Производителността на труда намалява с близо 1% към юни

Най-висока е в индустриалния сектор, най-ниска - в аграрния
4 сеп 2013 14:45,
2
Производителността на труда намалява с близо 1% към юни
Снимка: БТА

Производителността на труда на един зает намалява с 0,9% през второто тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2012 г., сочат предварителни данни на НСИ.

От април до юни 2013 година заетите в икономиката са 3 515,8 хиляди. Общият брой отработени часове е 1 469,5 милиона, показват още данните.

На едно заето лице се падат 5 517,4 лв. от текущия обем на Брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 13,2 лв. Брутен вътрешен продукт за един отработен час.

Брутната добавена стойност средно на един зает през второто тримесечие на годината реално намалява с 0,3% и също така с 0,3% за един отработен човекочас спрямо съответното тримесечие на предходната година.

За второто тримесечие на 2013 г. равнището на производителността на труда е най-високо в индустриалния сектор – 6 148,1 лв. брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает.

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 4 792 лв. брутна добавена стойност, като за един отработен човекочас се създават средно 11,5 лв. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 1 434,9 лв. БДС на един зает и 3,6 лв. за един отработен човекочас. В същото време националната статистика отчита увеличение на относителния дял на заетите в аграрния сектор през второто тримесечие на 2012 и 2013 година.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
П.С.Ц преди 10 години
Само се чудя кой плаща за подобни невярни и безсмислени статистики. Всеки знае, че трябва да се въведе минимална цена на труда за час както е на запад. А тук хората работят извънреден труд без да им се плаща. Ама имаме статистика. Голямо чудо.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ниска производителност на труда е завоалиран начин да се каже, че ръководството е некадърно и безотговорно. Стига сте насочвали вината към най-малките колелца в системата.

Спонсорирани публикации