Фасилити услугите - мощен двигател на икономиката

Потенциалът на сектора в България е огромен, според експерти
18 окт 2012 17:33, Миглена Иванова
15
Фасилити услугите - мощен двигател на икономиката
Снимка: архив, Reuters

Дейностите по поддръжката и управлението на имотите биха могли да се превърнат в един от петте най-големи сектори на икономиката и да допринасят за формирането на 7-8% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната при средно ниво за Европа от 5%.

Такава оценка направи Петер Пришл, мениджър на австрийската компания Reality Consult, по време на 7-та годишна конференция по фасилити мениджмънт, която се провежда днес и утре в София.

Пришл посочи, че фасилити услугите в България имат сериозен потенциал за растеж заради обемите на строителството в страната ни.

Той подчерта, че вече нямаме нужда от нови лъскави търговски центрове и офиси, а от професионалисти, които да управляват ефективно наличните площи.

Пришл смята още, че българската фасилити индустрия има потенциал да излезе на пазари извън страната – в съседните ни държави, както и в страните от Централна и Източна Европа.

Повечето компании за управление и поддръжка на имоти у нас работят по европейски стандарти, като в най-скоро време ще бъдат въведени още 4 стандарта, свързани с този бизнес, посочи Горан Миланов от Българската асоциация по фасилити мениджмънт.

Той подчерта, че кризата е отсяла качествените играчи на пазара и в момента се работи по изграждането и подобряването на професионалния капацитет на заетите в сектора.

Съвместно с Българската стопанска камара (БСК) са разработени 10 компетентностни модела, на базата на които ще се подготвят кадри за този бизнес. За целта ще се засили сътрудничеството с университетите и със средните училища в страната.

Предстои също така и провеждането на по-широк диалог с държавата за управлението на държавния сграден фонд, посочи Миланов.

Той допълни, че предстои да се подготви и цялостна система за оценка на обема и развитието на пазара на фасилити услуги в България, тъй като в момента не се събират такива данни.

Според запознати в последните години ръстът при услугите по управлението и поддръжката на имоти е около 20 на сто годишно, а самият пазар се оценява на над 1 млрд. лева.

Още новини за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: фасилити мениджмънт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
ha ha преди 11 години
facility[fə'siliti]1. леснота, лекота2. сръчност, умение, способностto have a FACILITY in learning languages лесно уча/удават ми се езици3. гъвкавост, плавност, лекота (на стил и пр.)4. рl благоприятни условия, улеснения, възможности, удобства, съоръжения, апаратура, помощни средства, приспособленияfacilities for travel превозни средстваfacilities for study библиотеки, лаборатории и пр.sports facilities спортни съоръжения5. податливост
12
0
 
0
 
! Отговори
Oncho 1923 преди 11 години
До Анонимен 5Пробвай с множественото число.Думата е деривативна форма, отглаголно съществително с разширено семантично поле.Английския е динамичен език и понеже една солидна част от маркетинговите и мениджърски практики и иновации възникват в англоезична среда, нормално е да се добавя и ново съдържание към вече съществуващи понятия.Помисли пак затова дали наистина знаеш английски.No offense.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разбира се още :Време е да се спре строителството на молове и магазините ...Сега ще печелим като ги поддържаме и управляваме ? - Това е само еврейска работа !!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
7. Пише и на български :"Услуги по Поддържане и Управление на Имотите "Значи отиват измазват и пребоядисват операта в Русе ?След това я управляват , какво управляват ?Ами кой реже ЛЕНТАТА ?
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е ти управляваш нашата " Фасилити Индустрия "
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Фасилити услугите ... Има 6.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Номер 5, получаваш Слаб 2 по английски.
6
2
 
1
 
! Отговори
лесен преди 11 години
до номер 5, човече не те знам какъв английски знаеш. но facility значи съоръжение. то е . на бълггарски: Услуги по/върху/за съоръжениета.
5
1
 
1
 
! Отговори
Производства ? преди 11 години
Мощния двигател е строителство на приозводства , както Германия -----произвеждат коли и изнасят за Америка. От 2005 имат високотехнологични предприятия , и образователната система работи и подготвя кадри за тези средни предприятия. Само преди няколко седмици откриха ДИРЕКТЕН втори газопровод с Русия. Заемат пари от Китайците , срещу износ на стоки !Производствата за Дянков е Съботиране ?
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зная английски и български и ми е трудно да разбера " Фасилити услугите" . такава тъпотия не се е срещала .Както е написано : няма смисъл Facility - улеснение"Улеснение услугите - мощен двигател на икономиката "
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако това което казва тоя търгаш дето щял да развива пазара, беше вярно то дойчоците нямаше да правят мерцедеси а да се занимават само с фасилити, циркаджии.
2
2
 
0
 
! Отговори
Иво преди 11 години
доста си ***, кой ти говори за скапаните панелки
1
0
 
5
 
! Отговори
хан Крум преди 11 години
Фасилити? Свършиха ли българските думи господа "Журналисти"?