S&P ни вдигна рейтинга, но не заради заслуги

Агенцията сменила методологията за изчисление на кредитните рейтинги
10 авг 2012 16:16,
29
S&P ни вдигна рейтинга, но не заради заслуги
Снимка: архив Reuters

Агенция Standard&Poor's обяви, че повишава краткосрочния рейтинг на българския държавен дълг с една степен – от А-3 до А-2. Като причина за това се посочват не заслуги на страната или подобрение на позицията й, а смяна в методологията на изчисление на рейтингите, пише Ройтерс.

На 15 май агенцията оповести нова методология за връзката между дългосрочния и краткосрочен рейтинг по държавни и корпоративни облигации. В тази връзка от S&P обясняват, че вдигането на краткосрочния рейтинг „не отразява подобрение на начина, по който оценяваме краткосрочната способност на страната да обслужва задълженията си“.

Рейтингът по дългосрочния дълг е потвърден на ВВВ, като перспективата му е запазена стабилна. Това отразява очакването на S&P правителството да продължи да поддържа благоприятна фискална позиция на фона на продължаващото свиване на разходите и провежданите структурни реформи.

Оценката, която агенцията дава на страната ни, отразява поредицата от силни действия по отношение на фискалната политика на правителството и ниското ниво на държавен дълг. Въпреки очакваното забавяне на икономиката през тази година страната ни би могла да извлече ползи от подобреното усвояване на средства от европейските фондове и извличането на ползи от членството в ЕС като цяло.

Отрицателни фактори за страната ни обаче остават относително ниския брутен вътрешен продукт на глава от населението и големите дисбаланси в търговията.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Напуснал България преди 11 години
Господин Дянков, кой лъжете отново. Това е линк на Ройтерс за вашата новина .reuters/article/2012/08/10/idUSWLA177420120810Никой нищо не е вдигнал, само е сменил методиката си. ***.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анти Дянков преди 11 години
На 15 май агенцията оповести нова методология за връзката между дългосрочния и краткосрочен рейтинг по държавни и корпоративни облигации. В тази връзка от S&P обясняват, че вдигането на краткосрочния рейтинг не отразява подобрение на начина, по който оценяваме краткосрочната способност на страната да обслужва задълженията си.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анти Дянков преди 11 години
Агенция Standard&Poor's обяви, че повишава краткосрочния рейтинг на българския държавен дълг с една степен от А-3 до А-2. Като причина за това се посочват НЕ заслуги на страната или подобрение на позицията й, а смяна в методологията на изчисление на рейтингите, пише Ройтерс.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
рейтингът не пада по новата методика нали това не е ли добре
17
1
 
5
 
! Отговори
чудна работа преди 11 години
И сме по-красиви, и сме по-добри Standard&Poor's,ама ни Шенген ни иска ,ни инвеститор се мярка,що така!?
16
3
 
9
 
! Отговори
факти преди 11 години
Под провеждане от правителството на благоприятна фискална политика да се разбира-продъжаване на съкращенията,намаляване доходите на хората и тяхната покупателна способност,обедняване на народа,товарене на същия този народ с данъци и глоби за да се пълни бюджета от там,щото бизнес на практика просто няма.Така богатите стават все по-богати,а обикновения българин все по-беден.Тази политика убива зараждането на средна класа.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
журналистите му трябва да ходят да се прегледат
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя сайт е за депресари. само депресарски новини вади
13
1
 
9
 
! Отговори
глас от отвъдното преди 11 години
До 16: Що да се гърбят комунистите да правят атентат на Вожда - ще оставят тая работа на арабите - те тъй и тъй са го почнали... Пък след изборите няма да има нужда - той сам ще се гръмне , като види резултатите...
12
28
 
15
 
! Отговори
Нсроден Глас преди 11 години
Третата българска държава има два периода на разцвет. При Стамболов и при Борисов. Дай боже този път *** да не направят атентат за да може прогреса на обществото да продължи и да се наредим сред силните на деня! Поздравления господин Борисов! От народа!
11
0
 
8
 
! Отговори
бай Иван преди 11 години
до 11, зависи за кои араби говориш, в Ливан хора които не могат да четат и пишат взиамт по 300 лв на седмица, тези които могат да пишат и да мерят с ролетка взимат по 500-600 в зависимост от длъжността им
10
3
 
16
 
! Отговори
до 13 преди 11 години
абе ти си много изгладнял за да го пишеш това
9
4
 
9
 
! Отговори
kapo преди 11 години
Браво, значи сега ще ми вдигнат заплатата и ще живея по-добре...?
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние сме във втория свят ... просто тук е рай в сравнение с третия. Питай арабите от дюнерите :)
7
9
 
7
 
! Отговори
prorok7 преди 11 години
Браво, това е добра новина.
6
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мен обикновенния гражданин хич не го топли финансовата стабилност на България, при положение, че равнището не живот е съпоставимо с 3-ят свят.Там Бойко да се пъчи и друго нищо !!!
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като цяло това е добра новина и ще привлече вниманието на още инвеститори. Браво. Но все пак да не забравяме, че Standard&Poor's вдигнаха рейтинга на Lehman Brothers една седмица преди Lehman Brothers да рухне и от там да започне световната финансова криза.
4
9
 
26
 
! Отговори
Анти преди 11 години
Сега Вожда ще си го припише за лична заслуга, а родните слугински медии ще припяват в захлас.
3
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още един мандат на Дянков
2
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на ГЕРБ