Амнистия за сградите, строени незаконно преди 2001 г.

Няма да важи за незаконните постройки в чашките на язовирите
Обновена: 24 сеп 2012 20:38 | 24 сеп 2012 20:30, Евгения Маринова
48
Амнистия за сградите, строени незаконно преди 2001 г.
Снимка: БТА

Незаконно построените преди 2001 г. сгради, които отговарят на градоустройствените показатели в урбанизираните територии, може да бъдат узаконени с обмисляните нови промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова във Варна, предаде БТА.

Павлова обясни, че вече са подготвени текстове, с които да се удължи периодът, в който тези строежи да влязат в режим на търпимост, допустим според ЗУТ.
Сегашните разпоредби гласят, че подобна амнистия важи за строежи без строителни разрешителни, изградени преди 7 април 1987 г.

Новите текстове ще бъдат обсъдени в парламентарните комисии, където от няколко месеца се дискутират и други поправки в ЗУТ, като искането за амнистията ще бъде включено допълнително, допълни Павлова. Тя изрази надежда, че промените в закона ще бъдат приети през октомври.

Регионалният министър неотдавна намекна, че се подготвят законови текстове, които да улеснят узаконяването на незаконните строежи, изградени преди 2001 г., като подчерта, че това няма да важи за незаконните постройки в чашките на язовирите, както и за строежите, които са в процедура по премахване.
Павлова тогава обясни, че сегашният ЗУТ е влязъл в сила през 2001 г., затова е логично режимът на търпимост да бъде удължен до тази година.

Предложението за „амнистия“ на незаконните строежи беше направено от председателя на парламентарната комисия по регионално развитие Любен Татарски и подкрепено от браншовата камара на строителните фирми.

Татарски обаче поиска да се даде и допълнителен едногодишен срок за узаконяване на сградите, строени до средата на 2003 г., като се мотивира, че нямало смисъл от събарянето на постройки, които отговарят на градоустройствените норми.

Преди няколко месеца отпаднаха текстовете от ЗУТ, с които се предвиждаше да бъдат въведени тежки ограничения за безразборното строителство. Депутатите от регионалната комисия решиха да се извършва строителство без общи устройствени планове, както беше записано в проектозакона, дори ако има само одобрени, но не влезли в сила подробни устройствени планове.

Преди това пък народните представители решиха да отпадне предложението на Лиляна Павлова за затягане на строителния режим по Черноморието.

Още за България четете в Investor.bg


48
Още по темата: незаконни постройки
Още от
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
ee преди 5 години
а как ще се докаже кога е построена сградата когато е незаконна ? :) трябва мангу да има адресна регистрация на този адрес от преди 2001 г. или да извади касови бележки за ток,вода,парно преди 2001 г. ли ? :) я всички гета да се бутат
36
0
 
1
 
! Отговори
За ЧОВЕК, НИКОЛАЙ СТ преди 5 години
ПЪРВО ДА ИЗПЪЛНЯТ ПОЛИТИЧЕСКАТА ПОРЪЧКА И СМАЖАТ НАРОДА ПЪК ПОСЛЕ ДА АМНИСТИРАТ СВОЙТЕ
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гавра!
34
0
 
0
 
! Отговори
rex преди 5 години
До 43 .. Няма лошо в остъклените тераси, но загледал ли си се, че всеки си остъклява както си иска... един се "вписва" добре в общия изглед на фасадата, друг така я зазидал, че си оставил само една амбразура, извадил цялата кухня там и на всичко отгоре си включил отпадната вода от мивката във водосточната тръба, която пък изтича в зелената площ зад блока. И мойта тераса е остъклена, но сменихме старите винкели с PVC придържайки се по плана за остъкляване от 1987 година.
33
0
 
3
 
! Отговори
работещ преди 5 години
Браво, другарко Павлова, браво! Сега разбирам каква е била партийната повеля за *** като тебе - да отървеш притежателите на незаконни имоти, които са 90% КОМУНИСТИ МРЪСНИ КАТО ТЕБЕ (не че някой сериозно ги е подгонил, ама все пак, други си е да са амнистирани, УЗАКОНЕНИ демек). Евалла.
32
0
 
4
 
! Отговори
АнТоНиМеН преди 5 години
Ето една голяма простотия, защо остъкляването на балкон е незаконно ?
-Нарушава вида на сграда - то един вид имат всите.
-Не е предивидена подобна товароносимост на конструцията - ами лейте плочи с бетон и арматура
Ей това е една маймунска приумица, защото остъклявайки си тересати, хората предпазват вътрешните си помещения най-малкото от влага, повишава се енергийната ефективност на жилището, създава по-добър уют и визия.
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои хора не могат да разберат, че незаконните сгради са незаконни по смисъла на ЗУТ, но са били законни при тяхното построяване! По тяхната логика трябва да се разрушат: цълквата "Св.София" в столицата, моста над река Янтра, построен от Кольо Фичето, огромна част от промишлени сгради строени по времето на Т.Ж. по стопански начин, всички военни и на МВР обекти само защото нямат разрешение за ползване, по смисъла на ЗУТ?
30
1
 
4
 
! Отговори
аватар преди 5 години
Солидарен съм с ГЕОРГИ ЛАМБУРОВ,ТОВА Е ИСТИНАТА И НЕ НА АМНИСТИИТЕ,това означава КЛЯКАНЕ преди избори,лицимерни и гнусни ходове на бойко и лиляна - мръсници долни !!!!
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо годината не е 2012? Нима през тази година не са се остъклявали балкони незаконно? Нима тази година 2012 не са се строили незаконно сгради които отговарят на градоустройствените показатели в урбанизираните територии? Защото и децата вече знаят,че няма проблем да си изкараш "законни" документи от ДАГ срещу съответната сума по всяко време!
Ако се приеме такава амнистия най-засегнати ще бъдат чиновниците защото тяхното ще се загуби! Но годината трябва да стане не 2001, а 2012!
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България - държавата КОМПРОМИС! Да живеят мутрите.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сградите построени преди влизане в сила на ЗУТ, още при действието на ЗТСУ, които са декларирани, имаше еднократно право за това и са им платени данъците са си законни. Явно много хора са осъдили министерството на Павлова и тя сега дава заден ход.
26
1
 
6
 
! Отговори
Против ! преди 5 години
Против съм !- да си ги узаконяват по надлежния ред - да се пълни хазната ., ако си купя къща и тя утре падне държавата ли ще съдя ?
25
2
 
19
 
! Отговори
Svilen75 преди 5 години
Как ще ги изтраем още една година??? Като знам как се случват нещата в България, очаквам именно в малкото оставащо време до изборите ГЕРБ ударно да приемат редица лобистки и крайно популистки закони. Или иначе казано - узаконява се беззаконието. Тези хорица, избрани за депутати от ГЕРБ, за един мандат нанесоха толкова вреди на България, колкото всички предишни правителства от прехода взети заедно.

Това е поредния пример как се отдалечаваме от Европа и цивилизования свят.
Имаше много надежди за новия Закон за устройство на територията, главния закон, по който работи строителния бранш. Очакванията и надеждите бяха да се подобри нормативната уредба като се премахнат безмислените ограничения, но в същото време се въведе ред в средата, в която живеем, чрез редица наложителни промени и допълнителни изисквания. Уви, оказва се, че ГЕРБ смятат да премахнат единствено пречките пред жалки инвеститори с ориенталски манталитет, които доведоха градовете, селата и дори неурбанизираните територии до това положение.

Цитат: "Преди няколко месеца отпаднаха текстовете от ЗУТ, с които се предвиждаше да бъдат въведени тежки ограничения за безразборното строителство. Депутатите от регионалната комисия решиха да се извършва строителство без общи устройствени планове, както беше записано в проектозакона, дори ако има само одобрени, но не влезли в сила подробни устройствени планове." ... Това мога да го определя единствено като абсурд и отстъпление на правовия ред пред хаоса.

Най-фрапантното предложение е да се узаконят незаконно построените постройки до 2001 г. Само в българското законодателство съществува такова "животно", наречено "търпимост". Това ще рече, че една сграда едновременно е незаконна и законна. Т.е. - няма строителни книжа, но не може да се бутне от ДНСК. И с нея собственика може да прави каквито си иска сделки - да я ползва, да я дава под наем, да я залага, да я продава ... като всяка законна сграда, нищо, че де факто е незаконна. Досега закона предвиждаше такива сгради да се "узаконят:, ако са построени до 1987 г. Или иначе казано - най-много някоя селска къщичка или малка виличка. Кой строеше повече по Бай Тошово време??? Като освен това имаше даден период, в който това узаконяване можеше да бъде извършено. Сега срока е 2001 г. А всички знаем, че в периода 1991 г. - 2000 г. беше бума на незаконното строителство.
Досега беше масова практика незаконни строежи да се представят като бъдещи, за да бъдат узаконени. Което все пак ставаше доста трудно. Познайте сега колко още сгради, построени след 2001 ще се окаже, че са построени преди тази дата ... И колко инвеститори ще започнат изцяло нови строежи, а после ще кажат, че сградите са построени преди единадесет години, за да избегнат процедурите по одобряване на строителни книжа. И най-вече - да избегнат всякакви визи и ПУП-ове. Пълен абсурд.
Да не говорим, че един инвестиционен проект не е само част "архитектура". А какво става с част конструкции, геология, технология, ел, ВиК и други важни специалности??? Къде остават ПБЗ и всички актове по време на строителството??? Кой може да гарантира, че тези сгради са построени безопасни???

А къде остават принципите??? Защо едни хора да следват процедурите, а други да си строят и после просто да си узаконят къщите??? Къде остават специалистите-проектанти от всички специалности??? Майсторите *** ли ще са водещите специалисти в бранша??? Те и скапаните инвеститори ли ще определят облика на средата, в която живеем???

Очевидно в ГЕРБ нямат принципи:
"Татарски обаче поиска да се даде и допълнителен едногодишен срок за узаконяване на сградите, строени до средата на 2003 г., като се мотивира, че нямало смисъл от събарянето на постройки, които отговарят на градоустройствените норми."

Може би някой трябва да информира Татарски, че градоустройствените норми не са единствените изисквания пред един строеж. За неща като принципи, морал и етика няма смисъл да го информират, той очевидно като един истински депутат от ГЕРБ е индеферентен към тях.
24
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С това узакониха и *** катуни и незаконните хотели, иначе остъклените балкони на хората ще ги събарят и ще събират глоби
23
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааааааааа ЯКОооооооо!!
Пу..ките които гласуваха за Боко та да прецака мутрите с хотелите и други подобни обекти
сега ще си изядат задниците от яд.
БРАВО Боко.
На другите избори гласувам за ГЕРБ!
Да мрът гладните ***.
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде на бас, че последния закон който ще гласува това правителство е амнистия на всички престъпления извършени от членове на ГЕРБ по време на мандата му.
21
2
 
11
 
! Отговори
DUCE преди 5 години
Нещо май на никой не му стиска да влезе по гетата,и да пита изродите как аджеба със социални са надигали къщи на по 3 етажа?А и така поне на никой няма да му е неудобно като се прибира в Банкя да гледа някакви неизяснени кервансараи.
20
0
 
15
 
! Отговори
Дид преди 5 години
Защо до 2001???Кого защитаваме?Ако законът ще облагодетелства някой защо да е за сметка на други?За да има равнопоставеност щом приемаш нещо подобно трябва да е от утре ,за да знае всеки от тук нататък каква е санкцията,а не комшията ти да събаря красивата си тераса ,а миризливия ти *** в двора да ти е законен!!!
19
1
 
9
 
! Отговори
ГРОЗНИЯ ЦИГАНИН преди 5 години
СПОКОЙНО БОКО - СИЧКОТУ *** ЗА ТЕБЕ Ш ГЛАСУВАМИ !!! С ТЕЗИ
ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ НИЕ И МИЛИАРДЕРИТЕ МУТРИ СМЕ
НАД ОБИКНОВЕННИТЕ БЪЛАРИ ! САМУ ГЕРБ, САМУ БОКУ У ЦЕЦУ !!
18
2
 
20
 
! Отговори
независим антикомуни преди 5 години
Скриха икономическите досиета,амнистираха бандитите от прехода, а сега се канят да узаконят и замъците им.Ало,господин премиер,какво става в тая държава?Идват избори.Ако допуснете тоя гаф,на следващите избори властта ще я гледате през крив макарон.Повярвахме ви,гласувахме за вас,но...ще има пят минутка за размисъл.