Пазарът на ваканционни имоти в България върви нагоре

За около година броят на сделките се е увеличил с 30%
19
Пазарът на ваканционни имоти в България върви нагоре
Полина Стойкова. Снимка: Bulgaria On Air

Заради протестите имаше кратки колебания на пазарната активност. Въпреки това и въпреки кризата все още нагласите и тенденциите на пазара на ваканционни имоти са положителни, каза в предаването Investbook на телевизия Bulgaria On Air Полина Стойкова, оперативен директор в Bulgarian Properties.

Според нея от средата на миналата година е започнал нов цикъл на възход, особено при морските имоти. „Разбира се, най-силен интерес има от страна на руски купувачи. За около една година броят на сделките се е увеличил с около 20-30%.

"В Слънчев бряг и региона цените запазиха нивата си, може да се каже, че има едва забележим ръст. Разликата идва по-скоро от това, че вече се търсят повече луксозни имоти, а не непременно най-евтините“, обясни Стойкова.

Тя уточни още, че се купува предимно за собствено ползване, а не с цел инвестиция, и много голям процент от сделките се финансират с лични средства. „Покупките с инвестиционна цел в момента почти отсъстват, този модел не сработи и в други европейски страни с развит пазар на инвестиционни имоти“, обясни експертът.

„Първоначално мислехме, че ниските цени и голямото предлагане са причината този сегмент да продължава да се развива така добре. Оказва се обаче, че водеща е тръпката. Руснаците наистина харесват България. Морето е особено притегателен фактор за тях“, каза още Стойкова.

Според нея зимните курорти изостават от гледна точка на търсенето. „И тук основно интересът идва от руски граждани, но обемите са много по-малки. Цените се стабилизираха и варират около 350-400 евро за квадрат. Това е може би най-ниската цена на ваканционен имот в Европа“, каза още изпълнителният директор на Bulgarian Properties.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Варна преди 10 години
повече Руснаци,повече работа,
14
0
 
10
 
! Отговори
SS преди 10 години
много се кефя на такива кифли, които се пънат да ни убеждават, че видите ли, "бизнесът" с недвижими имоти (прекупвачески и паразитен) много им бил потръгнал.Ама и те самите май не си вярват...Нищо не става в тая държава. Мекерето Дянков добре ни занули
13
0
 
19
 
! Отговори
Калтака преди 10 години
От 3 сделки лани на 4 таз година
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази да не е от хората на Тиквата?Само те могат да лъжат толкова нагло и безочливо.
11
0
 
19
 
! Отговори
darcas преди 10 години
Има ли реална статистика на НАП, НСИ, асоциацията на нотариусите, асоцияцията на агенциите за недвижими имоти за пазара на имоти? Или всеки ламер, който излезе, може да си бълва каквито иска глупости?
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
3Ти да не си писал горната статия.За коя агенция работиш?Пара дават ли?***!
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая вярва ли си на глупостите които говори?Кви ваканционни имоти,къв пазар,***?Тва да не ти е женския пазар и зарзавата??В този *** Биегие всяка похарчена стотинка е пара на вятъра.Не купувам НИЩО там!
8
2
 
5
 
! Отговори
... преди 10 години
Във варна и бургас се говори повече на руски отколкото на българскиДо няколко години черноморието ще стане руска колония
7
3
 
14
 
! Отговори
лекия преди 10 години
единственото нещо което трябва да се направи за да потръгне пазара на имоти е да махнем визите за руснаци...
6
1
 
28
 
! Отговори
Не вярващ преди 10 години
Такива "скъсани" клиенти, като това лято историята не помни от 2007 г. насам, когато мина бума в строителството. Цените на нашите ваканционни имоти за радост за средния руснак и много ясно, че ще си купи имот, отколкото да ги остави за евентуална национализация :-))) Аз лично не вярвам в този 30% ръст на сделките. По-скоро това са препродажби от англичани на руснаци и от руснаци на руснаци. А ние българите само ще им пляскаме отстрани и ще викаме ура !!!
5
2
 
26
 
! Отговори
Човек преди 10 години
Мхм, да, потръгнал е и направо прецфтява, пазара. Така говорехте и по това време през 2011. И по това време през 2012. Ха-ха !Човек повярва, да !
4
1
 
19
 
! Отговори
apartament4o преди 10 години
epa toi pazare beshe umrel.... imashe 10 sdelki na godina, sega ima 14... bravo...
3
9
 
19
 
! Отговори
IVo_1 преди 10 години
До АНТИМУТРА Айде ако обичаш ... не по времето на Бойко се застрои 60% от черноморието, не той изгони така наречените " инвеститори" а не сами си изгонихме с нашата смотана и корозирала администрация с беумните цени на които им се продаваха картонени коптори без всякакви условия ... все Бойко ви е виновен ... вземи малко спри речите на лидера за да осъзнаеш действителността, че по време на БКП от 2005 до 2009 се издадоха маса разрешителни и куцо кьораво ис акато строееше
2
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До alseterСанта Марина до Созопол ли бе? Тая клоака?!?! С фекалните фонтани на пплажа!!Ти на луди ли ни правиш. Един и последен път стъпвам там, по отвратително място няма. *** и мишките си правят световен симпозиум. Аре без кризисни ПР-и моля.
1
19
 
20
 
! Отговори
alseter преди 10 години
Вярно е. В момента карам почивка в Санта Марина до Созопол, много хубаво местенце пълно със зеленина и други благинки - нещо като Албена през 80-те. Вярно е, че е пълно с руснаци собственици. Нормални хора от средната класа. Тук там има и англичани, а вчера и днес чух и май скандинавска реч, но руснаците са 99,99% от всички собственици тук. Къде е нашата средна класа?