Юлиян Попов: България няма интерес от „Южен поток“

Проектът ще ни направи още по-зависими от вноса на газ от Русия
Обновена: 9 юли 2013 21:33 | 9 юли 2013 21:32,
154
Юлиян Попов: България няма интерес от „Южен поток“
Снимка: архив, Булфото

България няма икономически интерес от „Южен поток“, заяви в ефира на Bulgaria On Air Юлиян Попов, министър на околната среда и водите в кабинета на Марин Райков.  Той допълни, че има много неясноти около реализацията на проекта. Един от тях е какви са енергийните нужди на България от вноса на природен газ чрез "Южен поток".

„Това няма как да е ясно предвид факта, че страната няма енергийна стратегия“, коментира Попов и допълни, че проекти от такъв мащаб се правят след широко експертно, медийно и обществено обсъждане. Само за предварителното проучване са необходими няколко години, подчерта Попов.

Друг въпрос е какви ще бъдат разходите за страната по изграждането на проекта.

Подобна позиция сподели и енергийният експерт Христо Казанджиев.

Още по темата
 Той коментира, че е изненадан, че подобни инвестиционни решения се взимат при толкова много въпросителни около проекта. Ключов въпрос по думите му е как ще бъдат плащани лихвите по взетия кредит за „Южен поток“.  Според него е малко вероятно строителството на проекта да приключи в срок и в края на есента на 2015 година към България да потече природен газ по газопровода.

„Не е ясен проектният капацитет, не се знае и какво ще бъде решението на Европейската комисия,“ коментира Казанджиев. Той не изключи в бъдеще да се окаже, че за строителството на „Южен поток“ са необходими повече средства от заявеното в момента. Той допълни още, че по правило "Газпром" строи два пъти по-скъпо от други компании.

По думите му, ако бъдат спазени обявените срокове, ще бъдат нарушени редица закони.

България ще започне да печели след много години, като покрие направените капиталовите разходи и плати своята част от изтегления кредит за проекта, каза още Казанджиев.

И Попов, и Казанджиев категорично заявиха, че „Южен поток“ не е вариант за диверсификация на източниците на природен газ към страната.

По думите на екоминистъра от служебния кабинет проектът има за цел да засили зависимостта на страната от единствения източник на внос на енергийната суровина.

Казанджиев на свой ред подчерта, че за диверсификация може да се говори, ако източникът или маршрутът са различни. В случая обаче не е така, коментира енергийният експерт.

Той препоръча да се изградят газовите връзки със съседните на България страни. Разработването на находища за добив на шистов газ също са вариант, допълни Казанджиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
2
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До худиниИменно. Най-ниската цена е тази, при която се използват максимално нашите си ресурси. Не да храним руските алкохолици, а българските миньори да стоят на социални помощи. А това, че на тебе лично ти харесва да плащаш за тръбите на Путин, си е твое собствено заболяване.
77
1
 
2
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До худиниЕстествено, че има логика, вече ти я обясних. Намери ценообразуването на ДКЕВР и там си пише всичко. Геополитиката по никакъв начин не ме задължава да плащам цената на руската експанзия, а националните интереси изискват да имаме доставчик на газ, РАЗЛИЧЕН от Русия и източник на ток НЕЗАВИСИМ от Русия.
76
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Той допълни още, че по правило "Газпром" строи два пъти по-скъпо от други компании. - еми нормално, по-големи експерти в краденето и корупцията от руснаците просто няма.
75
1
 
0
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До худини Всичко това доказва необходимостта да платим тръбите за газифицирането на Сърбия ли, нещо не ти разбрах логиката?
74
1
 
1
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Оскъпява това, че работят с нискокалорични БЪЛГАРСКИ въглища. Но пък не се налага да внасяш отвън и дава заетост на миньорите, умнико. А АЕЦ ще даде заетост на руските миньори и руските заводи за ядрено гориво, а нашите миньори ще трябва да стоят на социални помощи.
73
2
 
7
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До худиниПродава по-скъпо, защото толкова му струва тока. Има си ДКЕВР, който контролира цените.
72
0
 
7
 
! Отговори
xxx преди 10 години
До Анонимен 97Абе ***! Гледай филмите си, докато СерГей и РуОвч опоскват държавата с помоща на ***. Да не мислиш, че някой от Кремъл се сеща за такива шарани като теб, като си плете мрежите за България.
71
1
 
5
 
! Отговори
аз преди 10 години
*** да дават по 100 милиона на година безвъвратно да спазват всички норми за сигурност и опазване на околната среда и тогава става. Ако искат и да си наемат и марсианци да им строят проекта Няма ли нещо да капе всяка година от тая тръба е пълна измама.
70
1
 
6
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До Анонимен 96Ами няма да го "спрЪт", познай защо. И чрез този ТЕЦ не сме зависими, познай защо.
69
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България не трябва да става зависима от Русия - Империя на злото. Но зависима от Империята на доброто - САЩ, няма проблем. (вж. филма "Империя на доброто")
68
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Shop ами ако американците спрът тоя тец ко прайм?...чисто риторически въпрос, защото винаги ще има продажни *** които да ни заставят да им купуваме тока, а щатите от такива пари няма да се откажат:))) така че шопе по-добре да сме зависими от щатите викаш?
67
2
 
10
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Защо обиждаш, бе к****? Тоя ТЕЦ е резервна мощност, не зависи от външни доставки, дава СИГУРНОСТ. Не всичко е +/- стотинки, нещата имат много страни. Ти ми дай аргумент защо да платя тръбите на Путин, с които той си прави НЕГОВА политика? Аз кво общо имам? Вместо да му взема пари, за да си прокара оттука тръбите, аз му ги плащам на тройна цена.
66
6
 
3
 
! Отговори
Гената преди 10 години
На ШОПА никой не му плаща просто яко са му промили мозъка, не че и на нас не ни го промиват но някои от нас имат собственно мнение и не слушат какво ги лъжат продажните *** от правителството.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ИлкоА ти зададе ли си въпроса , че ако не изкупува БЕХ тока от АЕЦа , тоя АЕЦ Няма да го има! позьор мръсен!
64
10
 
4
 
! Отговори
Илко преди 10 години
До 84 "Вие си задайте въпроса защо БСП толкова вият срещу "американския" ТЕЦ?Защото е напълно автономен и работи с въглища, които се копаят в България.Тоест, руснака не може да ти спре горивото, както на АЕЦ, и да ти диктува условия."А ти зададе ли си въпроса , че ако не изкупува БЕХ тока от ТЕЦа , тоя ТЕЦ Няма да го има! позьор мръсен!
63
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Shop колко ти плащат в американското посолство?? като гледам, с такива аргументи като твоите скоро Шеврон ще пуснат да дупчи за шистов газ и да ни трови водата, а после и вода ще ни предложат мейд ин USA разбира се:))
62
7
 
18
 
! Отговори
До 87 преди 10 години
Набуко мина през Гърция, защото хората не искат да влагат пари в комунистически държави като България, които са си продали задниците на Русия. Капитала иска преди всичко сигурност, ако види че си комунист и цялото ти внимание е как да го окрадеш този капитал той бяга от такива хора и такива държави.
61
5
 
16
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До Анонимен 87Нали сме евро и атлантически партньори----------- Кои? БСП+ДПС+Атака НЕ СА евроатлантически партньори. В момента, в който руската агентура узурпира властта, обявиха, че газопровода ще заобиколи България. ФАКТ ! Спасението е тази шайка да бъде изметена от властта.
60
13
 
5
 
! Отговори
Митко преди 10 години
южен поток ще мине и без съгласието на некакви поповци и други безименни ***, тъй като сме бедни ***, а животът струва пари
59
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тез двете пишлемета, да вземат да отидат при азербайджанеца Алиев и да го питат, що НАБУКО от Турция отиде в Гърця и оттам за Италия. Защо БГ пак е прецакана. Нали сме евро и атлантически партньори.Но да внимават за личните си газови отвори, за да не стане непредвидена газова диверсификация.