Дават нов тласък на "Набуко" на 10 януари в София

Консорциумът "Шах Дениз II" ще придобие 50% от проекта
8
Дават нов тласък на "Набуко" на 10 януари в София
Снимка: Ройтерс

Международният консорциум "Шах Дениз II" ще придобие 50% от проекта за газопровод "Набуко", който трябва да доставя газ към Европа, заобикалайки Русия.

Очаква се споразумението да бъде подписано на 10 януари на среща в София, на която ще бъдат  министри на страните-участнички в проекта.

Консорциумът "Шах Дениз II" разработва едноименното каспийско находище на природен газ. С включването му в проекта на практика ще бъде гарантирано количеството газ за тръбата.

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов съобщи на пресконференция, че акционерният дял, който ще придобие консорциумът, ще бъде 50 процента. Останалите 50 процента ще се поделят между другите участници в „Набуко“.

В момента това са Българският енергиен холдинг, турската компания БОТАШ, румънската "Трансгаз", унгарската МОЛ, австрийската OMV и немската компания RWE. Андонов потвърди, че най-вероятно RWE ще прехвърли своя дял на OMV. Турската компания не е заявила намерение да излезе от проекта.

Андонов посочи, че страната ни настоява интерконекторната връзка между България и Турция да се включи в газопровода "Набуко" и да получи и съответното финансиране за изграждането на връзката.

БЕХ е партньор и на "Газпром" в проекта "Южен поток" като в проектната компания, която изгражда газопровода на българска територия, холдингът има 50 процента участие. Можем да се гордеем както с подписания за "Южен поток" договор, така и с новия договор за доставка на газ от "Газпром", каза Андонов, цитиран от БТА.

Продължаваме работата по подписване на договорите за самото строителство и изпълнение на обекта, заяви той. Текат процедурите по подготовка за избор на финансираща институция по този проект.

В началото на март 2013 г. ще бъде направена първа копка на интерконектора с Гърция. Вече са проведени предварителните обсъждания в общините, през които минава трасето, работи се по предпроектните геоложки проучвания и Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ и до март 2013 г. трябва да бъде дадено разрешение за строителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
х преди 11 години
за турците газопровода не спешен .те си построиха от шахдениз до турция .
6
1
 
6
 
! Отговори
Това не е опера преди 11 години
а цирк
5
10
 
8
 
! Отговори
смешко преди 11 години
Кво се гордеете бе. 20% отстъпка е пясък в очите на народа. Гърците плащат по-малко от нас на Руснаците за газ при положение че тръбата до там минава през България. В САЩ газта е $90 за 1000 куб. м. , а ние плащаме повече от $300. Къде е сметката. Просто си плащаме АЕЦ "Белене" и "Козлодуй 7" авансово на Руснаците преди да сме ги построили.Честито на "независима" България!
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нов тласък на "Набуко".... отзад:)))
3
10
 
6
 
! Отговори
Сам преди 11 години
Ще, ще, червени ми писачи, ще!
2
9
 
19
 
! Отговори
БАБА ПЕНА преди 11 години
Смешници! НАБУКО никога няма да има! Само *** може да си вярва.
1
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
опа предколедните бонуси за тиквите и калинките пристигнаха