Мама и татко – основен двигател на покупките на жилища

Родителите помагат на всеки пети млад британец в покупката на първи дом
Обновена: 29 сеп 2012 17:48 | 29 сеп 2012 17:37,
21
Мама и татко – основен двигател на покупките на жилища
Животът едва ли би бил толкова безгрижен без родителската помощ. Снимка: Ройтерс

Затегнатите критерии за отпускане на кредити и високите цени на жилищата са причината помощта на семейството да е единственият начин за достъп до ипотека за мнозина британци, пише вестник Guardian.

Една от пет покупки на жилища от купувачи на първи дом през 2011 г. нямаше да се осъществи без финансовата помощ на родителите, сочи изследване на Центъра за икономически и бизнес изследвания (CEBR), поръчано от HSBC.

В началото на кредитната криза през 2008 г. родителите са вложили общо 4 млрд. паунда, за да помогнат на децата си да си купят дом. Помощта е дошла под формата на подаръци, заеми и споделени ипотеки.

През 2011 г. обаче тази сума е нараснала до 5,3 млрд. паунда. За същия период процентът на жилищата, които нямаше да могат да бъдат закупени без помощ отвън, се е увеличил от 13% до 19%.

Наред с тези покупки има и други, които биха били по-трудни без родителска помощ. От 1000 случайно избрани купувачи на първи дом, интервюирани от CEB през миналата година, една трета споделят, че покупките им са били спонсорирани от родителите. Докладът обаче не включва ипотеки, при които родителите са били гаранти.

Средната стойност на помощта варира сериозно при отделните възрастови групи. Докато купувачите на първи дом на възраст между 18 и 26 г. обикновено са получили помощ за около 19 000 паунда, при тези на възраст между 27 и 35 г. тази помощ възлиза на 32 000 паунда, докато по-възрастните купувачи обикновено получават средно 42 200 паунда от семействата си.

Според изследователите причината по-възрастните купувачи да получават повече помощ може би се дължи на факта, че "те обикновено имат по-възрастни роднини, които са имали по-дълго време да трупат спестявания".

Повечето купувачи на първи дом, включени в изследването, твърдят, че са се обърнали за помощ към семейството поради трудния достъп до ипотека - едва 15% казват, че причината е била, че искат по-голям дом или пък жилище в по-добър квартал.

Още новини за пазара на имоти ще намерите в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
..,,Помощ от родител,, е наш патент...и обикновенно е в брой или в туби,бурета и буркани,а не помощ под формата на тази глупост ,,споделена ипотека,,...но като са дресирани от банките по този начин,явно са убедени,че друг начин да имаш собствен имот е НЕВЪЗМОЖЕН...хаха..
17
3
 
2
 
! Отговори
Newcastle преди 11 години
До Real Estates! Не само че има, ами не е и много трудно да намериш имот под 100К! Особено ако не е в Лондон и големите градове има много къщи за по 60-80-100К, в които всеки би му било кеф да живее! :-) Е, разбира се няма да има екстри като близки шопинг сентрове или град на 5-6 мили или още нещо, но говорим в случая за цените! ;)
16
0
 
1
 
! Отговори
do 18 преди 11 години
До Една:То при този трудов договор върху 381,00 банката няма да ти обърне никакво внимание,а да отпусне кредит-забрави!За жалост така стоят нещата при нас!
15
0
 
8
 
! Отговори
Една преди 11 години
А, как иначе? С кредит е трудно, на заем още повече... Ако не са родителите, да помогнат, сме загубени! В тази държавица, в която лихвите са по-високи, отколкото в целия ЕС, корупцията е в пъти над нормата, заплатите в пъти под Европейската... Законите, не подпомагащи младите, за къде без родителите и тяхната помощ?Кай младеж, или момиче би посмяло да поиска кредит от банка при трудов Договор върху 381,00 лева? Аз не се се сещам за такъв!
14
1
 
13
 
! Отговори
н преди 11 години
Британия "Мама и татко основен двигател на покупките на жилища"България "Мама и татко основен двигател на всичко "
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямам такова впечатление за англичаните ,а живея в Англия от 18 години.До скоро коментирахме ,че ако дете остане да живее с родителите си, след определена възраст(18-19 години) и работи ,го задължават(родителите) да им плаща наем-минимум по £100-200 на месец ,така че младежите предпочитат да се изнесат от къщи -поне никой не им мърмори ..
12
0
 
2
 
! Отговори
до Real Estates преди 11 години
Толкова и разбираш. В статията се споменава какви помощи са дали родителите за депозит. Без депозит не можеш да вземеш ипотека. За двуспална къща ще ти трябват около 20-25000 паунда депозит.
11
5
 
7
 
! Отговори
Адрез преди 11 години
Всеки ден ще има статия за имоти , всеки ден докато не почнете да купувате, мам... ви стара.
10
0
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
Ти у ред ли си бе?
9
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и какво ми дреме за помсовете? Като не могат да се уредят да дойдат в Оз си зимат жилище на острова. Да ги вали помсовете от коледа до бъдни вечер не ми дреме за помсовете. А според вас трябва ли за ми дреме за помсове след като живея в Оз и имам ба имущество тук? Как мислите?
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз си мислех, че родителската помощ е само наш патент, защото някога чужденците се дивяха и се пулеха - ама, как така, нали децата са пълнолетни и работят! Е, сега англетата идват на нашия! Може и да разберат, как и защо става така.
7
3
 
12
 
! Отговори
До Real Estates преди 11 години
Сигурен ли си, или само си плямпаш? :)))))Не дай Боже наистина да си изкарваш хляба с имоти.
6
7
 
16
 
! Отговори
Real Estates преди 11 години
DNES.BG,ква е тая измислена статия?!В UK имоти под 150-200 хил. британски паунда НЯМА!Като пишете поне проверявайте как стоят наистина нещата!
5
3
 
17
 
! Отговори
До Инвеститор преди 11 години
Да бе! Ще се върнат, 20 000 евро на квадрат ще се върнат :))) Като си бил гламав да купуваш на измислени цени, сега цената му пада.
4
0
 
8
 
! Отговори
СМИСЪЛА преди 11 години
ХОРА,ВЪПРЕКИ ВСИЧКО,ОБИЧАЙТЕ СЕ И ПРАВЕТЕ ДЕЦА !
3
19
 
10
 
! Отговори
Инвеститор преди 11 години
Крайно време е да се спре изкуственото занижаване на цените, някой има интерес от това и целта му е прозрачна - да тури ръка на имотите на народа! Имот никога не поевтиянва току така, от баба си знам че имот не се продава, цената му винаги расте! Няма да се предам, гол и бос ще ходя, но няма да отстъпя пред грабителите посягащи към имотите ми! Ще продавам само ако се върнат истинските цени - поне 2000 евро на квадрат.
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За това са семействата - да си помагат! дали родителите ще помогнат на децата си или обратното трябва да има здраво и сплотено семейство иначе не очаквайте чудеса с живота ви!
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Българич пък 5 от 5 покупки не стават без банкова помощ. И след извсетно време банката ти отнема първия дом.