Газът за автомобили може да поскъпне шоково догодина

Акцизът се вдига заради евродиректива
Обновена: 10 сеп 2013 22:49 | 10 сеп 2013 22:47, Веселина Йорданова
107
Газът за автомобили може да поскъпне шоково догодина
Снимка: БулФото-архив

Газът за автомобили може да поскъпне шоково от 1 януари заради петкратно увеличение на акциза. Това е заложено в законопроект на финансовото министерство за промени в Закона за акцизите.

Сега за гигаджуал метан акцизът е 85 стотинки, а от Нова година ще стане 5 лева и десет стотинки, съобщава bTV.

От финансовото министерство обясниха, че акцизът се вдига заради изпълнението на евродиректива. Възможно е повишението да не влезе в сила от догодина, ако Европейската комисия одобри искането ни за отлагане.

Законопроектът предвижда по-висок акциз и върху природния газ, когато той се ползва като гориво за отопление. Вместо сегашните 10 стотинки на гигаджуал, потребителите вече ще плащат 60 стотинки акциз.

Търговците на гориво веднага изчислиха, че при такова повишение килограм метан за автомобили ще поскъпне с 25-30 стотинки. Вместо сегашните 1,80 лева горивото ще поскъпне до 2,10 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: метанАкцизи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
6
 
28
 
! Отговори
ххххх преди 10 години
За пореден път се доказва,че от ЕС няма нищо хубаво а само негативи.А ние като най бедната държава пак си патим. Трябва да им испълняваме дерактивите,само когато достигнем нивото на другити държави.До тогава да не им испълняваме нищо.
70
13
 
13
 
! Отговори
Сиромахомил преди 10 години
Сиромасите не са за ЕС. Те искат да карат без пари подвижни бомби, смърдящи на чесън. От друга страна на сила от *** българин не става, както и от българин европеец. Европейците сега живеят по-зле след "сформирането" на ЕС. Глупаво е да се обвиняват марионетните ни правителства, че не "защитили" поданниците си. А ВИЕ българи, досещате ли се какво ще стане, когато приемем еврото - бедна ви е фантазията. И кьораво и сакато кара "кола", пък то гориво става и от ла...а.
69
3
 
46
 
! Отговори
RoxyM преди 10 години
До АнонименНе е заради ЕС, не е. Просто ЕС е идеалното оправдание да крадът!
68
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До късметлияНЕГРАМОТЕН какво четеш не разбрали ,че всико е заради онези *** от ЕС Сега и цигарите ще изхвърчат нагоре и е пак заради ЕС и онзи *** Барозу КАТО СИ ТОЛКОВА ВЪРХОВЕН ГЕРБЕР ЗАЩО НЕ СИ СПОМНИШ КОЙ *** НАПРАВИ ПЪРВОТО ШОКОВО ВДИГАНЕ НА АКЦИЗИТЕ НА ЦИГАРИТЕ И БЕНЗИНА В БЪЛГАРИЯ
67
7
 
42
 
! Отговори
късметлия преди 10 години
Добре, че не си сложих газова, спестих едни 1200лв.!!! Отдавна се чудех как в БГ са оставили възможност човечецът да кара евтино и хоп другарите Олигарски и СерГейя, дето щяха да съживяват дребния бизнес, готвят пладнешки обир!!!
66
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Газът? Това на румънски ли е бе?--------------Не. Просто са се объркали и трябва да е с 2 ъ-та. :)За какво вярно ни трябваше да влизаме в ЕС?
65
3
 
44
 
! Отговори
RoxyM преди 10 години
А честито! Ама нали Орехчо обеща, че ще ви намали сметките. И вие повярвахте! Ще видите вие едно намаление, ама на 31 февруари! И следващия път пак за БСП да гласувате!
64
0
 
28
 
! Отговори
Газобърк преди 10 години
Как сте, спите ли драги зрители? Искахте Буржоазен капитализъм а получихте неолиберализъм. Само дето и комунизма и неолиберализма са двете лица на една монета и двете са деца на юдо-масоните, и двете са еднакво гадни и неосъществими. А бащите на тези добродетели стават все по силни и арогантни а ние обикновенните хора все по бедни и уплашени. Не си мислете, че на хората в ЕС ще им се размине, не няма. Просто все още не са им свършили запасите но скоро ще им се изясни.
63
0
 
13
 
! Отговори
clearly преди 10 години
31 юли 2013, 07:46 Цената на метана може да скочи до 20%. Вероятно по колонките газът ще струва 2,10-2,13 лв. за килограм в началото на 2014 година. Причината е, че акцизът му ще бъде вдигнат шоково от 1 януари.Увеличението ще е от 0,85 на 5,10 лв. за гигаджаул. Това прави 30 ст. отгоре за килограм, изчисли Любо Ганев, известен като Царя на метана. Като се сложи и ДДС, поскъпването стига до 20%.През 2003 г. Брюксел даде 10-годишен период за въвеждането на ставка върху метана. Държавите членки и тези, които са се присъединили по-късно, можеха да избират - да налагат акциза или плавно или
62
1
 
8
 
! Отговори
Капец преди 10 години
А защо само за автомобили? Що за заглавие е това, след като говорим и за увеличение на природния газ и за домакинствата?Май ще се купувам климатици.
61
2
 
40
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Има такава евродиректива,колкото имаше и за затварянето блоковете на АЕЦ"Козлодуй"!!!! Не разбрахте ли,че това с евродирективата звучи по-добре отколкото:"Уважаеми българи и българки,България не МОЖЕ да си ПОГАСЯ ВЪНШНИЯТ ДЪЛГ поради което се налага увеличение на ВСИЧКО,КОЕТО носи приходи в хазната-данъци,акцизи,такси,лицензи за дейност и т.н.!!!! Съжаляваме,но сме изправени пред ФАЛИТ!!!".За съжаление,ТОВА е толата истина,а тя не звучи ДОБРЕ!!!!!
60
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нищо не пише ,ако ПАДНЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО, какво ще ми вдигне.
59
3
 
9
 
! Отговори
max преди 10 години
Веднага вън от ес,нямаме работа при търгаши които само ни експлоатират,разбиха държавата ни и докараха хората до просешка тояга.ЗА жалост нямаме и политици които да ни защитят,защото до един са *** на Брюксел..
58
19
 
5
 
! Отговори
FBI преди 10 години
До вергилКва кола караш бе човек, аз съм на бензин A4 и за 200 км ми харчи 5-6 на сто. Или не умееш да караш или буталата направо си хлабчат в цилиндрите! То се кара с акъл, не само да натискаш газта, както повечето правят!
57
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До вергилЕто с такова мислене ще стигнем и до цена 5 лв.Защото на такива като теб им е добре им е евтино.
56
0
 
13
 
! Отговори
boy преди 10 години
От другата седмица почвам да уча испански. Дано ми се отдаде, че не издържам вече в България. Ай със здраве.
55
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи не стига, че в Европа НЯМА МЕТАН ми на всичкото отгое издават директиви, които задължават вдигането на акциза с 500% (ПЕТСТОТИН) и то в най-бедните държави?Освен това от 2-3 години всичко се вдига ШОКОВО, за да достигне нивата на ЕС и някакви си директиви, ПАК В НАЙ-БЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ, а ЗАПЛАТИТЕ И ДОХОДИТЕ ЗАМРАЗЕНИ..Да обобщим това, което всеки знае и си го говорим постоянно - ЦЕНИ ЗАПАДНО ЕВРОПЕЙСКИ, ДОХОДИ ... за съжаление категориите са до страни от третия свят, но ние май сме 4-ти..
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На всички дсмутрокомунизогерберасти, до макарите ще ви се набута. И ще е скоро
53
0
 
34
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
В Швейцария и Норвегия си...живеят добре и без...евродирективи,защото не им трябват...калпавите съюзи.
52
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не знам кви директиви все изпълняваме ама цените в Италия по малки от България, а заплати те по голями-та май истина е че се говори какво ни изнася