Българската нация техническа

От Афганистан внасяме самолети, изнасяме бельо
Обновена: 17 апр 2013 16:44 | 17 апр 2013 16:41,
81
Българската нация техническа
Снимка: Reuters

"Българската нация – нация техническа!" Подобен лозунг можеше да се види на не едно и две учреждения в комунистическото ни минало. Покрай него се завъртяха и вицовете за „не компютри, а компоти“, а бърза справка в сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) днес показва, че май не ги произвеждаме, а ги внасяме.

За плодовете и зеленчуците това отдавна е факт – по преценка на служебния министър на земеделието 90% от плодовете и зеленчуците на пазара са внос. Бърз преглед из табелките на магазините подсказва и екзотика – домати от Йордания (за общо 1,4 млн. долара през 2012 година, по данни на МИЕТ), смилянски боб от Китай и други подобни примери.

Сайтът на МИЕТ обаче показва и други любопитни подробности за нашите търговски отношения с трети страни (извън ЕС). През 2012 година например една четвърт от българския износ за Афганистан представлява фланелки с ръкав.

Общият ни стокообмен със страната е на стойност 5,4 млн. долара, които се формират само от българския износ – просто миналата година нищо официално нищо не сме внесли от страната. Факт, лесно обясним с военните действия, които се водят там.

Прегледът за 2011 година обаче показва, че 92% от афганистанския внос у нас са въздухоплавателни средства. Останалата част са резервни части и двигатели за тях, на обща стойност 14,8 млн. долара. Същата година основният ни износ са били трактори, но фланелките заемат третото място.

От Бахрейн пък миналата година сме внасяли превозни средства (5% от общия внос). Вярно, че останалата част е необработен алуминий, а общата стойност е 874 хил. долара.

В случая с Косово обаче автомобилите (вкл. товаропътническите и състезателните) съставляват почти половината от износа на страната за България, макар и общата му стойност е около 400 хил. долара. В замяна в Косово са получили от България основно хлебарски продукти, пури и растителни масла. Стойността на износа ни е в размер на 38 млн. долара.

Без претенции за изчерпателност на извадката - няма нищо лошо в това да произвеждаме бельо и да го изнасяме, нито хранителни продукти. Изниква обаче въпросът що за въздухоплавателни средства внасяме от страна, която в последните десетилетия се води истинска война и защо домати от Йордания замениха българските на щандовете на магазините?

Статистиката колко изоставаме с иновациите е друга тема.

Още новини и коментари четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
3
 
! Отговори
дълбок сън преди 11 години
Ех,изпуснахме шанса да станем бананова република,защото у нас не растат банани.(това,като обективно оправдание).Лошото е,че вече не ставаме и за доматена република.И с киселото мляко нещата не вървят - въпреки неимоверните усилия на "бациликус булгарикус",то сепревърна в йогурт.Сега вече имаме широко поле да гоним шанса на...шанса.
59
2
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Колкото повече ни облъчват политиците с "демокрация", толкова повече се приближаваме към "банановите републики", само че реално. И за такава обаче не ставаме, дори домати непроизвеждаме.За банани пък да не говорим. Веднага обаче ще се намерят да обесняват,ченямаме подходящ климат...Ама за простотии изглежда е много подходящ!
58
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АКО ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА КАЧВАТЕ НА ВЛАСТ МУТРИ И ДЕЦАТА НА КОМУНИСТИТЕ НИЩО ЧУДНО АКО ЗАПОЧНАТ ДА ВИ ВНАСЯТ И БЕБЕТА ОТ НЯКОЯ ЕКЗОТИЧНА ДЪРЖАВА. НАРКОМАНИ АЛКОХОЛИЦИ И БЕДНЯЦИ ДЕЦА НЕ ПРАВЯТ. ОТ ТЕХНИЧЕСКА ДЪРЖАВА В МИНАЛОТО СТАНАХМЕ БАНТУНСТАН НА БАЛКАНИТЕ. АКО НЯКОИ НЕ ЗНАЯТ КЪДЕ Е БАНТУНСТАН ЩЕ ИМ КАЖА. ДЪРЖАВА В ЮЖНА АФРИКА.
57
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 74 За това се прилага МИТО на вноса на по евтини стоки, само трябва да се спазва.
56
3
 
5
 
! Отговори
селянин преди 11 години
Като те смачка евтиния внос как ще произвеждаш на загуба.
55
4
 
11
 
! Отговори
Черен Петър преди 11 години
Ами станали сме нация техническа, затова сега един домат не може да произведем и си ги внасяме. Имахме завод за полупроводници, сега е за цели проводници. Както върви и топлата вода ще носим от топлите страни.
54
10
 
2
 
! Отговори
Бай Тошо преди 11 години
Тази статия е пълна излагация, Dnes.bg излагате се.Как може да вадиш заключения за износа ни, които е на стойнот от 28 МИЛИЯРДА $ , от статистиките за някакви си мижави 400хил ?!България Е техническа нация. Няма да ми стигне мястото тук да ви го докажа, но това е факт!
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българската журналистика -журналистика логическа!
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз поне такъв не познавам. Чужденец изградил печеливша, поне средна фирма - не говорим за квартална кръчма или магазин а производство, и почнал от нулата, в смисъл не преместен готов бизнес, аз поне такъв случай не знам. Може и да има щом казваш, значи имаш предвид такива, но аз поне не съм запознат с такива случаи.
51
3
 
6
 
! Отговори
до 49 преди 11 години
Не е *** ,а много наивен, ама страшно много.То попринцип всеки обикновен човек си е лаик за света ,ама има кои да го вкарва в някакви релси.Е за това са специалистите.А за чуждопоклонничеството еми то си е описано от доста време...
50
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе не знам ти какво гледаш ама аз работя във чужда фирма с изнесено производство в България- една от най-големите в България. Ходил съм и на стаж в тая фирма в чужбина и съм видял и там как работят и ти казвам как стоят нещата. А пък ти си умувай колкото щеш. А това че ти си мислиш че възможно България да задмине по нещо страна от западна Европа(при каквито и да е обстоятелства), просто показва че не си ходил там
49
5
 
2
 
! Отговори
До 63 преди 11 години
Не напълно много съм час, защото познавам много чужденци дошли тук в България и изградили печеливши бизнеси почти от нулата!
48
3
 
2
 
! Отговори
До 61 преди 11 години
Абе какво да ти кажа, като гледам умствените ти напъни, ми се струва, че ти въобще не мислиш. Ако в Западна Европа почти никой не се напъваше, подобно на нас, много отдавна щяхме да сме ги изпреварили по всички икономически показатели.
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 60Абе ти нещо не си в час. Той чужденеца не е дошъл в България и тепърва да развива бизнес, а има готов бизнес, машини, пазар, материали и идва тук та да ползва българина за работник/роб защото е евтин. А помисли малко и ще разбереш разликата.
46
2
 
5
 
! Отговори
До 59 преди 11 години
Отвори гугъл и провери колко много са производители на памучни платове има в България! Например "Текстилният комбинат "Галатекс"АД се намира в най-южния край на гр. Варна. Компанията произвежда 100% памучни платове за облекло....." !
45
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе ти да не мислиш че ония в Западна Европа се напъват по цял ден. Там компаниите са с десетки години история и операциите за работника са сведени до най-прости действия. Останалата част от работата се върши от висококвалифицирани инженери, които дърпат фирмите. И тука е било така, но всичко се затърка. Сега вече е почти невъзможно да станем отново техническа нация по простата причина че всичко може да се внесе и никой няма да те чака ти да се развиваш а ще те смачка конкуренцията.
44
5
 
7
 
! Отговори
До 53 преди 11 години
Това че чужденци са собственици на печеливши фирми тук в България, само доказва колко непредприемчив е българина, само доказва как той разбира от всичко според него, но никога нищо не прави. Идват какви ли не хора в България и правят печеливш бизнес, но на българина все някой и/или нещо му пречи.
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ходех каза,че той щял да мине
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами като искаш Хитлер ходи при него де, какво още чакаш?
41
2
 
3
 
! Отговори
До 51 преди 11 години
А ти как с мислиш, че са станали нещата в Западна Европа - един ден са се събудили и високотехнологичните компании са били там може би!? Естествено че е трудно, но точно тук е големия проблем на българина, на такива многознайковци като теб, които вместо да си напъната онзи израстък на раменете, по цял ден се оплакват.