Цените на имотите забавят спада си и през тази година

През 2012 година е имало рекордно висока достъпност до жилищата у нас
30 яну 2013 15:20,
10
Цените на имотите забавят спада си и през тази година
Снимка: БТА

С от 1 до 3% са паднали цените на жилищата в различните райони на столицата през миналата година, сочат данни на консултантската компания Адрес Недвижими имоти.

Тенденцията е валидна и за страната, като по-осезаемо понижение е регистрирано във Варна (малко над 2 на сто). В Бургас и Пловдив са отчетени понижения от съответно 1,58% и 1,86%.

Очаква се през тази година цените да забавят допълнително темповете на спад или той дори да спре, коментира изпълнителният директор на агенцията Георги Павлов.

Той допълни, че през миналата година е регистрирана рекордно висока достъпност на жилищата. Изчисления на компанията показват, че през 2012 г. едно средно за страната жилище от около 60 кв. м, закупено с ипотека за срок от 20 години, отнема около 55% от средната заплата. За сравнение през 2008 г. са били необходими около 120% от средния за страната доход за ипотечната вноска.

Наблюдава се засилване на активността на пазарите на имоти в големите градове, посочи Калоян Богданов, маркетинг мениджър на агенцията.

Основни причини за покупка на имот остава задоволяването на основни жилищни нужди, но около 15-20% от купувачите правят инвестиции. Засилен интерес се наблюдава към магазините като възможност за инвестиция, които могат да донесат на собственика доходност от поне 8%, посочи Георги Павлов.

Продавачите също излизат на пазара, като основната причина за продажба на жилище е закупуването на ново, по-качествено и по-голямо.

Купувачите се интересуват най-вече от размера на сметките за ток и парно при покупка на жилище и предпочитат да закупят имот от предишен собственик, отколкото от инвеститор, за да придобият реална представа за разходите по поддръжката, коментира още Георги Павлов. Има случаи на потенциални купувачи, които са водили преговори за понижаване на цената на жилище заради по-високи сметки.

Продължават и продажбите на жилища заради необслужвани кредити. Все повече хора, които имат проблем с изплащането на кредити пристъпват към продажба по-рано, преди пристъпването към принудително изпълнение. Банките вече сами съветват клиентите, които имат затруднения с изплащането на кредити, да се обръщат към консултанти по недвижими имоти, но хората все още нямат доверие на агенциите дали се прави реална пазарна оценка на жилището им, а и не знаят какво точно да искат от брокерите.

От консултантската компания регистрират подобни тенденции и на пазара на наеми през миналата година. В София наемните нива на жилищата са се понижили средно с 1%, но в районите около спирките на метрото е регистриран ръст.

През миналата година най-популярният апартамент на пазара на наеми се е отдавал за около 300 лева и е престоявал на пазара между 3 и 10 дни, сочат данните на агенцията.

Очакванията са през 2013 г. банките допълнително да се активизират, да търсят нови ниши и да подобряват условията за потенциалните купувачи. Сериозни промени на пазара на имоти обаче не се очакват. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Do 7 Dimitar преди 11 години
Lokaziata na imota e po vazna ot kvadraturata.Lokaziata diga zenata 2 , 3 puti poveche , taka che tvoeto smqtane e ogranicheno.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kolkoto i da padat zenite na imotite po evtini ot lekite koli nema da stanat.
8
0
 
2
 
! Отговори
Димитрова преди 11 години
Стив Ханке-бащата на валутния борд-кризата още между две и пет години-възстановяване между 10 и 15 години.Безработни 30% при хората в най-активна възраст-когато създават семейство,купуват имот-25-30 години.Всеки месец ЧСИ изнасят над 4500 имота на сайта си-справка ЧСИ,отделни НАП.Цените в малките градчета и села са ниски-сега там-утре в големите градове.Руснаците получиха свободен достъп до Европа-та и тях ги загубихме-сега чакаме *** от Тамбукту.
7
2
 
5
 
! Отговори
Димитър преди 11 години
Понеже се занимавам със строителство 1кв.м. завършен до ключ излиза м/у 200 - 250 Евро. От там нататък се замислете когато виждате продажните цени от 700-800 Евро.
6
0
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 11 години
А и не е редно да сравняваме цените на имоти в западна европа и у нас. в германия средната заплата е 2500 Е (само за пример моите приятели лекари вземат по 3500 Е ) при лихва 3-4% , а при нас по малко от 300 Е при лихва 8 - 9 %. Според мен такива статии редовно се появяват из публикациите, за да накарат хората да почнат да купуват или да теглят кредити. Мое лично мнение.
5
0
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 11 години
Докато няма да намалим безработицата ( реалната в момента наближава 30%), да имаме икономически ръст,сигурност за работното си място - няма как цените на имоти да почнат да се вдигат, просто няма кой да ги купува. Чужденците си купуват покрай морето, дори на 10 мин с кола от плажа вече не ги интересува. Във цялата Варна в момента я има я няма 2-3 започнати строежа.
4
1
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 11 години
Обиколих цялата Европа. В Берлин може да се купи за 800 Е квадратен метър, в испания на брега на Средиземното море пак за по 700 Е има. Нашето крайбрежие е мн красиво, но не може да го сравняваме със испанската ривиера. Цените в БГ са все още страшно надути, а цената все пак се определя не кой колко иска за имот, а кой колко е ГОТОВ ДА ПЛАТИ !!! за даден имот.
3
1
 
3
 
! Отговори
От Австралия (Сидни) преди 11 години
.НЕ Е ВЯРНО!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПАДАТ ЯКООООООООМиналия месец имотите паднаха до 17 лв/кв.м особено по дюни в Несебър. Ако не вярвате питайте Цв. Едвам намерили 1 куповач че и документите му уреждили при тая смешна цена.Купувайте само под 17лв./кв.м..
2
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 11 години
Приятел,ти да не мислиш че си в Европа?
1
11
 
3
 
! Отговори
Пророк Илия преди 11 години
За бога братя,НЕ ПРОДАВАЙТЕ! През следващите 2год. цените ще се вдигнат м/у 50 и 70% ! Не продавайте тухлени жилища! В цяла Европа жилищата струват над 2000 евро м2.