Агенцията за инвестиции има нужда от повече ресурс и правомощия

Стефанов: Исках да се променят някои неща, но разбрах, че не зависи от самата агенция
Обновена: 29 авг 2013 13:57 | 29 авг 2013 13:56,
1
Агенцията за инвестиции има нужда от повече ресурс и правомощия
Снимка: Bulgaria On Air

За да привличаме по-ефективно инвеститори в страната, е необходимо Българската агенция за инвестиции (БАИ) да има по-голям ресурс и правомощия. В момента агенцията има 30 човека, които работят в един офис в София, а годишният й бюджет през последните години е под един милион лева. Това каза подалият оставка като изпълнителен директор на БАИ Борислав Стефанов в ефира на Bulgaria On Air.

По думите му са необходими още офиси, които да общуват с инвеститорите. „Македонската агенция за инвестиции има над 20 офиса, дори в България. Работата им е целодневно да се срещат с всякакви хора", заяви той.

Стефанов посочи, че трябва да се търсят инвеститорите, а не само те да се свързват с нас, но е трудно. „Заплатите на работещите в БАИ са два пъти по-ниски от възнагражденията на началните позиции в аутсорсинг сферата. Не е сериозно да се очаква, че с тези възможности някой ще търси фирми в Китай или Япония“, посочи Стефанов.

„Преди две години направихме анализи с чужди експерти, за да установим какъв е бюджетът на агенциите в околните държави и се оказа, че имат по около пет милиона евро годишно (Сърбия, Румъния).

Според него другото звено в БАИ, което не е съвсем добро, е възможността за преговори с инвеститорите.

„Сега можем да предложим единствено консултантски услуги. Нямаме право да говорим от името на управляващите. Колегите знаят как да насочат инвеститорите към фирми, с които да работят. Можем да осъществим срещи с кметове и министри. Не можем обаче да преговаряме с тях. Ако проявят интерес, но поставят условия, то ние нищо не можем да направим, а обществото го очаква от агенцията“, каза още Стефанов.

Той допълни обаче, че според него инвестиционните агенции в Европа като цяло нямат големи правомощия да преговарят с инвеститорите.

Борислав Стефанов подаде оставка от поста изпълнителен директор на БАИ преди два дни. По думите му една от причините е, че от три месеца не е имало диалог между кабинета „Орешарски“ и агенцията.

„Не искам да политизирам излишно факта. Има и други причини – лични. Почти четири години съм в БАИ и в последните няколко месеца нямам енергия и ентусиазъм, за да работя там. Достигнах един таван от това, което исках да реализирам в агенцията и успяхме да направим някои неща.

Привлякохме няколко големи имена в автомобилната промишленост, в сферата на аутсорсинга и информацонните технологии. Когато започнах в агенцията, исках да се променят някои неща, но след това разбрах, че не зависи от самата агенция“, коментира Стефанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации