ЕС изолира Лондон по темата за бюджета

Това вероятно ще доведе до сериозни усложнения
19 ное 2012 19:57, Бойчо Попов
5
ЕС изолира Лондон по темата за бюджета
Снимка: Ройтерс

Дипломати чиновници от ЕС проучват юридическите и техническите възможности за изготвянето на бюджета до 2020 г. без Лондон, информира  FT, като се позовава на запознати анонимни източници.

Лидерите на държавите от ЕС в четвъртък пак ще се срещнат, за да дискутират фискалната рамка за следващия фискален период и да се опитат да постигнат споразумение. Перспективите пред тази среща обаче още отсега изглеждат мрачни, тъй като Брюксел смята, че не може да изпълни исканията на Великобритания.Hidden Field

Бюджетните преговори ще бъдат възобновени още довечера, когато председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой е домакин на вечеря за европейските министри.

Планът за изготвяне на бюджетна рамка без Лондон може да се окаже и опит за натиск върху премиера Дейвид Камерън. Европейските власти обаче признават, че такъв подход може да доведе до сериозни усложнения и да има тежки последици за и без това влошените отношения между ЕС и Великобритания.

От Даунинг стрийт в Лондон съобщиха, че знаят за тези опити, но отхвърлиха идеята за бюджетна сделка без Великобритания. “В крайна сметка и ние трябва да сме съгласни как се харчат тези пари, тъй като правим значителна нетна вноска”, коментира говорител на Дейвид Камерън.

Камерън зае най-агресивната позиция що се отнася до дебатите за разходната част на бюджета на ЕС. Швеция също зае подобна позиция, а може да се очаква и други държави да направят опит да осуетят сделката, ако не се стигне до свиване на разходите.

Президентът на Франция Франсоа Оланд пък заяви в събота, че "преди всичко разходите за общата селскостопанска политика трябва да бъдат запазени".

Близки до Дейвид Камерън, пожелали анонимност, смятат, че шансовете за постигане на компромис са се увеличили, но смятат, че преговорите ще се проточат и през следващата година.

Държавите от ЕС, които искат бързо постигане на споразумение обаче, са притеснени от позицията му, тъй като осъзнават, че ако наложи вето на бюджета, той ще пожъне огромни политически ползи в родината си.

Още икономически новини за ЕС четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: бюджет на ЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едни стари членки на ЕС не искат да бъдат донори на други стари членки на ЕС--------- Ето това се чакаше дълго време.Европа е на колене пред банките...за поредната ***..
2
0
 
2
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
От картелът на банките регистрирани около Австрия: Райфайзен, Уникредито. ДСК и Телеком Австрия се опитаха да ме отровят и сплашът защото разкрих публично картелите в банките и телекомуникациите, и че контролират съзнанието на централни банкери и правитество с импланти на мрежата на Мтел. Участват Стати Статев, Калин Христов, Мариела Ненова, Андей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Цветан Цалински ... Така изчезнаха 20 млрд от фондова борса, 10 млрд лоши кредити ...
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
те не само британците ами и другите като видят къде им отиват парите по пи-ар кампании, май ЕС си заминава