Разпределят служебно ниви за арендатори

Регистрацията не е срещу собствениците, успокояват от министерството
Обновена: 13 юли 2012 19:55 | 13 юли 2012 19:01,
80
Разпределят служебно ниви за арендатори
Снимка: Булфото

Собствениците на обработваеми земи, които не са ги дали под наем, трябва да заявят в местните служби по земеделие дали ще използват имота си до 31 юли.

В противен случай нивите им ще бъдат разпределени служебно на арендатори в района, информира БНТ, след серия от сигнали на притеснени граждани.

От Министерство на земеделието и храните успокоиха, че регистрацията в никакъв случай не нарушава правата на хората.

Напротив - собствениците трябва да декларират терените си в поземлените комисии, само ако искат да ги обработват лично, или пък изрично не желаят те да бъдат използвани от друг.

Ако не го направят, нивите им ще бъдат разпределени на база на служебно споразумение между едрите арендатори и собственици в землището.

Това се отнася само за имоти, които са изоставени от стопаните си. И собствениците ще спечелят от това, твърдят в министерството.

„Земеделският стопанин чрез това споразумение е задължен да плаща за ползването на този имот. Той плаща сума, която е в размер на средното рентно плащане за района. Сумата се изплаща в извънбюджетна сметка на общината и в 3-годишен период собственикът може да отиде и да си получи парите“, разясни Лилия Стоянова от Главна дирекция "Земеделие и поземлени отношения".

Ако теренът вече е отдаден под наем или аренда, той не може да се разпредели за служебно ползване, уточняват от земеделското министерство.

Когато нивите се разпределят служебно, интересът на собствениците е най-добре защитен, обясняват експертите.

Причината е, че понякога земята се обработва без стопаните й да знаят и не получават нищо в замяна.

Сега това нямало как да се случи, защото ако в земеделската служба няма официален договор за аренда на съответните ниви, те автоматично ще се разпределят към коректен арендатор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
начин за комасация! преди 11 години
ЕС субсидира с 9 млн. евро проекти на фермери за разместване на земеделски парцели, така че всеки от собствениците да събере на едно място разпокъсаните си парчета земя. Сумата ще бъде разпределена във времето от 2008 до 2013 г.Парите ще се дават за проектантска дейност, промяна на картата на възстановената собственост и т.н.Защото чуждия инвеститорски интерес е към големите площи българска земя.А хората, които нямат средства за инвестиране в селско-стопанско производство, лесно ще им я продат.
45
5
 
1
 
! Отговори
сцфа преди 11 години
Законът за земята от 1992 реално ликвидира българското селско стопанство. Резултатът от "връщането" - никакви грижи от страна на новите "собственици", пустеещи земи, разграбена техника и помещения и най-после никакво реално селскостопанско производство.
44
1
 
11
 
! Отговори
Мишо преди 11 години
Не е ли по-лесно, прокуратурата да задвижи делата на гражданите, които знаят и виждат, че някой обработва земята им без тяхно съгласие? Ако някой мисли за интереса на ДРЕБНИТЕ собственици на имоти, просто трябва да прилага закона! Навлизането и ползването на чужд имот без знание и разрешение от собствениците, как се нарича? М?
43
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Право каза някой надолу - само да видя, че някой е засял дядовите ми ниви - той пък на другата сутрин ще види само едно тлеещо пепелище !!!
42
1
 
16
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Значи се разпореждат с моята собственост без въобще да ме питат и това на ми нарушавало правата ????От ден на ден се убеждавам, че *** борисов и цялата му хунта трябва не просто да бъдат свалени, те трябва да бъдат ФИЗИЧЕСКИ УНИЩОЖАВАНИ !!!!!
41
1
 
17
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 11 години
Тези дни , тихо, в жегите , се подготвя НАЙ_ГОЛЯМАТО заграбване на ЗЕМЯ, ОГРАБВАНЕ на българина , от бандата на герб .Добре е , Капитал да обърне внимание на тази ПОДОБНА тема ..Нещо , което и комунистите не посмяха , след 1989 година , го ЗАПОЧАВАТ гербаджиите ..И така : До 31 юли !!?? собствениците на Земя, трябвало да заяват ИЗРИЧНО - дали ще ползуват /обработват / сами земята си ,или също ИЗРИЧНО да заявят - че НЕ желаели ДРУГ да я ползува !!!?? Изрично, трябва да заявя- че не желая ДРУГ да ми ползува апартамента , докато ме няма в него !!?? До 31 -ви юлиии...е срокаааа...Има една *** от Сливен - председател на Комисията по земеделие , която отдавна ЗНАЕ на кого трябва да служи -ТАМ ..На арендаторите..и на никой друг ..Има един Миро - рендето , което е министър и БЕЗ да има Закон, ей така - иска НОВА някаква регистрация - до 31-ви::)) Ако не се регистрираш - до 31- ви юли- ЗЕМЯТА ти - ТВОЯ собствност, щяла да бъде "служебно" РАЗПРЕДЕЛЕНА кам някой арендатор!!?? Той щял да я обработва - и да ти внася рентата::))И СЛЕД 5 години = по ДАВНОСТ , без да си и разбрал -това е тайната идея на селянката и миро говеждото - ТЯ земята вече МОЖЕ да не е ТВОЯ, защото мировци и хитрите селянки от Сливен - НЕ МОГАТ да отменят Закона /ЗЗД/- и неговите ДАВНОСТНИ срокове / придобивна та давност/..Ето ТОВА обиране ви гласят от бандата на герб- по жегите , докато се занимавате с нещо друго ..Когато криминални са на ВЛАСТ, винаги трябва да си внимателен и нащрек.. И всичко ТОВА се правело , забележете-в ПОЛЗА на собствениците !!?? Да не им обработвали земята - анонимно ::)))Ето това е мафия на власт ..ЗА 4-5 арендни вноски , ще ви ПРИДОБИВАТ ЗЕМЯТА , на която сте СОБСВЕНИК !!!П.С.Капитал , заемете се с темата ..Не е сложна ..Заграбват земята на хората- по заобиколен начин..П.С. Нямам лични интереси - нямам земя ..:)))
40
1
 
9
 
! Отговори
Стеф преди 11 години
ТКЗС ли ще правим пак? А погледнете в Закона за арендите в земеделието дали има точка, която да е в полза на собственика на стопанската земя.
39
1
 
13
 
! Отговори
Биг Ал преди 11 години
Бандата на ГЕРБ - заграбва и частни имоти - след 5 или 10 години -ДАВНОСТ- която НЕ зависи от Миро - мошеника ::))
38
1
 
11
 
! Отговори
Тод преди 11 години
Поредният лобиски законл
37
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората са се разпоредили с нея!Не желаят да я продават на тази ниска цена,и изчакват по-добра!Или не желаят да я отдават под аренда!Това СЪЩО е форма на разпореждане,другарю.
36
14
 
1
 
! Отговори
човек преди 11 години
придобиването на собственост води и до задължения . разпоредете се с нея , щото иначе се разпореждат други .
35
2
 
18
 
! Отговори
Загрижен преди 11 години
Точно срещу собствениците е или срещу техните наследници!!!Тук за неприкосновена собственост изобщо не може да се говори, а за безпризорна, ничия, такава е нагласата на владеещите я без правно основание десетки години. С много малки изключения се плаща наем или аренда, каквито наистина трябва да са, удовлетворяващи и двете страни. Правото е на страната на по-силния ползвателя Аз работя, казва той ти какъв си - собственикът е никой.Принципът на действие, е: подпиши договор иначе няма да ти платя!!! Да ама, ако за миналата стопанска година си подписал с едно лице, обикновено юридическо/ЮЛ/, управителят сменя регистрацията и наименованието на фирмата си и за настоящата стопанска година подписваш договор с друго ЮЛ. Първото ЮЛ вече не плаща на общините, но междувременно си е получило и субсидия и печалба от реколтата не участва и в разпределението такова е условието, ако не се плати на общината дължимото. В разпределение участва обаче второто ЮЛ, което е на същия арендатор, което е едно и също. Хитро!!! Пред собствениците се явява едно и също физическо лице, само ЮЛ е различно от предходното. Това е при договорите. За фалшивите договори и за имотите с неподписани договори, но с владелци да не говорим. А колко има, които пък работят чужда собственост, облагодетелстват се, но не се регистрират за разпределяне! И всичко е законно, всичко е нормално. Тия от МЗХ да не се правят, че не им е ясно всичко това. Просто се престарават в узаконяване на беззаконието! Било в интерес на собствениците, основа за една бъдеща комасация, приказки за наивници. Спрете агонията и като искате комасация направете я по административен път, така поне всичко ще свърши от раз. Иначе идеята, заложена в закона е добра, но реализацията йс други хора и при други условия и обстоятелства може и да се получи добър ефект.
34
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На практика това е служебно учредяване на вещно право на ползване на чужда недвижима собственост,в полза на едрите арендатори.С перспектива за десетина години да лапнат земите на хорицата,които не са вече между живите,а наследниците им са извън страната или в други краища на страната.
33
3
 
19
 
! Отговори
гого преди 11 години
Миро Найденов се е сдушил с някой ожт едрите земевладелци,за да се прилапат земите на хорицета ,отишли в градовете да работят за 350-400лв заплата.След 10 год такова ползванеарендаторът може да стане собственик на тази земя.Грубо се нарушава законът за собствеността.И питам:ако Миро не си ползва жената,може ли да я ползва някой друг?
32
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
започва да ми харесва този закон. например : по морето има куп празни хотели -разпределят ни ги служебно ! в "митничарското село" и по язовирите има куп палати,но собствениците им живеят в градовете - разпределят ни служебно палатите,в някои гаражи има по 6 коли на 3 членно семейство - 3-те неизползвани - разпределят ни ги служебно......
31
0
 
8
 
! Отговори
Петров преди 11 години
До, Див Аграр, благодаря за съветите. Прегледах закона, явно ще подаваме декларация. За предназначението на земята - ще помислим. А големите трудно ще прилапат нашето, при такъв опит веднага ще се разчуе. Не подценявай лютия македонски нрав. В югозападния край ниви над 100 декара, собственост на една фамилия са по-скоро изключение. Не е толкова равно, като на север. Жив и здрав!
30
0
 
17
 
! Отговори
дядо преди 11 години
сега хем ще сте гладни хем някои ще си имат частни ТКЗСи вие ще притежавате бащините си ниви почти колкото се радвате на свобода и демокрациядядовците ви на времето поне се опънаха
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То по тая логика-толкова свободни леки коли стоят по автосалоните на Горубляне...пък хората се тъпчат като сардели в градския транспорт и пуфтят от жега.Да прокарат един закон за ползване на тези свободни леки коли,срещу аренда да кажем 40-50 лева годишно.
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Икахме истински пазарен капитализъм сега получаваме в бонус,със служебна фърчаща бележка всевластни латифундисти-бивши председатели на ТКЗС.Честито!
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Икахме капитализъм сега получаваме и бонус, всевластни латифундисти.Честито.