БНБ предлага таван на лихвите по бързи кредити

Банкер съветва да бъдем внимателни при сключването на договори
17 окт 2013 22:23, Миглена Иванова
15
БНБ предлага таван на лихвите по бързи кредити
Снимка: София прес

Да бъде наложен таван на лихвите по бързите кредити, предлага Българската народна банка (БНБ).

“Трябва доста усилия да се хвърлят върху това как да изглежда схемата, по която да се определя максимална референтна лихва”, коментира подуправителят на БНБ и ръководител на управлението "Банков надзор" Цветан Гунев.

Той припомни, че финансовите дружества, които предоставят бързи кредити, не са на лицензионен режим към БНБ, а на регистрационен.

“Целта на надзора върху финансовите институции е те да бъдат достатъчно стабилни, за да не допринасят по косвен начин за влошаване на финансовото състояние на цялата система”, уточни Гунев.

Той допълни, че дори и дружествата, които отпускат бързи кредити, да преминат на лицензионен режим това едва ли ще се отрази на размера на лихвите им.

“Гражданите трябва да бъдат много внимателни, когато сключват такива сделки, това е основно в техни ръце”, смята подуправителят на БНБ.

“Ако говорим за това да не бъдат прекомерно високи лихвите, това би могло да стане с въвеждане на максимална референтна лихва или просто казано "таван на лихвите", добави Гунев.

По думите му, ако се стигне до подобна законова мярка, фирмите за бързи кредити, които определят лихвите си над тавана, ще могат да бъдат обвинявани в лихварство.

“В момента определение за лихварство не е дадено никъде в нашата нормативна уредба”, посочи Гунев.

“Лихварството е свързано не само с това да дадеш много висока лихва, но и да експлоатираш някакви качества у клиента, от които можеш да се възползваш”, коментира още той.

Още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
crepin преди 9 години
Финансова помощ и заем оферта между специалнодобро утроНие сме тук, преди да можете да обявим, че ние може да ви помогнеза всичките си проблеми и всички финансови владееш. ниепредлагаме заем в размер на ? 1000 до ? 250 000 с ниска лихва 1,97%година. Ако ви харесва нашето предложение има сърце, можете да се свържете с нас на следния адресassistenzafinanziaria256***gmailНе се колебайте да ни изпратите вашите искания
16
0
 
0
 
! Отговори
sayo преди 9 години
Финансова помощ и заем оферта между специалнодобро утроНие сме тук, преди да можете да обявим, че ние може да ви помогнеза всичките си проблеми и всички финансови владееш. ниепредлагаме заем в размер на ? 1000 до ? 250 000 с ниска лихва 1,97%година. Ако ви харесва нашето предложение има сърце, можете да се свържете с нас на следния адресchristianservice56***gmailНе се колебайте да ни изпратите вашите искания
15
0
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 10 години
Хаха, само защото изразих мнението си и вече съм "един от тях" АХАХАХ, ама че елементарно мислене... Понякога си мисля, че такива глупави и невежи хора, които не виждат по-далече от носа си, си заслужават мизерния живот...
14
0
 
2
 
! Отговори
селянинът Ивановски преди 10 години
Трябва да се направи изменението в закона внимателно. Ще сложат таван на лихвите, но лихварите ще прикрият лихвата като "такси". В закона да се запише,че не могат да се събират никакви допълнителни комисионни, такси, и тн алабализми, а само иединствено лихва, с разумен размер. Да се предвиди и правото на ФАЛИТ НА ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ-като не можеш да плащаш-дългът се занулява, и изчезва-както и при фирмите с фалититет се зануляват дългове. Ако има фалит-никой лихвар няма да прекалява с лихвите
13
0
 
4
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
В страна, където се заселят евреи, независимо от тяхното количество, те понижават морала и търговската честност, изолират себе си и не се поддават на асимилация. Те се присмиват на християнската религия, стараейки се да я подкопаят. Строят държава в държавата и в случай на опозиция се стремят смъртоносно да задушат страната финансово.- Бенджамин Франклин, (XVIII в.) американски учен и държавник.
12
0
 
2
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Христо Ботев и Любен Каравелов често пишат за великите юдейски царе на капитала, които са извор на злото в света.Ботевите и Каравеловите издания (Свобода, Независимост, Знаме) бичуват обрезаните и необрезани еврейски екселенсии, израилските барони и великите царе юдейски на капиталът, Ротшилдите и барон Хирш и чафутските вестници" Нойе Фрайе Прессе и Пестер Лойд, които пеят възторжени оди за султана. Посочват че тези чафутски вестници имат свои дописници и сред българските евреи.
11
0
 
5
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Всички народи се мразят помежду си, а всички заедно мразят евреите.Марк Твен ............... !!!!!!!!!!!!!!!!!!! ................
10
0
 
2
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Аз пък предлагам интелигентните и мислещи хора да се надигнат и да срутят БАНКОВАТА СИСТЕМА............. И да видим тогава............... КОН БОБ ЯДЕ ЛИ !!! :) ;) :)................
9
0
 
3
 
! Отговори
с. преди 10 години
Абе какво постоянно се повтаря мантрата за стабилността на финансовата система!?Хората са супер зле и едва оцеляват,което естествено изобщо не пречи на банките и подобни да ги щавят под мълчаливото и купено одобрение на властите!И в момента,в които се заговори,че е крайно време тия *** да се озаптят веднага се почват сълзливи обяснения за стабилност и не знам какво си!Дреме ми за тъпата стабилност!Важни са хората!А банките да се научат,че освен да лапат лихви е редно и да поемат риск!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не искам банките да ми промиват мозъка на детето щото както е известно децата на тази възраст по-лесно се поддават на влияния макар че новото поколение е много по-умно от нас каквото и да говорят много хора. Аз бих го информирала в случая за какво всъщност става въпрос. И ръководството на училището е виновно разбира се, но не ми защитавайте едни от най-големите световни манипулатори г-н или г-жо 7. Сигурно и вие сте един от тях. Приятен ви ден!
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До За бой са банкеритеБанките ли са виновни в случая или ръководството на училището, допуснало това? Банките си гледат интереса, училището явно не гледа този на учениците си.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БНБ са една куха финансова пирамида, която само гълта огромни средства на държавата за издръжка. Ако БНБ не могат да контролират лихвите, тогава сигурно само от Космоса някой може.
5
1
 
4
 
! Отговори
s преди 10 години
ako go napravite na 3% ili max do 4 evala hehehehe
4
0
 
4
 
! Отговори
Велико Търново 1981 преди 10 години
Има една фирма за бързи кредити Микро Кредит АДр за нея важи следното:Ниски продажби - висок риск!Висок риск - ниска събираемост!Ниски заплати - високо текучество!Високо текучество - ниска заинтересованост!Ниска заинтерсованост - високи очаквания!Някой още да не е прозрял истината?Микро Кредит АД дава кредити, после чака с години да си ги събере!Постоянно търси хора и постоянно ако покажеш ,че си кадърен и работиш добре, те санкционират или пък веднага те уволняват!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малките пластики, наречени дебитни и кредитни карти, са бъдещите лични лопатки, с които банкерчетата, лично и безвъзмездно, ще построят АМ Хемус и АЕЦ Белене и ще прокопаят тунелите под Шипка и Петрохан.
2
12
 
4
 
! Отговори
Панчо преди 10 години
Ами няма лошо децата да знаят,за какво са банковите институции и как могат да се използват.А на дете от 5-ти клас кредит няма,кой да даде! Ние и порно не им разрешаваме да гледат,ама сигурно за някои работи са по-информирани от нас!
1
3
 
48
 
! Отговори
За бой са банкерите преди 10 години
Банките почнаха поредния си неетичен маркетинг с деца. В училището на детето ми тия дни банка е правила два часа презентация на деца от пети клас, какво са дебитни и кредитни карти, какво е заем и лихва, как всичко това е нормална част от живота и е нормално хората да взимат кредити. Казали на децата че всички те могат да имат кредитни и дебитни карти, и е хубаво родителите да им открият такива.Ще се самосезира ли Агенцията за закрила на детето, или ние ще сезираме банкерите с камъни, питам?

Спонсорирани публикации