Лихвите по депозитите с минимални промени през септември

Данък "лихва" не намали парите, депозирани в банките
25 окт 2013 15:19,
1
Лихвите по депозитите с минимални промени през септември
Снимка: ЕК

През септември лихвените проценти по новите депозити на населението не са се изменили съществено спрямо нивата през август.

Въпреки това обаче данните на Българска народна банка (БНБ) и изчисленията на Investor.bg показват, че за една година лихвените проценти по новопривлечените спестявания както в лева, така и в евро, намаляват с почти процент.

Лихвите по депозитите в родна валута продължават да се се понижават. През септември те са спаднали с още 0,03 пр. пункта до 3,92%. Лихвите по евровите депозити пък се повишават с 0,02 пр. пункта до 3,62% спрямо август 2013 г. За последната една година средната лихва по новите левови депозити спада с 0,97 пункта, а по евровите – с 0,84 пункта.

През септември средната лихва, която получават фирмите за това, че държат спестяванията си в банките, се понижава с 0,53 пункта до 2,11% за депозитите в левове, а по евровите - с 0,15 пр. пункта до 2,47%.

За последните 12 месеца понижението е още по-голямо. Лихвите по новопривлечените фирмени депозити в левове спадат с 1,22 пункта, а по тези в евро пък се покачват минимално с 0,22 пр. пункта.

От 1 януари 2013 г. с промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) влезе в сила т.нар данък "лихва", който отнема по 10% от лихвените плащания, които получаваме от банките по срочните си депозити. Но по всичко личи, че това не притеснява гражданите да спестяват и те предпочитат да търсят допълнителни доходи под формата на лихвени плащания, като оставят парите си на влог в банките.

Поради тази причина общата сума на спестяванията в икономиката към 30 септември 2013 г. се увеличава с 6,8% за година, за да достигне 54,942 млрд. лв. Миналата седмица пък управляващите предложиха с промените в ЗДДФЛ за 2014 г. ставката на данъка да бъде намалена от 10% на 8%. По всичко личи, че кабинетът на Пламен Орешарски не желае да се разделя с приходите, които носи на хазната този налог, въпреки че в началото на своя мандат парламентаристите обещаха, че данъкът ще бъде премахнат.

В таблиците са поместени изчисленията на Investor.bg. Можете да проследите промяната при лихвените проценти както по новите сключени договори за депозити, така и по всички привлечени депозити до 30 септември 2013 г.

Още финансови новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: банкови депозити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации