Ще хлопнат ли вратите на хипермаркетите през уикенда?

Левицата обмисля предложения в защита на малките квартални магазини
Обновена: 27 авг 2013 19:53 | 27 авг 2013 18:00, Веселина Йорданова
252
Ще хлопнат ли вратите на хипермаркетите през уикенда?
Снимка: архив, Ройтерс

Ограничения за работното време на големите търговски вериги през уикенда обмислят от левицата в нов Закон за търговските вериги. Според създателите му, ако те не работят в двата почивни дни, ще се стимулира оборотът на малките квартални магазини.

Зам.-председателят на "Коалиция за България" Спас Панчев съобщи пред Investor.bg, че най-вероятно предложението ще се отнася за хипермаркети в идеалния център на най-големите градове. Имало и мнения обаче, че е добре всички големи вериги да не работят през уикенда.

„Като цяло ние защитаваме предложението, касаещо тези в централната част на градовете“, обясни депутатът.

Законопроектът е в процес на разработване и се очаква да бъде готов през септември, когато ще са ясни детайлите на предложението. Вносителите му се надяват да бъде разгледан още през есенната сесия на Народното събрание.

По думите на Панчев наличието на големите търговски вериги съсипва бизнеса на малките квартални обекти.

„В Европа всички големи магазини са в покрайнините на града и така не влияят на оборотите на тези в центъра“, аргументира се той.

Предложенията все още не са дискутирани с представители на веригите. Панчев изрази опасенията си от вероятен натиск от тяхна страна. „Вероятно ще има известен негативен отклик, ще има и натиск“, посочи той.

Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и член на Съюз "Произведено в България" Мариана Кукушева заяви пред Investor.bg, че това е практика навсякъде в Европа.

„Големите търговски вериги имат ограничение в работното си време и то не само в събота и неделя, но и през делничните дни. Подобна мярка за ограничение в работното време е въведена и по отношение на заведенията. В България съществува порочната практика някои заведения да отварят рано сутрин и да работят до късно вечер. В Европа където си закусил, образно казано, не можеш да вечеряш, защото съществува ограничение за часовия диапазон на работа“, каза Кукушева.

По нейни думи подобни мерки създават и ефективни условия за пазарна икономика, както и предпоставки за реално развитие на конкуренцията в стремеж да се ограничат монополите. Кукушева уточни, че неработно време за големите вериги през уикендите е едно от предложенията на Съюз „Произведено в България“.

Според Димитър Зоров, председател на Асоциация на млекопреработвателите в България, мярката ще бъде глътка въздух за малките квартални магазини, които ще могат да наваксат през уикенда за сметка на големите магазини, които обират от клиентския поток през седмицата. "Но не съм сигурен дали мярката ще бъде с положителен характер за самите доставчици на стока“, коментира той.

Зоров обясни, че много от доставчиците досега не са работили с малките магазини, защото в търговските обекти по кварталите често зареждат малко и не толкова качествени артикули. Освен това повечето квартални магазини не могат да си позволят да поддържат широк сегмент от продукти зад витрините и щандовете си. Той изтъкна, че е важно да бъде изготвен подробен анализ за ползите от мярката, за да бъде дадена и качествена оценка за това по какъв начин ще се отрази на бизнеса в страната.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще си пазрувам от петък за събота и неделя, но няма да купувам от махленските магазинчета, дето не знаеш от колко време стои стоката.
134
2
 
18
 
! Отговори
КИРИЛ СОФИЙСКИ преди 10 години
БРАВО НА ***, ПАК ЩЕ НИ ВЪРНАТ ВЪВ ВРЕМЕТО НА МАЗНИТЕ КВАРТАЛНИ БАКАЛИ!
133
4
 
18
 
! Отговори
господ преди 10 години
***.1.ськращение на персонал.2.Без конкуренция по високи цени.3.Време е да ви изметем нещастници такива.
132
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въпросът е споренОт една страна са кварталните мошеници,за които ден година храни,от другата страна са големите чужди вериги,които убиват българския производител, в България 80% от продуктите в магазините се внасяВ Западна Европа големите вериги НЕ РАБОТЯТ ПРЕЗ УИКЕНДА !!!
131
1
 
11
 
! Отговори
ZEITARBEIT фирми преди 10 години
Некои в България знае ли излъчения док. филм на немската Das Erste на 19.08.13 | 21:55 Exclusiv im Ersten: Deutschlands neue Slums- Das Geschaft mit den Armutseinwanderern , тука става въпрос за нелегална работна ръка от България за Германия чрез така наречените ZEITARBEIT фирми посредници къде ако си се разболял на работното место ти казват веднага ''Отивай си в България'' . КТ ПОДКРЕПА да работи по случая или Константин Тренчев да бъде незабавно уволнен
130
1
 
6
 
! Отговори
USA преди 10 години
Ima li go njakade po Sveta Tova ????????????.......
129
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А купоните кога ще ги въведете ... банани само по нова година ... iPod само от корекома и т.н. и т.н.Най - добре кажете кога ще ви затворят вас в централния *** прости. Вярно че външните вериги не са инвеститори, но те ни задушиха производството на всичко и ако вие им спрете магазините за една събота и неделя. Те ще съкратят няколко хиляди души и ще спрат зареждането със стока за една две седмици, тогава ще видите какво значи гледен гневен човек опрян до стената ... мамка ви *** ....
128
3
 
31
 
! Отговори
иван преди 10 години
Работя в "квартално" магазинче - практиките там са :- нищо не се изхвърля - всичко се продава, начини много:ако готовите кебапчета не се продадат след н-тия ден се смилат и се слагат в каймата, ако месото се развали се накисва в калиев пермаганат да не мирише и пак в оборот и.т.н.тА кой ги контролира-"наште хора", който останаха на сухо откато навлязоха големите веригиЗатова "милеят" за кварталните магазинчета - това е тяхното "възраждане" на кварталния бизнес -рекет. Ще ги подкрепите ли?
127
2
 
27
 
! Отговори
И т.н. преди 10 години
Единствената им мисъл е как нещо да спрат, задушат, потиснат, стъпчат...
126
3
 
27
 
! Отговори
Феята на Смъртта. преди 10 години
Дори и най- ненормалните идеи, действия и мисли на Форд Префект са като невинна детска шега пред тази Титанична Мисъл На Левицата!!!!!!Е, такъв закон ако приемат, дори Ким Чен Ун ще настръхне от страхопочитание!!!!!
125
3
 
25
 
! Отговори
m преди 10 години
Това е подигравка,не че ми пука за хипермаркетите, но чрез тяхната конкуренция,ние получаваме по достъпни цени понякога.това няма да го бъде!
124
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тея с к'ви глупости се занимавааат, честно! Това ли е най-големият проблем на България!?!?!? Освен това е пълна идиотщина тази *** идея! Живея в Белгия - тук магазините затврят в 18 (или 19 часа ва най-добрия случай!), в неделя никой не работи и е ужасно! Хората пазаруват от малки магазинчета, но не защото им се налага, а защото предлагат наистина качествени и вкусни неща!
123
4
 
10
 
! Отговори
Потребител преди 10 години
Идеята има и - и +. Може да се опита в по-ограничен мащаб за да се види резултата.По-скоро съм за идеята всички хипермаркети да бъдат задължени по-голяма част от предлаганите стоки да са с български произход а не внос. Имам в предвид хранителните стоки.Например от 100 видя предлагани зеленчуци поне 80 да са български. Няма как да са всички тъй като някои няма как да се произвеждат у нас.Елементарно е да се проверят практиките в няколко държави (не само европейски).
122
13
 
12
 
! Отговори
Мартин преди 10 години
В неделя ВСИЧКИ магазини трябва да са затворени, а през останалото време да затварят в 20:00.Така ще се научите да си цените времето, почивката и тези на другите. Щастието в живота не се състои в плюскането.en.wikipedia.org/wiki/Shopping_hours
121
1
 
25
 
! Отговори
Антикомунист преди 10 години
При комунизЪма не работеха магазините в събота и неделя. Не ,че през другите дни имаше кой знае какво да се купи ,но поне работеха. Нищо ново не сте научили и нищо старо не сте забравили "другари" комунисти.
120
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
по голяма тъпотия не съм чувал
119
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
sveta se razviva napred, a tia iskat da ni vry6tat nazad. koi kydeto iska da pazaruva i kogato iska taka i taka pove4eto hora ne mogat da otidat do supermarketa i da kupuvat na angro. otivat i do po-malkite magazin4eta, ako sa spretnati i ne prili4at na bakaliite po to6ovo vreme.
118
2
 
29
 
! Отговори
iii преди 10 години
Май веригите биват подсещани за дарения на столетницата. Когато комунистите си получат пая, ще забравят тази гениална идея.
117
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко пъти депутатите на Станишев ще настъпват мотиката?Не обичам ГРОБ,но тия са същите ***,като тях! Не си ли дават сметка,че вредите ще са повече от съмнителните ползи?Колко хора ще бъдат съкратени от охр.фирми,които висят по 12часа,а получават по 300-з50лв.? Колко от останалия персонал ще бъдат освободени? А от снабдителите,колко ще останат без работа?Вече започвам да си мисля,че или аз съм много умен или депутатите са изключителни ***!
116
1
 
22
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
Нов фим: '' Тримата ***'' - режисьор - С. Станишев.Грим -М .Манолова. /трима глупци са решили да затворят големите магазини .А БЕ ***,така ли се оправя икономика с бизнес ПРЕКУПВАЧИ и далаверджйи ? Трябва да се произвежда продукция,за да се напълнат тези магазини с наша стока.ДА АМА ТРЯБВА ДА СЕ РАБОТИ И ПАК ДА СЕ РАБОТИ./Тодор Живков казваше: ДЕЛА,ДЕЛА и ПАК ДЕЛА! ДУМА не ПРАВИ !!!