Търговските вериги да помагат на родните производители

Няма монополи при веригите, каза икономистът Йордан Матеев
30 окт 2013 20:16,
8
Търговските вериги да помагат на родните производители
Снимка: Bulgaria On Air

В България има много силна конкуренция сред търговските вериги за бързооборотни стоки. 10% от най-големите вериги държат пазарен дял от под една трета. Това каза в ефира на Bulgaria On Air изпълнителният директор на Сдружение за модерна търговия Йордан Матеев.

Според него има голяма част от търговските вериги, които са напуснали страната, защото условията не са леки.

„Всеки един български производител има огромен избор от търговски вериги, в които да предостави продукцията си. Ако някоя от тях не приеме неговите стоки, то той ще отиде в друга верига. Ако никой обаче не пожелае продукцията му, то съответният производител трябва да се замисли дали е конкурентоспособен“, обясни Матеев.

Той беше категоричен, че при големите търговски вериги няма монополи или картели.

„Има картели при българските производители и те са откривани. Не е коректно обаче да се ползват тези думи за веригите“, твърди икономистът.

„Идеята за затваряне на супермаркетите и хипермаркетите през уикенда не е дорба. Ние се опитахме да убедим българското общество, че това ще навреди. Хората искат ниски цени, а те се получават от конкуренцията. Ако се затворят хипермаркетите ще стане обратното“, коментира Матеев.

По думите му съображенията на държавите, в които се използва тази практика, са други.

„Има страни, в които супермаркетите не работят в неделя. Това обаче е договорка между синдикатите, а причината е, че са по-религиозни и затова неделя е почивен ден. Има държави, като Франция, в които вече се разпадат тези уговорки“, обясни икономистът.

Според него е необходимо търговските вериги да помагат на българските производители да изнасят продукцията си зад граница.

Някои от тях са конкурентоспособни и това е благодарение на тези вериги, които им помагат за реализацията на българския пазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
z преди 10 години
господина да обясни за рекета над българския производител за достъп до веригите, не да говори глупости
7
1
 
1
 
! Отговори
Патрашко преди 10 години
На търгашките вериги им е през ... за потребителите, българското пройзводството, и .т.н. тяхната единствена цел е максимизиране на печалбата... крякахте за димукрация, права и свободи.... имате правото да сте свободни, бедни и гладни, да ви убиват, изнасилват и хилят лицемерно... честито!!!
6
0
 
2
 
! Отговори
Патрашко преди 10 години
във въздуха: най- антибългарската телевизия, по зле и от босфора и новата на тиквеника.
5
2
 
8
 
! Отговори
tribun преди 10 години
2/3 от стоките в големите вериги са внос от други страни,не виждам как търговските вериги подпомагат българското производство при положение те изключително подбиват цената на българските продукти за сметка на високо субсидираните стоки на другите европейски държави.Господина да спре да лъже собствения си народ,защото ние не сме *** народ и на всеки българин му е ясно под шапката за какво иде реч.
4
0
 
14
 
! Отговори
днд преди 10 години
изпълнителният директор на Сдружение за модерна търговия Йордан Матеев.Това е сдружение на Търговските вериги.
3
1
 
23
 
! Отговори
men преди 10 години
китайски боб, чушки от туркестан, джоланчета от холандия и доматки от македония и португалия, да живее българския производител. за гмо царевичката и производните и гликозки от сащ па де не отваряме дума. какво производство бе, защо не обесите *** разрушили 1000 километри поливни инсталации за скрап и по този начин убили поливното земеделие в българия? слуги на ердоган сте всичките. жълтите анадолски стотинки ще стигнат ли за внуците ви? или ще ги натоварите в ремаркето като умрете. едва ли.
2
0
 
29
 
! Отговори
Данко преди 10 години
Това момченце постоянно говори лъжи, направо цъфнахме и вързахме с веригите. Родните производители са смазани и рекетирани. Особено много захлебихме с невероятно качество на продуктите в Литл, Вауфлант и прочие. Има и безспорно добри неща, но като цяло действат отрицателно на пазара. И защо само там важат ваучерите за храна. Това е просто гарантиран оборот и дискриминация на малките магазини.
1
0
 
23
 
! Отговори
he he преди 10 години
имах си аз търговските вериги да не са ангелчета .... чиста вода ненапита .... тцъ-тцъ-тцъ .... да не работех в системата и да не знаех направо си повярвах ...