Oще един туроператор вгорчи почивката на руски туристи

Бългериан Вип Турс не е превела на наши хотели парите за почивките на стотици руски гости
Обновена: 22 авг 2012 20:58 | 22 авг 2012 20:26, Миглена Иванова
40
Oще един туроператор вгорчи почивката на руски туристи
Снимка: архив, Булфото

Туроператорът "Бългериан Вип Турс" обяви, че прекратява дейността си.

„Поради претърпени сериозни загуби, предизвикани от фалита на наш основен партньор и контрагент от Русия, плащането на туристическите пакети по българското Черноморие не може да бъде покрито“, пише фирмата в свое съобщение, разпространено до медиите.

„През последните няколко месеца ръководството на Бългериан Вип Турс водеше интензивни преговори с няколко инвеститора, така че да осигури необходимия финансов ресурс, но поради забавяне на договорено финансиране, нашата компания е принудена да прекрати временно дейността си“, допълват от фирмата.

Компанията е потърсила помощ от свои партньори - туроператори за овладяване на кризата с престоя на туристите.

Според информации на информационната агенция РИА Новости от фалита на българския туроператор са засегнати 400 - 500 руски туристи, отседнали в наши курорти.

Говорителят на Руския съюз за туристическа индустрия Ирина Тюрина е коментирала пред агенцията, че българската фирма вече е уведомила руските си партньори за прекратяването на дейността.

Тюрина посочва, че Бългериан Вип Турс е била тежко засегната от фалита на руския туроператор Капитал Тур. Фирмата обяви, че не може да изпълнява задълженията си към клиенти и партньори на 17 ноември 2010 г., като според Тюрина е натрупала задължения към българската компания около 2 млн. евро.

Ирина Тюрина обяснява пред информационната агенция, че руските партньори на Бългериан Вип Турс са превели парите на фирмата, но тя не се е разплатила с хотелите. Руските туроператори вероятно повторно ще платят престоя на туристите у нас, което ще им струва около 300 хил. евро.

По думите на Тюрина някои хотели, в които са отседнали руски туристи, вече са поискали руските граждани да си платят за престоя.

Investor.bg не успя да се свърже с управителя на "Бългериан Вип Турс" Николина Добрева за коментар. Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), коментира, че отговорност за прибирането на руските туристи в България носи изпращащият туроператор, т. е. руският туроператор – партньор на Бългериан Вип Турс, като разходите се покриват от специален гаранционен фонд.

Припомняме, че миналата година стотици руски туристи бяха блокирани на летището в Бургас, след като се оказа, че дъщерната фирма на „Алма тур“ - „Алма тур флай“, не беше платила самолетните им билети на превозвача. Оказа се, че туроператорът е натрупал дългове в размер на 7 млн. лева към авиокомпания „България Ер“.

По-късно Централна кооперативна банка АД (ЦКБ) внесе в Софийски градски съд искане за откриване на производство по несъстоятелност на Алма Тур БГ АД.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
T Z преди 11 години
"Бългериан Вип Турс" - три чисто български думи!Прилича на "КифБанМекГеврекСнаб" (Снабдяване с кифли, банички и меки гевреци)!Хората си платили, а париците им ги няма - това не е фалит, а си е чист грабеж!
29
4
 
12
 
! Отговори
О ПАААА преди 11 години
БЪЛГАРИСТАНЦИ ПАК СЕ ***. КОЙ ЩЕ ДОЙДЕ ДА ПОЧИВА В ТАЯ МУТРИНСКА СТРАНА. ДОЙДОХА *** , ТЕ ГИ ИЗБИХА. ДОЙДОХА РУСНАЦИ ТЕ ГИ ИЗЛЪГАХА И ИМ ВЗЕХА ПАРИТЕ. МИНАЛАТА ГОДИНА НАТРОВИХА ЕДНИ ДЕЧИЦА , А ДРУГИ ХОРА СПАХА ПО ЛЕТИЩАТА ОТНОВО ИЗЛЪГАНИ ОТ МУТРИ БЪЛГАРСКИ. ПО ЧЕИНЧ БЮРАТА ГИ ЛЪЖАТ С КУРСОВЕТЕ. БАКШИШИТЕ ГИ ТАКСУВАТ НА ВСЕКИ САНТИМЕТЪР С КОЛИТЕ СИ. В РЕСТОРАНТИТЕ ИМ ПРОБУТВАТ РАЗВАЛЕНИ ХРАНИ. ОТ ДЪРЖАВА НА ЧЕЛО НА КОЯТО СТОИ МУТРА -МИЛИЦИОНЕР НЕ ОЧАКВАЙТЕ НИЩО ДОБРО. ПО ДОБРЕ ДАЛЕЧЕ ОТ НЕЯ
28
7
 
22
 
! Отговори
да преди 11 години
Човек трябва да пълен *** да идва от чужбина да почива в тази *** страна освен ако не идва да се напие от мъка или радост.
27
1
 
7
 
! Отговори
Жон Дуан преди 11 години
абсолютно! двата случая - този и Алма Тур от миналата година не са съпоставими. Алма фалира поради лош мениджмънт и несъобразени инвестиции. БВТ бяха подведени от руски партньор.
26
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие четете ли статията преди да пишете или само заглавието? Пише ,че руския туроператор Капитал Тур и не са превели парите на хората. Руската фирма дължи на нашата 2 мил. евро и въпросния фонд не е достатъчен да покрие такава сума. Нашата фирма за своя сметка ли да плати и защо? За да фалират и те или за да защитават името на България за едната усмивка и потупване по рамото? Предния случай с Алма тур си беше тяхна вината и няма нищо общо.Чиста манипулация е новината!
25
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
MADE IN BG....
24
10
 
8
 
! Отговори
Маджаров преди 11 години
Колко ми е КЕФ ,няма само Българите да го ядем,кеф им Газпром кеф им ЛУКОИЛ ,аиде яжте го малко и вие
23
7
 
2
 
! Отговори
девствен зубър преди 11 години
Охааааааааааааа!!! Тва дупе на снимкатаааааа, ох МАЙКОООООООООООО ще я скъсам!!!!!!!!!!!!
22
6
 
7
 
! Отговори
до 29 бсп на дкмс преди 11 години
Сигурно си прав . Само да ти припомня ,не случаино другарю сте наи бедните ,парцаливи ГРАЖДАНИ НА Р.България . Сигурно си горд от това и от простотията си .Сега си виж във партиините книжа колко е населението на Голандии и колко на русиии. 16 милина са ,няма да го откриеш липсват ти тия книжа и данни .Какво значи / РУСОФОБ/ това нещо от рода на НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ ЛИ Е какво е .Не съм . Аз съм ЕВРОПЕИСКИ ГРАЖДАНИН ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИСХОД понял тавариш
21
5
 
17
 
! Отговори
uzunski преди 11 години
Къде ли няма мошенници по света , но българките и руските са върховни , миг невнимание и си прецакан !Повръщами се като чуя за руски или български бизнес !
20
5
 
29
 
! Отговори
бай Ганьо бизнесмен преди 11 години
Всяка година българския туризъм се излагат пред света!С това темпо само *** българи ще почиват в нашето *** Черноморие.
19
0
 
22
 
! Отговори
harbringer преди 11 години
А онзи *** Панковски от АЛМАТУР, който миналата година прецака купчина с хора си, регистира новата фирмичка АВАТАРТУР (колко оригинално) и си живурка и кара новото АУДИ :)
18
17
 
8
 
! Отговори
роснефт преди 11 години
Абе вие не разбрахте ли че със мужиците бизнес не се прави . Те не стават за тая работа на тия и даи една пушка и напред за родину . Всяка година фалират руски туроператори . Там са си както бяхме тук деведесете мафия,мутри,олигарщина кои на кои взел какво дължи ,кои окрал . Куче влачи реис. Никои не може да обясни как страната със наи големите световни ресурси има БВП колкото на ХОЛАНДИЯ която няма НИКАКВИ РЕСУРСИ.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хизбула стои зад това. искат да ни набутат във война с РОсия
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами Мамин Делянчо нали играе в гротеската министър?Съжелявам го това недорасло министърче, ами да го пратят в килийно училище, та да се ограмоти поне малко.
15
8
 
7
 
! Отговори
Експерт преди 11 години
Някой мръсен комунистически элемент се опитва да ни разбие бизнеса ...
14
4
 
7
 
! Отговори
ДА преди 11 години
Очакваше се това да стане с тази фирма.Тая Николина-за нищо не става-хаха!
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Грешката е в клавиатуратаь журналистите не грешат:pРр
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
как може обаркаш на кавиятората двете копчета о и у те доста далече
11
2
 
12
 
! Отговори
туристка преди 11 години
И туризма усрахме!

Спонсорирани публикации