България върви надолу в почти всички класации

Ситуацията за бизнеса се влошава, отчитат икономисти
Обновена: 29 ное 2012 15:17 | 29 ное 2012 15:15,
235
България върви надолу в почти всички класации
Снимка: Reuters

Публикуваните през последните години международни индекси показват, че България бележи влошаване на позицията си във всички класации, освен в една, показва изследване на Института за пазарна икономика.

Всяко подобрение на позицията в класациите води до доходите, заяви Светла Костадинова, изпълнителен директор на ИПИ.

Например лошо работещата съдебна система в последните 20 години бърка в джоба на българина, защото фирмите не сключват договори, когато знаят че може да не се изпълнят, а банките ограничават кредитирането, защото няма кой да ги защити, когато длъжникът е неизряден. Съответно фирмите, банките и гражданите правят значителни разходи да се защитят от некоректност или въобще не правят сделка, инвестиция, разход.

От ИПИ са изпратили запитване до окръжните съдилища в България, относно сроковете за обявяване в несъстоятелност в съответните съдилища. От 15 не са получени отговори, а другите са давали срокове от 2 години до 6-7 години. Тоест има определена неяснота, големи разлики, обобщи Костадинова.

Докато през 2011 г. България е била близо до средните нива в Европа по отношение на икономическата свобода и условията за правене на бизнес, то през тази година вече е в долната 1/3 на класацията. Влошаване се наблюдава и при възприятието за корупция, където страната заема последно място в ЕС. При индекса за човешко развитие промяна няма – отново сме на опашката.

Единствената добра новина идва от правото на собственост, което през тази година е по-добре защитено и България вече не е последна в ЕС. Въпреки това повод за радост няма, тъй като страната изпреварва единствено Румъния и заема предпоследно място.

За поредна година причините България да продължава да се сочи като най-бедната страна в Европейския съюз са недостатъчната защита на собствеността, тежките административни процедури, прекомерното регулиране на частните взаимоотношения.

Следващото правителство в България трябва да е смело в реформите по време на криза, защото кризата явно не е свършила, смята Явор Алексиев от ИПИ. Той даде пример с Полша, която се изкачва в международните индекси и отчита успешно икономическо развитие, като управляващата партия там е преизбрана и се е захванала още по-смело с реформите.

Реформите в България обикновено се посрещат със страх и опозиция. Това се дължи колкото на населението, което е изморено от тях, и натиска от заинтересовани групи за запазване на настоящото положение, толкова и на неспособността на политиците да убедят избирателите в необходимостта от промяна.

За подобряване на ситуацията в България от ИПИ предлагат премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, също така облекчаване на изискванията за полагане на извънреден/нощен труд. Предлага се и заместване на част от държавната субсидия за висшите учебни заведения с проектно финансиране, ваучерна система за началното и средното образование.

Други мерки, които предлагат от института са:


- премахване на държавните субсидии за земеделието, железопътния транспорт, пощите;
- премахване на данък дивидент и данък наследство;
- разбиване на монопола на НЗОК;
- ускорено довършване на кадастралната карта;
- намаляване на административните структури и на заетите в администрацията;
- масово предлагане на е-услуги от администрацията и санкции за институциите и административните служители при липса на такива. 

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: ИПИбизнес в България
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
17
 
! Отговори
Карпатски вълк преди 11 години
Като вървя по пътя и гледам каква мизерия е навсякъде си мисля че хора които правят това не заслужават нещо хубаво, а то няма и как да го постигнат. не са виновни партиите а матряла, защото какъвто е матряла такива са и партии, крушата не пада по далеч от дървото и т.н. х0-х0-х0.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ne moje po pokazateli da si afrikanec i da iska6 da te otrazqvat v evropeiski statistiki !!!!!!!!!!!
34
4
 
22
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 11 години
Преди три години казах,че ТОЗИ ще съсипе България.Нещата не са тотално непоправими,все още имаме шанс ако сме по-единни.
33
1
 
16
 
! Отговори
цурка преди 11 години
Ми то това не е новина, бря!
32
3
 
23
 
! Отговори
Orda преди 11 години
"България върви надолу в почти всички класации .." и ще продължава да върви все па - надолу - гарантирано от ГРОБ и лично от Свети Свети Бойко и Борисов - Българоубийци. Ура ГЕРБерастията е пълна.
31
1
 
14
 
! Отговори
Оцъклен преди 11 години
2018-та година ще е последна за затъващата ни държава.
30
2
 
27
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 11 години
Само на ГЕРБаджиите им се вдигна стандарта- и то многократно......
29
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Попаднахме на меко дъно,колкото повече подскачаме,толкова повече затъваме.Но Дянков каза,че след 12 години ще сме по-добре от гърците и сме остров на стабилността и ....мизерията.
28
14
 
1
 
! Отговори
член на БСП преди 11 години
Лошо, аз си помислих че класацията е само за герпджиите, а тя включва и периодите в които ние сме били на власт. Това не е добре за пропагандата, но хубавото е че нашият електорат няма да обърнев внимание на това и ще припише всчико на герп. ха-ха-ха
27
0
 
14
 
! Отговори
ГЕРБер преди 11 години
"България върви надолу в почти всички класации. Ситуацията за бизнеса се влошава, отчитат икономисти"Браво на Бойко, браво на ГЕРБ! Да живее още 100 години, все така да ни управлява!
26
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само като им прочетеш предложенията и разбираш какви пазарни икономисти са тия в ИПИ. Ама, като си завършил в Москва кво друго да произведеш, а?
25
0
 
9
 
! Отговори
бай иван преди 11 години
премахването на минималната заплата и прагове, ще доведе до,ново масово преселение към София и ЕС
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Продължаваме да копаем,копаем,копаем .........Все по-яко и по-на дълбоко !
23
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
м..да.така е..вървим към дъното и нищо не може да ни спре..само с магистрали и боричкания в народното събрание сме до никъде уви.ако искаха наистина ГЕРБ да направят нещо за България и за хората.нещата трябваше комплексно да вървят на горе.обаче не..мандата му на гюлето мина само в боричкане със Станишев и препирни за какво ли не.ежехме се че строим магистрали и мостове ... открито заявихме че не искаме АЕЦ Белене..сякаш като затворим Козлодуй и имаме резерви.та само един шалтер ще ни оправи
22
1
 
36
 
! Отговори
Е,па преди 11 години
от 3г и повече сме във,, подземното царство,, на цар Тиква и неграмотниците и,сие, и усърдно се копае все по-надолу,не ги ли махнем,отива си българина!!!!!!!
21
1
 
34
 
! Отговори
ГЕРБЕР преди 11 години
НАШИЯТ БИЗНЕС ВЪРВИ,КРАДЕМ ДЪРЖАВНА ПАРА И ПОСЛЕ РАЗДАВАМЕ КРЕДИТИ
20
23
 
10
 
! Отговори
До Салахадин преди 11 години
Защото кокото и зле да е, при крадливата тройна коалиция че е 3-пъти по зле. Справка предишните правителства. Няма алтернатива, и аз не бих гласувал за тях, но като знам че БС(к)П, ДПС, АТАКА и пр. чакат като хиени, пак за ГРОБ ще гласувам.
19
34
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупости са това, българите по-добре не са били никога, лошото е че харчат повече от колкото изкарват и после Бойко им бил виновен. Втори мандат за ГЕРБ 2013-2017!
18
0
 
16
 
! Отговори
Тодор преди 11 години
До "Салхадин". Ами ти сам си дал отговор на въпроса - защото са *** !!!!!!
17
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов, изваждай оставката от джоба!!!!!!!