Стратегията за ВиК ще стабилизира сектора в дългосрочен план

Десислава Терзиева пред Investor.bg: Приоритетно трябва да се инвестира в интегрирани проекти
4 дек 2013 14:36, Надежда Бочева
0
Стратегията за ВиК ще стабилизира сектора в дългосрочен план

Как ще се промени водният сектор през следващите години, какви инвестиции са необходими, за да се модернизират остарелите съоръжения и как това ще се отрази на потребителите – това коментира в интервю за Investor.bg министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева

- Каква структура на управлението на водоснабдителните и канализационните услуги предвижда Стратегията за водния сектор? Очаквате ли проблеми след промените?

Стратегията предвижда асоциациите по ВиК да заработят ефективно. Това вече може да стане, след като бяха приети измененията в Закона за водите, регламентиращи изваждането на собствеността от активите на ВиК дружествата и превръщането й в публична държавна или публична общинска собственост. Асоциациите ще сключват договори с операторите, като ще им предоставят управлението на системите и съоръженията. Очаквам подобреното управление в сектора да повиши ефективността на операторите и качеството на услугата.

Всяка реформа е предизвикателство, независимо за кой сектор става дума. Предстои усилена работа както за екипа на МРР, така и за асоциациите и водните дружества. Убедена съм, че с общи усилия и при добра координация ще постигнем целите си.

- Какви инвестиции е необходимо да се направят през следващите години във водната инфраструктура?

Прогнозата за необходимите средства за сектора за 10-годишен период са за близо 12,2 млрд. лв. Имайте предвид, че много от капиталовите инвестиции имат дълъг полезен живот. Оценката на необходимите разходи и стратегическият финансов план, заложени в Стратегията за развитието и управлението на водоснабдяването и канализацията, са за 25-годишен срок. Това гарантира, че предложените мерки ще спомогнат за превръщането на сектора в устойчив в дългосрочен план.

- Вече е ясно, че само 30% от необходимите средства ще са от европроекти. Доколко за останалата сума ще се разчита на държавния бюджет и доколко на заемно финансиране?

Изчисленията показват, че около 30% от всички необходими за сектора средства могат да бъдат финансирани от еврофондовете през новия програмен период. В Стратегията за ВиК са разработени няколко варианта на финансиране, които да осигурят останалите необходими средства. Те представляват различни комбинации между средствата от европейските фондове, собствени приходи на дружествата, държавен бюджет и заемни средства.

Какъв вариант ще бъде избран, ще стане ясно в процеса на работа, а и ще прилагаме индивидуален подход към всеки отделен случай. Най-важното условие е ВиК дружествата да повишат своята ефективност.

- Докога канализационните услуги в България няма да отговарят на европейските стандарти?

За съжаление едва 66% от населението е присъединено към система за отвеждане на отпадъчни води. Още по-нисък – около 50%, е делът на свързаните към пречиствателни станции за отпадъчни води. За да постигнем изискваното съответствие с европейските директиви, до края на 2014 г. около 670 000 души, които живеят в агломерации по-големи от 2 000 еквивалент жители трябва да бъдат свързани към системи за отвеждане на отпадъчни води. Около 1 800 000 души трябва да бъдат свързани към пречиствателни станции за отпадъчни води. Ще положим максимални усилия, за да наваксаме изоставането.

Как водните дружества могат да станат по-ефективни и защо продължаваме да имаме населени места на воден режим вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: ВиКводен секторМРР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации