Оживление на пазара на луксозни имоти

В началото на годината най-търсени са били къщите в Драгалевци и Бояна
8 апр 2013 15:30, Миглена Иванова
50
Оживление на пазара на луксозни имоти
Снимка: Investor.bg

Продължава да расте активността на пазара на луксозни жилища в България. Според експертите от Unique Estates очакванията на купувачи и продавачи за справедливата цена на имотите все повече се доближават, което е довело до ръст на реализираните продажби през първото тримесечие.

В периода януари-март агенцията е сключила една сделка за над 1 млн. евро. „Най-търсени бяха къщите в Бояна и Драгалевци, като няколко такива на стойност между 400 000 и 600 000 евро бяха продадени от януари досега. Апартаментите в тези квартали с гледка към Витоша също представляваха интерес за купувачите – тенденция, която бе напълно изчезнала през последните години. Усеща се и скок в търсенето на апартаменти в Лозенец, като той бе насочен главно към обзаведените жилища”, коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на компанията.

Според Илиева пазарът на наеми също е бил много активен в началото на тази година. Два пъти е скочил броят на сделките в сравнение със същия период на 2012 година. Най-предпочитани за наемане за периода януари-март са били луксозно обзаведените къщи в Бояна с 4 до 5 спални, както и големите апартаменти в Лозенец и в района на Докторската градина.

Пазарът на луксозни жилища продължава да се възстановява по-бързо спрямо останалите сегменти на недвижимите имоти. Причината е, че този пазар се влияе от собствени специфични фактори. Купувачите на подобни имоти обичайно не разчитат на външно финансиране, тъй като разполагат с достатъчно голям собствен капитал. Именно затрудненият достъп до ипотечен кредит е една от основните причини за продължаващата стагнация при масовите жилища, посочват от агенцията.

Средните цени на къщи и апартаменти във високия сегмент в София най-често варират между 1500 и 1700 евро на кв. м през първото тримесечие на годината, а наемите достигат до средните 7 евро за кв. м.

Срокът, който е необходим за намиране на купувач на луксозен имот, продължи да се скъсява през първото тримесечие на годината. Оживлението на пазара през последните месеци означава, че собствениците могат по-бързо да продадат своя имот, в случай че имат нужда от кеш, а купувачите могат по-лесно да се сдобият с висококачествен имот с престижна локация на изгодна цена.

Още новини за пазара на имоти в България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: луксозни имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
голям смях
42
0
 
3
 
! Отговори
съмбоди преди 11 години
Тия па тупани продали 3 имота на трима балъка за цяла година и вече със статистика ми излизат, вървете на майната си бе, нали ви виждам имотите по една година и више висят по сайтовете. А като ви звънна за оглед на ръце ще ме отнесете до имота. До 47 , поскъпват ти само *** дето ги сереш, щото вдигат храните, а имотите ще са мъртви дълго време, особено от догодина като се изнесе кадърното население, какво селяни и *** ли ще ти купуват скъпите имоти. Догодина 400 евро м2 в центъра.
41
3
 
1
 
! Отговори
Кучетата лаят - преди 11 години
Имотите Поскъпват ! Стара истина - няма Безплатна софра
40
0
 
2
 
! Отговори
Еййййй.... преди 11 години
...глей къв беден народ,бе ...САМО ЛУКСОЗНИ АПАРТАМЕНТИ ТЪРСЯТ!УМИРАТ ОТ ГЛАД ,БЕ....УМИРАТ СИ И НА МАСРАФА !!!!
39
1
 
4
 
! Отговори
до #41 преди 11 години
Според Евростат,ти трябваше да си умрял от глад още преди 10 год. ,ама не си нали? Значи криеш приходи,данъци, а сигурно и добре се храниш! Ако попиташ Евростат откъде българите имат пари за телефон,бензин и кръчми,вервай ми ще те гледат с големи неразбиращи очи. Евростат.......хахахаха
38
4
 
16
 
! Отговори
Адрезс преди 11 години
БУМ на имотите , има бум на имотите , голямо търсене , сега е момента ....нарастване на запитванията по телефона .... вчера имаше дори едно посещение в офиса.... голямо търсене , голяма тарапана беше...айде бе овци !!!
37
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лелеее,е как немА един да се зарадва на тая новина? Богати били,прости били,***,а? А иначе тоя гад (купувача) ако каже че иска някой да му сложи 7-800кв.м гипскартон,сигурно тунел ще прокопаете до къщата за да "вземете офертата",а? Много злоба,много тъпотия българска по тези земи.БЕгайте да работите,че и наемите май са тръгнали нагоре.Чао,злобарчета!
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както обикновено всичко в БГ се отнася само за София. Защото според софиянците България=София. Останалото е друга държава - република Провинция която има злата участ да е окупирана от София.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За 1 милион евро замък ще построя.. да не говорим, че с тия пари се взимат 20 големи апартамента.
34
0
 
12
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 11 години
Статията е поредната партенка! Продали няколко. Щото по предния месец продали 0 и сега ето ти 100% оживление.Ако имате глава на раменете сами вижте, не случайно сме втори в класацията за 2012:tialoto.bg/a/64-na-pyt/22577-desette-nai-razviti-strani-v-sveta/gallery/
33
0
 
1
 
! Отговори
anonymous преди 11 години
Stiga ste unishtojavali Vitosha !!!! Edno vreme se tichashe na kambanite, sega trqbva da es kachish ne znam kude da poemesh vuzduh !!!
32
0
 
5
 
! Отговори
Mailo преди 11 години
Дойдох само да кажа, че оживелението не е от мен.
31
0
 
9
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 11 години
Тия НОРМАЛНИ ли са? Да не кажа че в Сидни сме 1-во качествен лайф стайла според световна класация 2012 (ето ви класацията):tialoto.bg/a/64-na-pyt/22577-desette-nai-razviti-strani-v-sveta/gallery/ами и други места по света са къде по разумно да се купи имот. Кой луд купува в гето? Ако не е с криминална цел да пере пари де
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На снимката - "луксозна" китайска стена в подножието на Витоша. По добре в панелка! Поне са в райони с училища, магазини, транспорт. И вътрешното им разпределение със сигурност е по-добро!
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бедна странаняма работа няма хляб луксозни имотикое и е реалното на пазарната икономика
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен31 ТЕ ТИ ЕДНО ИМЕ ОТ ОФШОРКИТЕ СЛАВИ ТРИФОНОВ
27
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И сега всички се втурваме и започваме да изкупуваме луксозни имоти във високия сегмент на София. Боже, толкова ли за глупави ни смятате, та пишете тези глупости? Защо не се заемете да ни осветлите за родните богаташи с авоари в офшорките? Поне сеир да става, като няма хляб. Дайте зрелища, за друго нямаме пари.
26
1
 
19
 
! Отговори
p преди 11 години
Бе ще ви е..а мамата, хората няма какво да ядат те ще ми драскат за луксозните имоти и ще ни внушават че всичко ни е наред.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Миналата година 2 сделки, тази година - 3. Ей ти 50%-ов "скок":)))Сами не си вярват. Най-много някой новоназначен посланик на чужда държава да си е купил къща.
24
0
 
9
 
! Отговори
Имотлиев преди 11 години
дрън-дрън, с по 4-5 спални, тия къщи сигурно са купени от агенции, които снимат филми за възрастни :)