Мораториумът върху цената на тока е опасна стъпка

Икономист: Планът "Орешарски" e по-добър от програмата на БСП
Обновена: 27 май 2013 12:12 | 27 май 2013 11:53,
43
Мораториумът върху цената на тока е опасна стъпка
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

„Планът „Орешарски“ предлага доста по-добра програма от тази на БСП. Малко по-реалистична е и в нея липсват политизираните теми като премахването на плоския данък и „Белене“. Заложените мерки са по-скоро в интерес на бизнеса“, коментира в ефира на Bulgaria On Air Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Липсата на дългосрочни политики според Ганев е един от недостатъците на плана. „Тази програма напомня доста на мерките, които очерта служебното правителство, след като пое управлението на държавата, защото са насочени предимно към малки групи в затруднено положение.

Дългосрочните мерки обаче са тези, които водят до растеж и забогатяване на населението“, обясни икономистът. През уикенда се загатна леко за евентуална административна реформа, но към момента няма нищо конкретно в тази насока, допълни той.

„Мораториумът върху ценaта на тока е опасна стъпка. Това е едновременно най-лесното и най-глупавото решение. По този начин енергийната система ще бъде оставена сама да избие там, където е най-нестабилна. Подобна мярка може да спомогне за фалита на НЕК или да доведе до протести в миньорския сектор. Възможно е и ЕРП-тата да не успеят да изпълнят инвестиционната си програма“, каза още Петър Ганев.

По думите на Ганев намерението на Пламен Орешарски да намали драстично бюрократичните спънки пред бизнеса и да редуцира значително различните регулаторни режими е доста амбициозен план, който няма да зависи само от премиера или финансовия министър. „Отделните общини също ще трябва доста да поработят“, поясни икономистът.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Програмата на БСП беше за да вземат гласовете на плиткоумниците"Плиткоумниците следват вожда Винету.
2
7
 
26
 
! Отговори
инженер преди 10 години
Програмата на БСП беше за да вземат гласовете на плиткоумниците. Да им обещаят ще им вдигат заплатите и пенсиите ако пуснат червената бюлетина.
1
7
 
42
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Мораториум върху цената на тока, акцизите за горивото и храните!!!

Спонсорирани публикации