да се изравнят по енегоемкост с колегите си от страните в ЕС.

В тази връзка Данев припомни, че разходите за енергия на индустрията ни са с 15% по-високи от тези в останалите европейски държави.

Още новини за българската икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
5
 
! Отговори
преди 11 години
След ЧЕЗ,ЕОН,БТК, БГА сега идва ред и на БДЖ.Вижда се,че сме роби в собствената си държава. Тук ни стрижат до кръв, а печалбите отиват безпрепятствено навън в подставените фирми на българските ченгета.Време е за Национализация на големите монополи. Не сме узрели за частен бизнес. Тия ни убиха с техната лакомия.
133
1
 
2
 
! Отговори
Флинстоун преди 11 години
До 2015 има реална възможност да не ни трябва ток. Ще се върнем в каменната ера.И 50 % да поскъпне, народът няма да излезе на протести. Но то и Костов се мислеше за голям Командир, пък го катурнаха и сега е минало. Борисов ще подсмърча на следващите избори. Няма да влезе в парламента с тая убийствена политика. Вече се доказа че бивш комунист няма и нищо хубаво не чакаме от премиер - бивш комунист и зависим от групировките "безнесмен"
132
0
 
2
 
! Отговори
докога преди 11 години
Крайно време е да публикуват всички изчисления за поскъпването на тока на сайта на Правителството, както и всички стенограми и договори. Това си е геноцид и пълно ограбване. Какви са тия"прогнози". Какви са тия ментарджийски приказки? Тия пиявици се загнездиха във властта. Назначиха ченгета за "бизнесмени", които нищо не работят, освен да "отупват брашнения чувал". Преди хранехме СССР, сега кого храним, бе *** мършави? Какви са тия БСК-та, какви са тия Гербове, какви са тия Цветелини зелени
131
1
 
1
 
! Отговори
5q преди 11 години
До 2015 дали ще е останал някой в България? (изключвам политици и мутри)
130
0
 
9
 
! Отговори
ЕНЕРГЕТИК преди 11 години
Като протестирахме срещу приватизацията на енергоразпределението какво стана??? До 5г. след това, никой от нас протестиращите не остана на работа!!! Само послушниците и ***. Кой търпи инакомислещи??? Обаче такива като г-н Тренчев и компания продължават да коментират и дават акъли. И Господ да застане начело на ДКВР-а, не може да пребори енергийната мафия!!! Протести са му майката - дано се постреснат и разберат, че този народ няма вече и глътка въздух без лимит... Така не става!!!!!
129
0
 
0
 
! Отговори
До 154 преди 11 години
За какво и срещу кого ще протестираш?
128
0
 
5
 
! Отговори
Краят на света преди 11 години
не, но краят на световната финансова система и господството на САЩ са факт, въпрос на време е да го обявят пред целия свят. Но преди да паднат в гроба ще се помъчат да завлекат със себе си целия свят. Да бъдем особено вниматени и критични към действията на нашето правителство, защото от подлизурстване да не реши, че България трябва да скочи първа в гроба, за да дава пример и на останалите.
127
0
 
7
 
! Отговори
В гроба преди 11 години
Ето, че Българският капитализъм чрез алчността и простотията си, сам си изкопа гроба . От нас се иска само да го бутнем в него. Не се бойте, той дори няма да се съпротивлява, защото почти не му останаха привърженици, пък и малкото останали като видят накъде духа вятъра ще са първите предатели. Така, че скъпи приятели, горе главите и край на отчаянието! Да живее социализма!
126
0
 
14
 
! Отговори
единственото решение преди 11 години
Има едно единствено решение на този проблем - Национализирането на ВСИЧКИ частни енергоизточници. Зелените енергии да се използват за нуждите на обществото, например осветяването на улици, паркове, паметници.Цените на тока незабавно да се смъкнат, за да неизгубим и малкото производство, което ни е останало
125
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кога е следващият протест?
124
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Но пък заплатите са замразени, не може всичко да се вдига! И най-лошото е ,че някой открито заявяват ,че това им харесва.пак щели да гласуват за еди кого си.
123
0
 
13
 
! Отговори
винкел 45/45 преди 11 години
как се става милионер:1.правиш някаква бутафория дето прилича на соларен парк с европейски пари и гушваш разликата2.дърпаш ток от енергото "за собствени нужди"и го продаваш обратно но вече зелен-гушваш разликата.3 някой луднал здрав българин с винкел те набарва и гушваш букета,изплащат ти застраховката живот
122
0
 
12
 
! Отговори
ами преди 11 години
Не разбирам следното - щом инсталациите за ВЕИ са поевтиняли, защо не чувам по новините, че еди-коя си община е кандидатствала по някоя европейска програма и е изградила някакъв вид местна централа (перки, панели, био отпадъци), за да захранва с ток жителите и фирмите в общината и на хората да им излиза много по-евтино. Защо е нужно всичката ел. енергия да минава през цялата верига частен производител, НЕК, частен разпределител и всичко това на гърба на потребителите!
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ще фалират и как така нали икономисват от заплатите в българия - 400/1000 левa a на запад 2000/6000 левa,всеки път със запада се мерят какво ги бърка 16 % богатите станаха по богати,
120
0
 
20
 
! Отговори
Малко е !!! преди 11 години
Тока трябва да поскъпне поне с 300%. Минимум. Това ще доведе до измиране на голяма част от овчето стадо населяващо тази територия. Останалите по чудо живи, биха имали точно два пътя:1. Да измрат като родителите си, приятелите си или познатите си.2. Да хванат по едно паве и да се запътят към София.
119
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
33 цирея да им излязат изгонихте децата ни, сега май и ние ще бягаме , кой през Терминал 2 , кой през Терминал 3 ( гробищата )
118
0
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Боят настана,тупкат сърца ни.....................
117
4
 
6
 
! Отговори
СКЪПИЯТ ТОК ..... преди 11 години
...ПРОГРАМИРАН ДОСТАТЪЧНО ДОБРЕ В МИНАЛОТО ОТ ПАРТИЯТА И БКП/бсп!!!ЦЕЛТА Е:ДА СЕ ПОВИШИ ЦЕНАТА НА ТОКА ОТ "ВЕИ"---ЗА ДА СЕ НАПЪЛНЯТ ГУШИТЕ НА" БИЗНЕСМЕНИТЕ НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ"/ЗА 20г.НАПРЕД/...!ДА СЕ ДОКАЖЕ --КОЛКО СА НЕЕФЕКТИВНИ И СКЪПИ "ВЕИ" ...И КОЛКО Е НЕОБХОДИМ СТРОЕЖА НА АЕЦ-БЕЛЕНЕ ОТ РУСНАЦИТЕ!С ЕДИН КОМУНИСТИЧЕСКИ КУРШУМ----ТРИ ЗАЕКА /В ИКОНОМИКАТА/!!!!ПЕРФЕКТНО , НАЛИ....ХА,ХА,ХАААААААААААА.....???!!!
116
1
 
4
 
! Отговори
а бе какви преди 11 години
са тия дати 2015 2020... то човек незнае утре какво ще стане те тръгнали за след години планове да правят...
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Със същия успех можеше да пишете 44,55 или 66%."Журналисти".