Нужно ли ни е емитиране на дълг в този момент?

Икономисти: Актуализация на бюджета е ненужна
5 юли 2013 21:00,
53
Нужно ли ни е емитиране на дълг в този момент?
Снимка: Европейска комисия

Финансовият министър Петър Чобанов коментира в кулоарите на Народното събрание, че ще е необходим нов заем, за да бъде покрита дупката в бюджета. Той не уточни точната сума под предлог, че все още се правят анализи, но вероятно тя ще бъде в размер на около 1 млрд. лева. 
 

Investor.bg потърси мненията на икономисти нужна ли е актуализация на бюджета и тегленето на нов заем.

Калоян Стайков, ИПИ: Емитиране на дълг е обяснимо само с актуализация на бюджета

Ако се стигне до теглене на заем, то той ще бъде с нова вътрешна емисия на държавни ценни книжа, убеден е икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ). През последните години банките инвестират в такива емисии и едва ли ще има проблем.

„На този етап лихвите по ДЦК са сравнително ниски все още. Те ще нараснат малко, но ще са на поносими нива“, допълни той. Емитирането на дълг обаче е лош сигнал за пазарите като цяло, а трупането на дълг може да доведе до отдръпване на инвеститорите.

Много малко вероятно би било да се търси заем от финансова институция, като МВФ например, допълни той и поясни, че това би означавало признание, че страната е пред фалит.

Според икономиста тегленето на заем е обосновано, ако се прави актуализация на бюджета. На този етап обаче промяна в бюджета е оправдана само ако приходите разочароват, но засега няма такива сигнали, заяви още Калоян Стайков.

Лъчезар Богданов, Infustry Watch: Защо правителството не мисли за реформи, за да бъдат преструктурирани дълговете?

Информацията, която финансовият министър Петър Чобанов и премиерът Пламен Орешарски съобщиха във връзка с новия дълг от около 1 млрд. лв., не е нещо ново. Пределно ясно е, че от известно време всеки дефицит се погасява с дълг, категоричен е Лъчезар Богданов от Industry Watch. По негово мнение трябва да се разсее това мислене, че друг път не са били правени подобни финансови операции.

Освен това обществеността не трябва да гледа на тази сума от 1 млрд. лв. като на дълг, който ще бъде емитиран наведнъж. Министерството на финансите постоянно имитира държавни ценни книжа. Това говори, че подобни операции се правят и са нещо съвсем нормално, уточни той.

Богданов припомни, че дълг се натрупва вследствие от харчене на пари, често неразумно. Правителството твърди, че е голям проблем със събираемостта на вземанията, а рискове се крият до голяма степен и в управлението на разходите.

"Сега нямаме фискален резерв. Фискален резерв имаше в последните месеци на управлението на тройната коалиция, имаше и в първите 6-7 месеца от управлението на ГЕРБ. Сега няма нищо във фискалния резерв", допълни Богданов.

"Аз задавам въпроса защо правителството не мисли за реформи, за да бъдат преструктурирани дълговете?", запита риторично той.

Георги Ангелов, старши икономист oт „Отворено общество“: Актуализацията на бюджета е неаргументирана

Актуализацията на бюджета е неаргументирана. Липсва ясен, доказан аргумент, който наистина да подкрепи актуализацията и емитирането на този нов дълг от 1 млрд. лв., категоричен е Георги Ангелов, старши икономист от "Отворено общество".

"Основната аргументация за този дълг е дупка в бюджетните приходи. Около тази теза се обединиха както финансовият министър Петър Чобанов, така и министър-председателят Пламен Орешарски. Това до последно остава техният основен аргумент. Ако погледнем статистиката назад обаче, към 31 май се наблюдава бюджетен излишък, няма никаква дупка", обясни подробно Ангелов.

"Статистиката сочи, че да – имало е сериозен спад в събираемостта в началото на годината. Но трябва да се уточни, че по време на служебното правителство събираемостта на приходите бе рязко увеличена. Спокойно може да се каже, че служебният кабинет направи възможното и с всички мерки успя да увеличи осезаемо събираемостта и по този начин да закърпи приходната част. Дори надминаха заложеното в бюджета", посочи той.

След стъпването в длъжност на министър-председателя Пламен Орешарски не бе давана ясна индикация, че има проблеми в събираемостта. "От всичко това аз си правя извод, че техният основен аргумент за актуализацията е напълно необоснован. При активност и при желание, както и служебното правителство го доказа, приходната част може да бъде изпълнена", уточни икономистът.

"Правителството казва, че ще се справи с контрабандата, а по този начин в бюджета ще бъдат влети милиарди, които преди са потъвали в сивия сектор и контрабанда. Ако предположим, че те изпълнят това свое предизборно обещание, това означава, че те ще успеят да допълнят приходите от събрани пари от контрабанда. Само по себе си това означава, че актуализация на бюджета няма да бъде нужна", аргументира тезата си Ангелов.

Според Ангелов актуализацията единствено цели да се увеличи разходната част. "Това започва да личи и от различни намеци – финансират се различни дейности. Взимането на дълг индиректно може да се насочи към държавни компании за покриване на разходи. Възможно е това да е целта – да си припомним какво се случи, например, преди дни с ВМЗ", припомни той.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Zenith Loan преди 10 години
Наздраве! Наздраве! Ура Скъпи приятели, имате ли нужда от заем или се търси начин да се получи един, или може би се отказал от банка заради лоша кредитна статут, и те отказват да дават, а сега мисля, че всяка надежда е загубена Не, скъпа, всички се надяваме да не се губи. Идва на място, решения за всичките си притеснения и тревоги. Тук е господар плановик ZENITH ЗАЕМ LIMITED. Ние предлагаме на нашите заем при лихва 2% ставка за всички или лица, дружества или фирми. Можете да се свържете с нас дн
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия пак ни правят на ***. Лафа има дупка в бюджета и в кварталната кръчма не минава. Казва се по кои пера не се изпълнява, с колко не се изпълнява, по кой пера има преразход, колко е тоя преразход. Като няма пари не харчете, толкова е просто, ама не - трябва да се дадат помощи на *** че се задават избори. А още не са платили и за старите, то не бяха манипулации, черен PR и пазаруване на гласове. Сега ги е яд че вече не става само с кюфтета. Ако ние не ви осъдим историята ще го направи
36
9
 
1
 
! Отговори
1520 преди 10 години
Господин Орешарски е икономист-финансист с практика,доверявам се на него,а за даващите мнение има още много неща да научат.
35
10
 
1
 
! Отговори
Badi преди 10 години
Тука всеки разбира и дава акъл защо не ревахте докато Бойко харчеше фискалния резерв сега като ги няма вече парите а трябва да се вземат мерки за безобразното положение в което се намира страната е лесно да се дава акъл. Ок не телим заем не се взимат мерки за безработицата и младите и тези които утре ще пораснат няма да имат дългове но няма да имат и препитание.
34
0
 
11
 
! Отговори
Pin преди 10 години
Чета статията и се сещам за един виц от социализма:"Няма нужда да бомбардираме САЩ с ядрени оръжия. Пращаме 100 наши икономиста да ги управляват 1 година и пораженията ще са по-големи от ядрена бомбандировка."Колко актуално ми звучи този виц и днес !
33
1
 
13
 
! Отговори
Мен преди 10 години
Не останало за крадене вече явно. Затова заеми.
32
1
 
6
 
! Отговори
?????????? преди 10 години
Търси се НОВ ЛИДЕР за протестите ,всички партийни лидери в България са се скрили а с тях и синдикатите ,дори и царя не смее да се опълчи на Станишев,..............................................................................
31
0
 
6
 
! Отговори
до Черен Петър преди 10 години
ВЪЗХИТЕНА СЪМ. С 8 реда описвате РЕАЛНОСТТА в страната.Мислех да пиша но вие сте ми изписали мислите не само на мен.
30
0
 
25
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Идвайте пари от запад, политиците ще лапат, а пък лихвите ще връща, внучето на мойта тъща.Лято е пристигай заем, как да те изпием знаем, втория ще вземем зиме, първия да изплатиме.
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"актуализацията единствено цели да се увеличи разходната част"радвайте се
28
3
 
19
 
! Отговори
диалектика преди 10 години
Ами,то и на децата стана ясно,защо се тъси начин да се емитира нов дълг,само на коментиращите "специалисти" не е.Дългът е необходим,за да има как да се изпълнят предизборните обещания и "нещичко" да се открадне,защото, по приетия миналата година бюджет,такива увеличения не са били предвидени.Затова сега управляващите продъниха ефира,какви дупки има в бюджета и как той не се изпълнява.А не се изпълнява,засега,нарочно-за да има оправдание и се лови риба в мътна вода.Затова е целия рев.
27
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Баси планът Орешарски, баси експертите на втория месец 1 000 000 000 заем........ Тези ще фалират държавата за 2 год.
26
42
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От всички последни правителства само борисовото си позволи да тегли нови заеми. Така, че разни скачащи тук и по площадите да не ни заливат с бъртвежите си на мижетурки а да хванат и да се гръмнат. Такива промити платени герберасти долни!!!!
25
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разни измислени икономистчета, дето сте цитирали да не се правят на много интересни. В ппти Орешарскш и повече от тях взети заедно. Тези *** ако разбираха нещо и можеха нещо щяха до сега отдавна да са избягали в чужбина. Да ама не. Тук са с невежеството си. Неко го запазят за себе си или за дон бибирон.
24
7
 
43
 
! Отговори
! ! ! преди 10 години
Актуализация, заем искат да теглят, кой ще ги плаща съд за тези изверги нямаме пари да им плащаме заемите
23
18
 
16
 
! Отговори
dan преди 10 години
Където видя имената на ***, имам едно на ум. Дянкофф обра къде имаше останали пари - здравна каса, НОИ, държавни предприятия ... и сега пари няма ... ама и Дянкофф го няма ...
22
30
 
8
 
! Отговори
Към ГЕРБ преди 10 години
Вие се появихте в политиката и пресушихте икономиката на страната.Безработицата се увеличи , образованието и здравеопазването забуксуваха. Всичко това се получи от грешните хора в Министерство на финансите , а и на много други ваши министри - на здравеопазването , на икономиката и енергетиката , земеделие , МВР и назначения без покритие и образователен ценз. Когато Орешарски беше министър на финансите знаеше какво да направи , България да е добре и икономиката да върви.Пак ще е така!
21
9
 
32
 
! Отговори
Един преди 10 години
Дянков много лош, а?Ха сега да видим кой сват кой на булката брат?Направихте преврат хйде сега управлявайте!
20
5
 
40
 
! Отговори
цоциалист преди 10 години
ше емитираме я, иначе от къде да гепиме нещо бе другари...?
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ко? Не.