Фермерите притеснени от фалити

В големите вериги едва 15% са български продукти
18 яну 2013 20:08,
43
Фермерите притеснени от фалити
Снимка: архив, Булфото

Производителите на плодове, зеленчуци и месо са изправени пред фалити. За това алармираха от Националната асоциация на земеделските производители по време на конференция в Пловдив.
На форума бяха коментирани промените в общата селскостопанска политика за новия програмен период (2014-2020 г.) и в бюджета за земеделие.

Във финансовата рамка е предвидено директните плащания за площ за българските фермери да се увеличат. Досега родните фермери получаваха 55% от размера на субсидиите на земеделците от старите страни-членки в Европейския съюз. 30% от директните плащания обаче ще бъдат заделени за екомерки в земеделието.

„Те ще бъдат определени в законодателството и при неспазването му фермерите ще губят пари”, коментира пред Dnes.bg проф. Светла Бъчварова.

„Българските производители на плодове, зеленчуци и месо са в критично състояние и промените в бюджета ще бъдат решаващи за тях“, заяви пред журналисти евродепутатът Ивайло Калфин.

Има предложение на Европейската комисия да се сложи таван на директните плащания, който ще засегне големите производители, но е спорно дали това предложение ще бъде прието окончателно.

„Фалити винаги е възможно да има, защото парите не достигат”, каза пред Dnes.bg председателят на Националната асоциация на земеделските производители Ангел Вукодинов.

Фермерите са притеснени и от факта, че в големите вериги се продават едва 15% български продукти, заради тежките условия, които се поставят на производителите. 80% от месото и 70% от плодовете, продавани у нас, са вносни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Човекът Долар преди 11 години
Аз работя на Wall Street и след малко отлитам за Кайманите. Аз съм финансово и матриално обиспичен.Sent from my iPlane
16
0
 
4
 
! Отговори
Мнение - продължение преди 11 години
(както и се случи с няколко завода). Къде е държавата? Тук не става въпрос за пазарна икономика, а за нелоялна конкуренция от страна на заводи, които имат огромен финансов ресурс (незнайно откъде). Едва ли някой ще продаде зърното си по 35ст при положение, че е 50-60ст вече.Това, че купувате хляба по 1лв или 1.10лв не означава, че производителя печели нещо от това. Така е в цяла България и доста хора ще идат на борсата ако правителството не вземе мерки да провери пазарите за този дъмпинг на доставната цена в магазините.
15
0
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 11 години
Какво се случва в тая държава? Фермерите са на кантар и не лъжат. Имам приятел, който гледа крави и ако не обработва земи, досега да е фалирал 100 пъти. Питам се защо трябва да наливаш печалбата от зърното, за да си храниш кравите. Не е ли най-нормалното нещо на света да си купиш фураж, да си калкулираш себестойността и да си начислиш печалба и така да формираш крайната цена.Друг ненормален бранш е хлебопроизводството. Доставна цена от 50ст за хляб 700гр. говори за нещо ненормално при цена от 90ст за килограм брашно. Това означава, че ако не си в някаква схема - ще фалираш (както и се случи
14
0
 
3
 
! Отговори
ДО -16 преди 11 години
ДО 16 Явно ти си от тези къде вечер чакат да се преоцени някоя стока с изтичащ срок ..............разбирам те !!!!!!!!!БЪДИ МАЛКО РОДОЛЮБЕЦ! няма излизане от кризата в никакъв случай парите трябва да остават тук!!!!!!!!!!!!
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До jamamotoДано ти изсъхне калпавата продукция !
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ТърговецЩо не ходиш да произвеждаш нещо,ами искаш да те удря чекмеджето в корема ? Защо не протестирахте,когато навлизаха големите вериги в България? Щото си мислите,че цял живот ще е така ! Айде *** на гарижи и мазета !
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ЯСЕНПрав си приятел!Фермерите станаха,като мутрите ! Лъкави джипове,луксозни вили и къщурки,а производство под всякаква критика ! Лапачката от фондовете свърши господа ! До сега с тези пари трябваше да развиете и да направите конкурентно способно вашето производство! Ама кой да се прави на баровец и да лашка ?! Направо го ,вие сте крадци,а не земеделци !
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като не могат да конкурират вносното, да фалират. Не могат да произвеждат нито качествено, нито евтино.
9
0
 
5
 
! Отговори
Търговец преди 11 години
Бягайте от веригите там е спасението!!!!!!!!!!!! 1- В българското магазинче си получавате веднага парите!2- не ви навеждат българските търговци да си плащате такса вход и още доста такива простотии !3-целия брак е за сметка на бг търговеца.4-Търговията тотално се промени отпреди 3-4 години и не съм убеден ,че една верига продава по-вече от един оборотен квартален магазин!!!!!!!!!!!5-парите остават в БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!
8
0
 
1
 
! Отговори
Studio X преди 11 години
Ами не се натискайте на "големите"за да не ви лупат.Ела те при нас "малките",да се залюбим отново.Ама внимателно с претенциите!!!!!
7
0
 
1
 
! Отговори
156515651651515646 преди 11 години
ГЕРБ УНИЩОЖИ ПРОИЗВОДСТВОТО БИЛО НА ОРЪЖИЕ, БИЛО НА ЗЕЛЕНЧУЦИ, БИЛО НА ТОК, БИЛО НА ЖИВОТНОВЪДСТВО, ГЕРБ УНИЩОЖИ БЪЛГАРИЯ, ЯЖТЕ АСФАЛТ СЕГА. ДА ИЗЛЕЗЕМ НА 27ми И ДА ГЛАСУВАМЕ С ДА
6
0
 
4
 
! Отговори
Marry_Jane преди 11 години
Качеството в БГ отдавна отстъпи място на количеството.Българските зеленчуци идват скъпи на гражданите,те искат да си ядат евтините химикалени зеленчуци,вместо да дадат 20-30 стотинки отгоре и да се насладят на качествения и естествен български продукт.Яжте си ги със здраве,моята градинка на село е пълна с натурални плодове и зеленчуци,аз проблем нямам:)
5
0
 
5
 
! Отговори
jamamoto преди 11 години
Прочетох на 2-ри коментар 1-ва причина,ще допълня само аз като откъсна чушката от полето,на 3-тия ден я хвърлям просто изсъхва.Как същите тези чушки,внесени от вън,само транспорта им е толкова.Стоенето на борсата още толкова и метнати на сергията незнам си колко и те все още свежарки-правете си сметката!
4
0
 
5
 
! Отговори
jamamoto преди 11 години
Аз като производител на зеленчуци мога да кажа че българина е толкова неблагодарен,че заслужава не 85% вносни чукани да яде ами 99%(има 1% който търсят все пак родното)Бягате по разни кауфланди и лидъли...ще си платите всичко някой ден,5 лв дано да стане хляба!
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
koi fermer e stanal milioner za edin denSto ne se probvas i ti a
2
0
 
1
 
! Отговори
Democracy $! 2013! преди 11 години
У Нас има ли Демокрация? Какво Означава Демокрация? Каква е разликата между Демокрация, Манипулация и Мутрокрация? Защо у Нас няма Резултат, вече 23г. за Гражданите, а се твърди от представителниТЕ политици, че у Нас има Демокрация? ПредставителниТЕ политици, кого представляват, Гражданите или някой друг? Защо? Какво Означава Гражданско Общество и защо го Няма у Нас? Каква е връзката между Демокрация и Гражданско Общество? Възможно ли е да Има Демокрация без Гражданско Общество? Какво Означава Пряка Демокрация? Какво Означава представителна Демокрация? Защо?
1
1
 
3
 
! Отговори
ЯСЕН преди 11 години
ТЕЗИ ФЕРМЕРИ КОИТО СЕ ОПЛАКВАТ ,ДА ГО Д.ХАТ!!! ПЛАЩАТ МИЗЕРНИ ЗАПЛАТИ НА РАБОТНИЦИТЕ , И ИСКАТ ДА СТАНАТ МИЛИОНЕРИ ЗА ЕДИН СЕЗОН!!БГ. КРАСТАВИЦИ-5 ЛВ. , А КГ. МЕСО -6 . ПРОСТО НЯМАМ ДУМИ ЗА ТАЗИ МАФИЯ!!