Няма спасение за Praktiker в Германия

Веригата обяви тотална разпродажба във всичките си 131 магазина
4 сеп 2013 20:17, Бойчо Попов
8
Няма спасение за Praktiker в Германия
източник: Reuters

В изпадналата в несъстоятелност верига магазини от типа „Направи си сам“ Praktiker светлините ще изгаснат окончателно. „Няма никакви оферти за придобиването на веригата", призна в сряда синдикът. Така в131 магазини, които оперират заедно с немската марка Extra Bau+Hobby, от началото на следващата седмица ще бъде обявена разпродажба. Въпреки това има шансове много от тези подразделения да продължат да работят под други марки, предаде Ройтерс.


За сметка на това шанс за спасение има дъщерното дружество на Praktiker – веригата строителни хипермаркети Max Bahr. „Виждаме добри възможности да запазим магазините и работните места в  Max Bahr“, казват ликвидаторите Йенс-Зьорен Шрьодер и Кристофър Сийгън. Вече са били изпратени повече от десет оферти за покупка на обявилото несъстоятелност дружество, като сред заинтересованите има както германски, така и чуждестранни инвеститори.

При Praktiker обаче инвеститорите очевидно не признават усилията за възстановяването, както и задържането на съществуващата марка, като се счита за нерентабилна. Още от самото начало синдикът предрече, че продажба на цялата група ще бъде трудна. Евентуалният инвеститор би трябвало да осигури трицифрена сума в милиони евро за саниране на компанията, заяви още в края на юли Сийгън, който е отговорен за оперативния бизнес на веригата.

Така че никой не си правеше илюзията, че някой ще сложи на масата толкова много пари за компания в затруднение, поясняват анализатори. Те са единодушни, че фалитът на Praktiker се дължи преди всичко на стратегията да се поддържат неоправдано ниски цени на продуктите, както и на множеството отстъпки в магазините.

Друг намек за края на Praktiker бе обявяването в началото на август решение да бъдат затворени 51 губещи обекта. Във филиалите сега ще бъде стартирана разпродажба и името  Praktiker ще изчезне. Възможно е обаче някои инвеститори - особено от сферата на търговията, да се поинтересуват от някои интересни за тях обекти. Засегнати са 131 магазина с общо 5330 служители. Засега обаче нито един от тях няма да бъде съкратен.

Ето защо ликвидаторът Сийгън вижда възможности много от тези магазини да продължат дейността си под други марки. За редица от тях имало както първи индикативни оферти от потенциални инвеститори, които искат да поемат Max Bahr, както и от чуждестранни инвеститори, конкуренти и фирми извън бранша. Конкурентите Obi, Hornbach и Hagebau също са изразили интерес, но искат да поемат преди всичко отделни магазини.

"Никой от тази група няма интерес към стоките на Praktiker, така че ние ще се подготвим за разпродажба в тези обекти", каза Сийгън. За служителите обаче това не значи задължително край: Сийгън преговарял за възможни оферти и за тях.

За разлика от  Praktiker, Max Bahr се счита за перлата в концерна, въпреки че в последно време също отчита загуба. Тук става дума за общо 132 филиала на територията на Германия. Целта е до 1-и октомври да бъде сключено споразумение за продажба с подалия най-добра оферта кандидат, поясняват Шрьодер и Сийгън.  Сред потенциалните нови собственици са както финансови, така и стратегически инвеститори. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
17
 
! Отговори
питане преди 10 години
До shrekКъде си видял цена на дребно под една стотинка? Може би имаш предвид 0,80 лева?
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така е,германската икономика е изцяло зависима от волята на еврейския капитал от САЩ! А този капитал си има и край! Всичко скоро ще се срине! Играта ще свърши и ще настъпят по-добри времена на Земята! Евреите вече няма да ги има!
6
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
и практикер и хит в люлин поддържат невероятновисоки цени крайно време е дафалират и се махат от българия през седмицата няма жив човек в двата магазинав другите магазини дините дали цели или нарязани се продават на една цена в хит наразлична
5
1
 
25
 
! Отговори
Хм преди 10 години
ми нормално да фалират - отивам в Практикер и искам щепсел най-обикновен - има за 4.50 лв немски и за 2.50 куче-марка... отивам в Бриколаж - за левче - български - хубав, здрав...
4
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Практикер е магазин със супер голяма надценка, лоша стока, пожелавам му по бързо да се избави от мъките си ( най вече българския му клон)
3
1
 
58
 
! Отговори
shrek преди 10 години
Цената на директен окачвач в Практикер е 0,80 ст. Цената на същата тенекия произведена пак в Китай от Ригипс е 0,24 ст. При ремонт на вилата използвах над 200 бр. Смятайте сами дали ще пазарувам в Практикер.
2
0
 
61
 
! Отговори
дядо Данчо преди 10 години
Цените т при тях вероятно са ниски,но в България са невъзмони за редовия гражданин!За мутрогени и новобогаташи,които не са се потили,а крали!
1
0
 
83
 
! Отговори
нико преди 10 години
В Германия цените може и да са били неоправдано ниски но изглежда това е било за сметка на цените в България - ние естествено не може да носим на гърба си 131 магазина .