Цените на жилищата у нас продължават да падат

През последното тримесечие на 2012 г. годишното понижение е било 1,3%
12 апр 2013 19:42, Миглена Иванова
21
Цените на жилищата у нас продължават да падат
Снимка: Investor.bg

Цените на жилищата в България са ускорили спада през последните три месеца на миналата година след няколко тримесечия, в които темповете на понижение се забавяха, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Хармонизираният индекс на цените на жилищата, изчисляван от евростатистиката на базата на националните данни, е регистрирал годишно понижение от 1,3% в периода октомври-декември 2012 г., след като през предходното тримесечие регистрира спад от 1,6%.

На тримесечна база индексът се понижава с 1,7%, след като през третото тримесечие регистрира спад от само 0,1%.
Подобна тенденция се забелязва още на пазарите в Унгария, Словакия, Словения, Италия и други страни, както и за Европейския съюз (ЕС) като цяло.

За целия ЕС хармонизираният индекс на цените на жилищата се понижава с 1,4% през последните три месеца на миналата година спрямо същия период на предходната, а спрямо предходното тримесечие е измерено намаление на цените от 0,7 на сто.

В еврозоната като цяло се наблюдава опит за забавяне на ценовия спад, като през последното тримесечие е регистрирано понижение на индекса от 1,8% на годишна база спрямо 2,2% през предходното. Спрямо третото тримесечие индексът се понижава с 0,5 на сто спрямо спад от 0,7 на сто през предходните три месеца.

Най-голям ръст на цените на жилищата през последното тримесечие на 2012 г. спрямо същия период на 2011 г. е измерен в Латвия (9,8%), Естония (5,8%) и Малта (5,4%), а най-голямо понижение – в Испания (12,8%), Румъния (9,1%) и Словения (8,8%).

Спрямо предходното тримесечие най-силно са поскъпнали жилищата отново в Латвия (4,2%), както и в Малта (2,1%) и Люксембург (1,6%), а най-силно понижение на цените е отчетено в Румъния (7,9%), Словения (3,5%) и Унгария (2,2%).

Още новини за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
I v Varna nqma spad, samo prikazki.No v Holandia zenite se vdignaha.Do minalata godina v Haga(Den Haag) mojeche da se kupi za 100 ooo ewo apartament.Sega pod 120 nqma nisto. Dori 2staen ne moje da se nameri.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Chans = dobre presmetnat risk!Za vseki e razlichno.
14
2
 
7
 
! Отговори
съмбоди преди 11 години
Смятам че е глупаво в момента да се купува имот. От догодина както виждам намеренията на хората, тенденцията е към работа и емиграция из Европа, когато вече ще е легално навсякъде из ЕС да се работи. Четох някаква статистика, че се очаква поне 50 хил. души да напуснат Бг и то хора на средна възраст, работоспособни. Това означава, че до няколко години ще се изнесе доста народ, ще спадне вътрешната консумация , ще останат една камара свободни имоти, съответно цените им ще спаднат страшно.
13
2
 
4
 
! Отговори
Туле преди 11 години
Не знам по страната как е , но в София няма никакъв спад! Читавите жилища в приличен квартал, с инфраструктура и комуникации са си на едни и същи цени от няколко години насам. Паднали са цените на панелните коптори в надежда, люлин, обеля и други гадни квартали. А колкото до новото строителство цените трябва да станат по 400-500 евро квадрата за да говорим за някакъв реален пазар, защото е прекалено нагло 150-200% печалба за строителите както е в момента.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 16 KUPI SI
11
2
 
9
 
! Отговори
7 преди 11 години
НЕ ЗНАМ КАК ТОЧНО СЕ ДВИЖАТ ЦЕНИТЕ В БГ, НО КАТО ГЛЕДАМ СА ПО-ВИСОКИ ОТ ТЕЗИ ВЬВ ФЛОРИДА. НЕВЕРОЯТН. ТУК ЗА 100 , 120 $ ЩЕ СИ ВЗЕМЕШ ДВУСТАЕН,КОИТО СЕ РАВНЯВА НА ЧЕТИРИСТАЕН В БГ. ГОВОРИМ ЗА ХУБАВ КВАРТАЛ БЕЗ ЧЕРНИ. А ИМА И МАЛКИ ПО 90$ СОБСТВЕНОСТ НА БАНКИ РАЗДАВАЛИ КРЕДИТ.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
mnogo dobre taino se radvam da padnat oshte.
9
8
 
6
 
! Отговори
Цените НЕ падат преди 11 години
Цените Растат ! Като ви фалира банката - ще купите на Куково лято;) Имотът е СТОКА - а ... парите в Банка - ......умните да се сещат
8
5
 
8
 
! Отговори
абв преди 11 години
Този спад от 1,3% е само на офертни цени, които четете в сайтовете за имоти. Истината е, че за сделка се свалят по няколко хиляди евро от офертната цена. А тенденцията за спад в близките години е ясна.
7
14
 
4
 
! Отговори
Стефанов преди 11 години
Българино, не виждаш ли какво става в Гърция и Кипър, та си стискаш парите в банките или в Буркан- банк ?Като ти ги вземат или обезценят, тогава ти ще се простиш съвсем с мечтата да имаш собствено жилище, макар и да е скъпичко !!!! Купувай сега, за да не останеш на празни ясли, особено ако дойде новото правителство на ГЕРБ или на комунистите.После вече всичко ще бъде както в Гърция и Кипър.
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При тоя хаос ще паднат с 20-30% в следващите 2год.Може и с повече.
5
5
 
20
 
! Отговори
Ха ха преди 11 години
В Берлин има по евтини апартаменти! Това тука е един Балон!
4
6
 
12
 
! Отговори
Оп-Са преди 11 години
Да не споменаваме и чудните оферти ново строителство, обявени на 500е/м2, но всъщност от 90м2 има 60м2 чиста площ с чупки и скосения!В София повечето квартали нямат спад последно време! И собствениците предпочитат да не продават, но да не свалят цени! Ново строителство в Младост под 1000е/м2 ЧИСТА ПЛОЩ няма!!! Говоря за нормални апартаменти от поне 70-80м2 ЧИСТА площ с 3 стаи, не на първи или последен етаж и не на нивата без път до тях! Проверете и тогава говорете!
3
8
 
9
 
! Отговори
Оп-Са преди 11 години
Не знам къде е това спадане, но определено не е в половината по-нормални квартали на София. Следя цените от 2-3 г., ей така, информативно. В Младостите, край Плиска, Дианабад, Гоце Делчев и т.н. няма и грам наченки на спад! Виж в Обеля и Надежда, въпреки метрото, спада е голям, но там е друга бира. В Младост не може да се намери читав тухлен с 3 стаи з апо-малко от 70к евра! Както и в другите квартали! Даже и ЕПК и панелки тристайни няма за под 55-60к евра! Някой коптор 25м2 чисто може и да има.
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това, че скоростта на поевтиняване се увеличава не значи, че сме близо до дъното!
1
5
 
13
 
! Отговори
Цвети преди 11 години
ха ха ха къде го това падане бе