Зърнопроизводителите се обявиха против обратното начисляване на ДДС

Предлагат зърното да се облага с диференцирана ставка
29 авг 2013 12:34, Надежда Бочева
2
Зърнопроизводителите се обявиха против обратното начисляване на ДДС
Снимка: БТА

Националната асоциация на зърнопрозиводителите (НАЗ) се обяви против механизма, който финансовото министерство ще въведе за обратно начисляване на ДДС при търговия със зърнени и технически култури. Това съобщи Радослав Христов от ръководството на организацията.

Зърнопроизводителите твърдят, че ще купуват суровини с ДДС, а ще продават зърно без ДДС и оборотите им ще намалеят. „Аз съм против това да ми вземат 20% от дохода, защото плащам ДДС върху резервните части и горивата“, обясни Христов. Той посочи, че данъчните ревизии може да продължат две години, докато му се възстанови ДДС.

"От новите правила печелят търговците, които ще плащат по-малко", твърди той. От асоциацията предлагат зърното да се облага с диференцирана ставка от 9 – 10%.

"Ако механизмът за обратно начисляване на ДДС се въведе, ще купуваме техника и горива от Румъния и там ще се откриват работни места, а в България ще купуваме само резервни части, ако е спешно по време на кампанията", твърди Христов.

Днес представители на НАЗ ще обсъдят проблема във финансовото министерство.

Конфликт при европроектите

За конфликт между зърнопроизводителите и консултанти по европейски проекти сигнализират още от НАЗ.

В момента членовете на асоциацията срещат административни пречки при заявленията, които са подали по направлението за сеитбоборот, което е част от мярка 214 на ПРСР.

Радослав Христов твърди, че има натиск върху производителите да не си подават заявленията самостоятелно, а само с участието на посредници.

Миналата година 100 членове на НАЗ са подали заявления за 600 000 дка ниви, а тази година кандидатите за субсидии за сеитбооборот вече са 1300, за площ около 6 хил. дка. „Това означава, че консултантите изтърваха около 25 млн. лв., защото взимат процент от субсидията“, обясни Христов. Размерът на субсидиите за сеитбооборот е 30 – 36 лв./дка.

Проблемът възникнал тази година при подаването на таблиците към заявленията, които не били еднакви, понеже всеки производител ги попълва самостоятелно с участието на агроном. Администрацията обаче не е разработила образец, който производителите да следват и тепърва комисия ще разглежда заявленията.

Христов посочи, че НАЗ е обучила производителите миналата година как да кандидатстват самостоятелно. Имало достатъчно подготвени от бранша, които сами си придвижват документите и по други мерки. Заради сегашното забавяне на субсидиите Радослав Христов подозира корупционни практики.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
andreivn преди 10 години
тоя кавал кво се прави - дали продаваш с ДДС или без, нали после го внасяш бе. А за частите, ходи ги купувай от илиенци без фактура...90 % от зърното е за износ, така че не се правете на улави.
1
5
 
3
 
! Отговори
йорданов преди 10 години
тия пак са недоволни ,как веднъж не се изказаха позитивно ,освен да искате друго знаете ли,но не е лед тозе които яде баницата

Спонсорирани публикации