Пак ще поскъпват лекарствата

Пациентите ще доплащат с до 30% повече
Обновена: 26 ное 2012 14:08 | 26 ное 2012 12:31,
83
Пак ще поскъпват лекарствата
Снимка: архив Reuters

Нов скандал за цените на лекарствата се разрасна в края на миналата седмица. Има реална опасност да поскъпнат някои медикаменти, заплащани напълно или частично от Здравната каса, вместо да поевтинеят, за което се работи от няколко месеца насам.

Става дума за подготвен документ, който предвижда пациентите да доплащат за скъпоструващи лекарства с до 30% повече, отколкото досега. Очаква се по-късно днес окончателно да се реши дали новият договор между Българския фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще влезе в сила. За момента документът е спрян.

Според него отстъпката, която сега се прави от фармацевтичните производители, ще се разпределя пропорционално между касата и пациента, което ще натовари допълнително пациентите. Сегашните правила гарантират, че ако едно скъпоструващо лекарство не се реимбурсира изцяло от здравната каса, отстъпката се поема от производителите.

Новият режим ще доведе до много по-скъпи медикаменти, а дори и до смъртни случаи сред пациенти с тежки хронични заболявания, смятат съсловните организации на пациентите. Те изчисляват, че ако едно лекарство струва 1000 лева и сега касата плаща 750 лева от тях, а останалите са за сметка на производителите, след промяната пациентът ще плаща в аптеката 250 лева от сумата, която касата не покрива.

Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация каза пред Investor.bg, че предложението е прецедент и не трябва да се допуска влизането му в сила. Той обясни, че отстъпките от страна на фармацевтичните компании за лекарства на дистрибуторите и аптеките досега е покривали част от цената на лекарствата, така че пациентът да не доплаща нито стотинка.

„Новите текстове, които се предлагат, предвиждат част от търговската отстъпката да се предостави на НЗОК. Няма основание за такова нещо. Стотици хиляди пациенти ще спрат да се лекуват, което ще ги инвалидизира“, прогнозира д-р Хасърджиев.

Освен това голяма част от тежките заболявания не са включени за лечение от здравната каса, според тези предложения.

Хасърджиев смята, че не е редно да се допуска въвеждането на подобни административни изисквания и трябва да се търси вариант, така че да се коригират нивата на реимбурсация.

Организациите на пациентите са против още една точка от договора, която залага лимит от най-малко осем минути за изпълняване на рецепта.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
11
 
! Отговори
Бунтар преди 11 години
Абе, аз що не ви таковам таковата, ваща кожа гьонсуратска!Гнусни долни крадци и подлеци! Ще ми дигат цените, те.......!!!! Сякаш и така не купуваме в пъти по-скъпи лекарства от реалното! Досега ви траяхме, но вече ни писна! Ще хвърчат глави, мъди и прочее! Ще ви изтърбуша на центъра, алчни *** такива!Не ме дразнете, че така ще се развъртя, че кьорав мафиот от фармацефтичната мафия няма да оставя читав! Стига с тези гнусни манипулации, за да не го отнесете накрая! Ще ме цункате някъде май!
50
1
 
14
 
! Отговори
и преди 11 години
До не грАмотен За съжаление на гробарските министри и на диктатора,България не е обширна ,като Русияили Турция,иначе щяха да ни спретнат изселване ,да измрем по пътя!Та засега ни морят бавно от глад,студ и безпаричие,не вземат малко по-живо да ни подкарат към стадионите за разстрел!Тогава нитао безработица,нито пенсионери,нито маки на соц. помощи,нито народ!Е ще си оставят *** само...
49
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Социализма е Прогрес. Капитализма е ентропия. Баничката 1-лев. ПриТато 25-стотинки.Кифлата 1-лев. ПриТато 14-стотинки.Ирландско месо на 25-години от времето на Чернобил. При тато за3-лева био-мръвка -прясна. Сега за зъб сеплаща 180-лева. ПриТато нула лева за зъб,ако не стане от първият път - вторияттретият са също ценанула. Сега може и1000-лева да дадеш - ада ходиш без зъби. Нобез демокрация всичко става ентропия- защото елитанатрупва средства ивече са капиталисти.
48
2
 
7
 
! Отговори
ава преди 11 години
по-скъпи лекарства... нулев ръст на пенсиите и заплатите... ясно е каква е целта. Да пози господ да не се разболеем! А за вече болните пенсионери няма да коментирам ...
47
1
 
10
 
! Отговори
не грАмотен преди 11 години
Е това вече го разбрах. Значи по-малко пенсионери, икономии от бюджета, безработните без доходи и те завалиите ще намалеят и по този начин по-малък ръст на безработица. БГ ще стане първа в ЕС по стандарт на живот. Как ме е яд в момента, че не мога да се изплюя на политиците в лицата.
46
2
 
3
 
! Отговори
Иво преди 11 години
До Дебел Депутат!Ти си болен мозък!
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Алчността ще погуби всички. Човечеството ще се самоунищожи.
44
1
 
7
 
! Отговори
Oleee преди 11 години
Амиииии, няма такова нещо - цените на лекарствата падат, падат, скоро без пари ще ги раздават. Заплатите растат, растат, съвсем скоро ще задминат и европейските. Българите живеят все по-добре и по-добре, скоро ще живеят по-добре и от европейците. Въобще обхванало ни е едно герберско благоденствие - не ти е работа!!! Ама като сме безхаберни ***, кой ние виновен ?
43
0
 
10
 
! Отговори
... преди 11 години
Нека престанем да наливаме парите си в алчните фармацевтични компании. Те имат достатъчно, но ако не им стига нека да печелят от другиго. Целта е да станем зависими от лекарствата, както от наркотици и цял живот да ги храним. Почват ни от деца и искат да я караме така до смъртта. Кажете НЕ!
42
0
 
6
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Това пък е глрупост на групостите - време за изпълнение на рецепта - ами има аптеки, които са празни, хора естествено има в по-евтините.Може би ще сложат задължителна опаковка, която струва 20 стотинки ???Така е като ни управляват недобросъвестни ***.Бюджетът събирал мого пари - от кого,на каква цена?Плащат най-бедните - те са лоялните данъкоплатци.
41
3
 
10
 
! Отговори
Гб преди 11 години
Човешкия организъм няма нужда от лекарства. Десетките хиляди години съществуване преди нас го доказват. Многобройните изследвания с плацебо ефекта също. Спрете да купувате лекарства, престанете да тровите себе си и децата ни. Здрав дух в здраво тяло и няма да имате нужда от тази отрова.
40
0
 
7
 
! Отговори
Да. да преди 11 години
Опитват се да ни хранят с лекарства. Рекламите им по телевизиите са най-многобройни и са направени така безобидно, все едно ни продават храна. Истината е, че големите фирми са ни разбрали що за хора сме и гледат да ни смучат.
39
0
 
7
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Тази година лекарственият списък беше променен вече поне 3 пъти като доплащането от здравната каса се намалава за някои масово предписвани лекарства за кръвно налягане и сърдечна недостатъчност от 75% и 50% лекарства на мижавите 25 % - напримр Аориста, Атенолол и прочее. Така че обещанията на министър Атанасова за намаления си останаха празни приказки, което вппочем се очакваше.
38
0
 
5
 
! Отговори
Traffic light преди 11 години
Aide sega izlezte na prostest za TOVA, vmesto kato prosti zigani da mrankate za zabranata za pushene! Ako protestirate za pravilnite nesta, moje bi nesto ste se promeni. Nai-malkoto niama da ni sramite pred Evropata s prostashki manifestazii, ami s nesto koeto e vajno i ima smisal! Balgarina vinagi ima mnogo sbarkani prioriteti i zennosti..zasto ne ste na ulizata zaradi zenite na lekarstvata?
37
1
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
Не се изказвай неподготвен. С билките също трябва много да се внимава!
36
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов,Симеончо и Батман....3те месии,които принизиха българите до роби на *** и не много бавно затриха държавата ни!Има една заповед...."Не си създавайте кумири".........
35
0
 
13
 
! Отговори
WhatTheЦвък преди 11 години
Така така, вдигайте още цените, то лесно не се правят бизнес сгради и заводи! Защо да се возят в Мерцедеси като може и в по-хубави коли! А вие се кефете на слънцето !!!
34
1
 
7
 
! Отговори
неокомунизъм преди 11 години
В същото време се разбра, че преди срещата реванш между отборите на ЦСКА и Лудогорец се е случило нещо твърде притеснително за футболна България.На полицията е било наредено да не пуска тези знамена и транспаранти на сектор "Г", които изразяват някаква позиция.
33
12
 
0
 
! Отговори
В интерес преди 11 години
на истината, действително някой лекарства поевтиняха при ГЕРБ. За рак на простата едно от скъпите лекарства, което е 1200 - 750 лв. дори се дава безплатно ако Здравната комисия прецени. Поевтиняха, дори минимално лекарства за инфаркт. Казвам го от първа ръка. Но е факт, че още лекарства могат да поевтинеят. Дано се работи в тази насока.
32
3
 
7
 
! Отговори
Луцифер преди 11 години
Ама и този Станишев не миряса.