Нови мощности за "Козлодуй" с технология от САЩ

Стойнев ще предлага на МС да одобри мандат за преговори
Обновена: 25 ное 2013 10:00 | 22 ное 2013 22:22, Веселина Йорданова
119
Нови мощности за "Козлодуй" с технология от САЩ
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БулФото

България ще строи нови ядрени мощности за АЕЦ "Козлодуй" с американска технология, ако правителството приеме предложението на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той е на посещение в Съединените щати, където разгледа най-модерната технология на ядрения гигант Westinghouse, съобщи bTV.

Реакторът AP1000 е известен с мерките си за сигурност и по думите на компанията, ако в японската АЕЦ „Фукушима” е имало този тип реактори, аварията не би се случила. Реакторът би допълнил мощностите на „Козлодуй", когато бъдат спрени пети и шести блок.

Министър Стойнев също посочи, че това е най-модерната технология, а финансирането ще дойде от Eximbank, които са изразили готовността си да финансират проекта. Това означава, че американското правителство застава зад този проект, подчерта Стойнев.

Предстои в следващите седмици икономическият министър да предложи на правителството да одобри мандат за преговори с Westinghouse. Ако процедурата се случи по план, строежът би започнал през 2016 г. и ще продължи 5 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: Драгомир Стойнев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
4
 
! Отговори
valev преди 10 години
През 1974 г. добивът достига 400 тона на година. Преди решението за ликвидация на отрасъла, през 1992 г. добивът на уран е достигнал 645 тона годишно. През цялото време до 1989 г. добивът е секретен, а производството се води стратегическо. Износът е изцяло към Съветския съюз. Дори по информация на експерти първата съветска атомна бомба е произведена с български уран от Бухово.
67
0
 
5
 
! Отговори
valev преди 10 години
48 мини са вадили уран според постановление 74 на Министерски съвет от 1992 г., с което правителството на Филип Димитров взима решениие да ликвидира уранодобива, а още 30-на са били в стадий на проучване и пробна експлоатация. По-основните са базирани в Южна България. Най-известните са в Елешница, Сборище, Бялата вода, Долна баня. Около 600 км около Бухово са надупчени като швейцарско сирене от минни разработки, край София уран има в Сеславци и Кремиковци.
66
0
 
9
 
! Отговори
valev преди 10 години
Практиката сочи, че нито една страна в света, освен България, не закрива своите уранови находища, без те да са окончатално изчерпани, а даже и след това добива уран от старите насипища. И нито една страна не ликвидира урановото си производство, ако има ядрени централи. България обаче закри уранодобива през 1992 г. и хвърли над 50 милиона лева от бюджета и още доста по програма ФАР за ликвидирането на мините и рекултивиране на земята.
65
0
 
4
 
! Отговори
valev преди 10 години
Азбучна истина е, че че ядрената енергетика гарантира дългосрочна независимост, още повече ако е обвързана с възобновяването на добива на уран в България. Какво обаче е състоянието на урановите мини и двата завода за преработка на уранова руда, които отдавна са ликвидирани, а голяма част от земята вече е изчистена и рекултивирана? Изгодно ли е реанимирането на уранодобива и дали съживяването му няма да струва много по-скъпо? Кой, кога и как започна да добива уран в България, колко уран замина за Съветския съюз и влезе в съветските атомни бомби, колко милиона се изхарчиха за закриването на уран
64
0
 
4
 
! Отговори
valev преди 10 години
Предложението всъщност дойде от президента на руската компания Атомстройекспорт, която победи в търга за изграждане на АЕЦ Белене - Сергей Шматко.Александър Шмигин, шеф на разработващите АЕЦ Белене, заяви, че в прогнозираната цена на тока от втората атномна централа са включени и разходите за преработка и съхранение на ядреното гориво. Тогава Овчаров намери подходящия вариант: обяви възможността българското правителство да отвори пак онези уранови мини, които все още не са рекултивирани, Камеко да добива суровината, която да се праща за преработка в ТВЕЛ за нуждите на атомните ни ц
63
0
 
4
 
! Отговори
valev преди 10 години
14 години след решението да се закрие уранодобивът в България, и няколко години откакто вече нито една от 48-те уранови мини не работи, а двата завода в Бухово и Елешница не преработват уранова руда, сега - само преди две седмици министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров заяви, че производството на уран в в България вече е икономически изгодно. Поводът преди месец канадската компания Камеко поиска да добива български уран, а преди седмица и руската корпорация ТВЕЛ обяви, че е готова да разработи наши находища.
62
3
 
4
 
! Отговори
СИМО преди 10 години
ПРЕДАТЕЛ ШЕ ВИ ИЗГОНИМ ОТ БЪЛГАРИЯ ПРОДАЖНИ МИЗЕРНИЦИ !!!
61
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те сега заради спирането на Белене се опитват да минат с "по-евтини" номера, но това даже ще излезе по-скъпо от Белене. Различни реактори работят на различна технология и след като новите реактори са на нова технология, то не е възможно да се обединят със старите, а изцяло нов процес, изграждане и захранване, все едно една ново малко АЕЦ, което никак няма да е икономично. Трябват ни алтернативни енергии, но не нови АЕЦове, но берем ядовете сега от правителството на Станишев.
60
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Понеже сделката с Южен Поток пропадна след клякането на Украйна пред Русия, защото и Русия трябва да направи своите отстъпки към Украйна заради това клякане, сега на дневен ред изкочи АЕЦ Белене. За да се заблуди западния противник министър Стойнев отива в САЩ и започва да им обещава всичко каквото искат, в крайна сметка нищо няма да бъде подписано със САЩ. В същото време се прави истинската маневра и тя се прави от предателя Волен Сидеров, който започва масирана акция в подкрепа на ЕАЦ Белене.
59
4
 
21
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
Проект, изпълняван от САЩ и то точно пък от уестингхаус, че и финансиран от турска банка - някак си не ми звучи съвсем добре...
58
3
 
11
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Питане: как БСП реши, че ще има Уестингхауски блок в Козлодуй?Скъп, По-скъп от руските?М????КАК? СЛЕД КАКВИ ПАРИ?М?Тъй като, ЯВНО става въпрос за пари и/или власт. Трета причина няма.;-) Елементарно, Уотсън... ;-)
57
5
 
19
 
! Отговори
Seifi преди 10 години
Хаха , сега новите господари от САЩ и Турция ще строят като не икате Руска централа полочавате ТУРСКО-АМЕРИКАНСКА тя е екологична и ДЕМОКРАТИЧНА
56
2
 
0
 
! Отговори
do51 ot bai slon преди 10 години
B CHERNOBIL NISHTO NERABOTI OT2000 Dekemvri ot kaktomu sprea voddata za olajdane. I mu se nagarchia karantiite pratite vatre i nema mardane napred nazad,MALKO MOZAK TREBVA NO NAVREME OT MEN ;NOZATOVA PAPKAX BOI ;ATE ME FANAA ZA XOBOTA
55
5
 
14
 
! Отговори
info. преди 10 години
А честита ви ЧАСТНА централа,изхода е един!ТЕРМИНАЛ 2
54
5
 
1
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
До 5f5Простотии ли? Няма нито една излишна дума. Ярък контраст с типичното мутренско дърдорене и празнословие. Виж му думите още веднъж, а не чети интерпретации.
53
4
 
3
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
До DedoviaЛошото е че е на ниво финансов министър,като мин.председател ръси простотии....
52
8
 
7
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
До 5f5Той е много подготвен. Може би е най-подготвеният ни премиер, познавам го.Освен това няма вечни съюзници, има вечни интереси.Айде стига за днес, че съм си свалил едно яко филмче.
51
6
 
5
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
До 5f5Той е много подготвен. Може би е най-подготвеният ни премиер, познавам го.Освен това няма вечни съюзници, има вечни интереси.Айде стига за днес, че съм си свалил едно яко филмче.
50
6
 
25
 
! Отговори
Ханко Брат преди 10 години
Ето каква била работата с хамериканците и АЕЦ-а.Белене с модерен руски реактор не може, но Козлодуй с хамериканския *** може.... ...това ли е новата цена която трябва да плати БСП за да остане на власт?!
49
12
 
1
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
До АнонименЗа Франция не знам ,но за Русия-още има един дето свети в Чернобил......

Спонсорирани публикации