Българите искат по-малко чиновници, сочи проучване

В бюджет 2014 най-голямо одобрение има за социалните разходи
10
Българите искат по-малко чиновници, сочи проучване
Снимка: архив, Ройтерс

Масово се одобряват всякакви нови социални разходи на държавата. Това показва изследване на тема "Нагласи и очаквания на широката общественост от Бюджета за 2014 г.", направено в първата половина на ноември от "Галъп интернешънъл" по поръчка на финансовото министерство.

По този въпрос не се забелязват съществени разлики сред различни групи по възраст, образование, личен месечен доход или партийна принадлежност, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Сред мерките в бюджета, свързани с намаляване на разходи на държавата, единствено съкращаването на държавната администрация предизвиква одобрение.

Според анализа на данните се откроява изводът, че хората с по-високи доходи и образование изглеждат в по-голяма степен склонни да подкрепят непопулярни мерки.

Широко одобрение среща запазването на данъчното облагане в настоящия вид. Съществува одобрение "по принцип" по въпроси за увеличаване на минималната работна заплата, създаване на целеви фондове, намаляване на административната тежест пред фирмите и отпадането на данъка върху лихвите.

По въпроса с разплащането с бизнеса групите с по-високи доходи демонстрират по-висока информираност. Така при хората с най-ниски доходи едва една трета твърдят, че са чували за въпроса, докато в групата с най-високи лични доходи този процент достига нива от над 70 на сто.

Мненията за създаването и на частни здравноосигурителни каси са поделени, като десномислещите и хората с по-високо образование са по-склонни да приемат подобни мерки.

Според изследването финансовият министър Петър Чобанов е сред най-разпознаваемите министри, като заявяваното доверие в него достига 19 на сто, а недоверието - 42 на сто.

Според анализа се наблюдава приоритет на политическото над икономическото съзнание, което затруднява картината и прави нагласите към отделни дейности на властта и нагласите към обобщения й образ трудно отделими.

В този смисъл може да се каже, че каквито и политики да предлага и прилага кабинетът, те ще срещнат поляризирано обществено съзнание. Ситуацията на политическа криза в страната възпрепятства рационалното осмисляне на управленската дейност и в известна степен обезценява всяко публично действие и говорене, заявяват още от финансовото министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко ли пари е струвало това проучване, чиито резултати могат да станат ясни, щом се заговориш с всеки средноинтелигентен български гражданин?
8
0
 
8
 
! Отговори
ля ля преди 10 години
софтуери и компютри могат да заемат и без това лелите които не им се работи зад гишетата и само одумват хората срещу тях на гишето!!!това ще е голяма крачка наистина! жалкото обаче е че не могат да осигурят никаква работа на хората ако ги уволнят! е това е БСП а аз съм против тях и тяхната политика водеща България до дъното на отпадачната яма! слава богу че ямаата е далбока мноооого!
7
0
 
6
 
! Отговори
fago преди 10 години
До 99И това го има, разбира се. Но, между другото, дали сме съвсем наясно какво трябва да разбираме под "администрация" и "чиновници"?
6
2
 
2
 
! Отговори
fago преди 10 години
До Анонимен 4И аз мисля така. Но: сигурни ли сме, че имаме задължителната компетентност, за да изказваме мнение по тези въпроси?
5
1
 
6
 
! Отговори
Питащ преди 10 години
"Масово се одобряват всякакви нови социални разходи на държавата. Това показва изследване..."Това "социалните разходи" кой ще го плаща??? Има ли още балами и балъци в България???
4
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България има страшно много излишна администрация и много повече от нужната полиция.
3
1
 
16
 
! Отговори
Нико преди 10 години
И по малко полицаи !
2
4
 
4
 
! Отговори
BG преди 10 години
ISKAME PO MALKO VOENNI TYRTETI,PONEJE MNOGO PARA GYLTAT I NQMA ZA DRUGI,I U6EV SY6TO MOJE DA SE NAMALI
1
6
 
9
 
! Отговори
99 преди 10 години
Има една друга теория,/ не е на български иконономисти - естественно/ че назначаването на повече държавни служители, всъщност е един вид социално подпомагане. Т.е. специалисти вместо да получават помощи за безработни, поне ще вършат нещо!!