Peugeot Citroen съкращава още 8000 работни места

След 2014 г. врати ще затвори заводът Aulnay до Париж
12 юли 2012 15:34, Бойчо Попов
1
Peugeot Citroen съкращава още 8000 работни места
Изпълнителният директор на Peugeot Филип Варен. Снимка: Ройтерс

Френският производител на автомобили PSA Peugeot Citroen реагира на европейската дългова криза с драстични мерки за икономии, предава Ройтерс.

В допълнение към предварително обявеното премахване на около 6000 работни места, Peugeot ще съкрати още 8000 служители и ще затвори фабриката си Aulnay в близост до Париж, обяви компанията преди началото на борсовите сесии в четвъртък.
 
Тежестта на кризата и нейното отражение върху бизнеса в Европа неизбежно изисква реорганизация, оправдава Peugeot масовите съкращения на работни места. За първата половина на годината автоконцернът предрича нетна загуба. В подразделението за автомобили се очаква оперативна загуба от около 700 млн. евро.

В завода Aulnay-sous-Bois около 3300 служители работят над сглобяването на малкия автомобил на Citroen – C3. Компанията планира да преустанови напълно производството там след 2014 г. И в Рен скоро ще отпаднат 1400 от общо 5600 работни места, за да може предлагането да се нагоди към спадащото търсене.

„Абсолютно наясно съм за сериозността на днешните ни изявления", казва изпълнителният дкректор на Peugeot Филип Варен.

И по-рано имаше опасения за закриване на завода край Париж. Плановете изтекоха малко преди парламентарните избори във Франция. Ръководството обаче в никакъв случай не искаше да ги обяви открито преди вота.

Преди седмици синдикатите също обявиха, че се опасяват от съкращаването на 10 000 работни места – с два пъти повече, отколкото бе предварително планирано. Това означава, че до десет на сто от служителите на Peugeot във френските заводи могат да загубят своите работни места.

Правителството вече обяви плановете си за стартиране на нови инструменти за подпомагане на автомобилната индустрия, които официално ще бъдат обявени през август. Министърът на промишлеността Арно Монтебург заяви в сряда, че очакваното преструктуриране в Peugeot няма да донесе добри новини. Правителството имало готовност да помогне за облекчаването при съкращаването на работните места.

Днес акциите на Peugeot обаче стартираха търговията с ръст. Книжата поскъпнаха с почти 1% до 7,20 евро. От началото на годината обаче акциите на концерна загубиха 30% от стойността си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Peugeotпазар на коли
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
ha ha преди 11 години
да ги закриват направо тези измислени коли