Лошите кредити забавят ръста си

Заплаха за банките е слабият икономически ръст и безработицата
Обновена: 4 юни 2013 13:41 | 4 юни 2013 13:40,
12
Лошите кредити забавят ръста си
Снимка: Европейска комисия

Размерът на лошите кредити забавя своя ръст през миналата година, сочи годишният доклад на Фонда за гарантиране на влоговете. Данните показват даже спад през последното тримесечие на 2012 година.

Като цяло към края на декември 2012 година, по данни на БНБ, просрочените кредити (над 90 дни) са 16,63% от всички отпуснати кредити. Размерът им е общо 9,62 млрд. лева. В същото време обаче докладът отчита и слабото кредитиране през изминалата година - отпуснатите кредити се увеличават с едва 3,2%, или 1,79 млрд. лева.

Привлечените средства в банковата система продължават да растат и през 2012 година. Според данните през миналата година има ръст от 7,5% (4,97 млрд. лева) до 70,7 млрд. лева. Основно ръстът се дължи на увеличените депозити на домакинствата – с 12,4%, или 3,97 млрд. лева.
Привлечените средства от други кредитни институции в банковата система също растат (7%) и вече достигат до 10,7 млрд. лева, сочи още докладът.

Капиталовата адекватност на банковата система остава висока – 16,64%, при изискване от 12 на сто.

Анализът на фонда се фокусира върху икономическата среда – през миналата година икономиката отчете ръст от 0,8%, достигнат благодарение на вътрешното търсене и усвояването на структурните фондове на ЕС. Увеличава се и ефективността на производството, което пък оказа влияние върху пазара на труда. Безработицата през миналата година е 12,3%, сочи докладът.

Именно растящата безработица и продължаващ слаб икономически растеж са основните рискове за банковата система, посочени от Фонда за гарантиране на влоговете. Според анализа на експертите, ако броят на безработните продължава да се повишава, това може да окаже допълнителен натиск за увеличаване на размера на необслужваните кредити.

Все пак високата капиталова адекватност и наличието на буфери, сред които и високата ликвидност на банките, осигуряват стабилността на системата в страната.

Във Фонда за гарантиране на влоговете участват 26 банки, регистрирани на територията на страната. У нас са регистрирани и пет клона на европейски банки, които не участват в системата, тъй като депозитите са защитени от схемата, действаща в страната, където е седалището на банковата институция.

По данни на фонда общият размер на депозитите, подлежащи на гаранция към края на 2012 година е 51,5 млрд. лева. За сравнение през 2011 година той е бил 46,3 млрд. лева. Общият брой влогове е 10,1 млн. лева. Средната сума в тях се увеличава от 4,4 хил. лева през 2011 година до малко над 5 хил. лева.

Припомняме ви, че пълно покритие имат влогове на стойност до 196 хил. лева. По данни на Фонда за гарантиране на влоговете над тази сума са общо 22 хил. депозита на стойност около 20 млрд. лева. Това представлява 38,7% от всички влогове у нас. Средният размер на тези влогове е около 900 хил. лева.

От 2011 година влоговете над 196 хил. лева се увеличават с 22,5%. Сумата по тях расте с почти 15 на сто.
Към края на 2012 година стойността на инвестиционния портфейл на Фонда за гарантиране на влоговете достига 1,58 млрд. лева. Спрямо миналата година ръстът е от 255 млн. лева.

Активите на фонда са инвестирани в облигации, емитирани от правителството на България, както и в депозитни сметки в БНБ. Доходността от правителствените облигации е 4%, което представлява лек спад спрямо доходността от 4,16%, постигната към края на 2011 година.

Още финансови новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Банкеръ преди 10 години
Само да попитам откъде банките ще покрият лихвите по депозитите,които никак не са малко.В нормалните държави 2-3 процента е максимум.
8
0
 
3
 
! Отговори
Zmeev преди 10 години
Намаляват, като се продават най-проблемните от тях на нефинансови институции и така се чистят портфейлите на банките, но реално са много повече.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Банките си имат чалъми ,за да скрият лошите кредити пред БНБ.Тъй,че всичко е стъкмистика.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Заплаха за банките е ....." боли ме г*зът какъв е проблема на банките. Не ни занимавайте с проблемите на алчните и крадливи същества.
5
1
 
15
 
! Отговори
darcas преди 10 години
Лошите кредит забавят ръста си, защото почти никой вече не тегли кредити. Но броя на хората, които не могат да обслужват кредитите си се увеличава, и това е важното в тая статия
4
2
 
7
 
! Отговори
Искрен Иванов преди 10 години
Значи от отпуснати 60 млрд. кредити 10 млрд. няма да бъдат върнати. Значи наистина има опасност от масови банкови фалити, както имаше скоро публикации и фонда за гарантиране на депозиттите, няма да ни спаси, борда ще падне и ще ни изплатят еврото в обезценени левчета. Весело. На всичко отгоре не махат Шенген-а и сме длъжни да си държим парите в български банки.
3
1
 
10
 
! Отговори
marsian преди 10 години
А какво стана с Дянковите 10 %.Комунистите нали не бяха съгласни и щяха да ги махат .Но сега парите текат при тях и не чуваме нито дума .Долни червени крадци.Щели да спасяват народа .
2
10
 
5
 
! Отговори
тъптъпан преди 10 години
до 1 ми нема да теглиш 5 кинта бе тъпан ше истеглиш 5000
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква "заплаха за банките" бре ?Ох, горките !Отивам оня ден да изтегля пари от *** дебитна карта в която ми привеждат заплатата и оная на гишето вика: "За теглене на пари вече е левче."Значи данъци от заплатата, такси по тия карти и за това че си държа парите в тъпата банка ме ще ме чарджат при всяко теглене по левче ... разбира се ако съм на техния автомат / каза, а иначе ако съм на друг колко ? 10 лв ? Значи за да тегля 5 лв от банкомата внасям 10 лв ?Евала!Ей, ще има кютек!