МФ пласира успешно дълг на стойност 290 млн. евро

Дълговите прехвърляеми заеми Schuldschein са с матуритети от 7, 10 и 15 години
14 дек 2013 19:02, Петя Славова
17
МФ пласира успешно дълг на стойност 290 млн. евро
Снимка: Reuters

България приключи успешно частното пласиране на прехвърляемите заеми Schuldschein с матуритети от 7, 10 и 15 години, посочи в прессъобщение Министерството на финансите (МФ).

Обемите на държавните ценни книжа (ДЦК) са съответно 30,5 млн. евро (при годишна лихва 3,397% за 7-годишния заем), 103,5 млн. евро (при годишна лихва 4,10% за 10-годишния заем) и 156 млн. евро (при 4,60% годишна лихва за 15-годишния заем).

МФ отбеляза, че инвеститорското търсене е превишило максимално определения размер на заемите, но предвид високия интерес към ДЦК на вътрешния пазар и лимитите за държавния дълг, ведомството е решило да одобри общ обем от трите заема в размер на 290 млн. евро.

Съвместни водещи мениджъри по сделката са били Deutsche Bank и Raiffeisen Bank International. UniCredit Bulbank пък e участвала в транзакцията като ко-водещ мениджър.

От финансовото ведомство се похвалиха, че България е първата държава от Югоизточна Европа и втората в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), която успешно използва частно пласиране на дълг за суверени с инвестиционен клас кредитен рейтинг. В страните от Западна Европа този инструмент е традиционен, а в ЦИЕ този алтернативен начин на финансиране се използва често от Полша.

С това частно пласиране на дълг суверенната лихвена крива на България се удължава до 15-годишен матуритет с продукт, който не подлежи на пазарни промени на цената. В допълнение, заемът с 15-годишен матуритет е в размер на 156 млн. евро и представлява над 50% от обема на транзакцията.

Според МФ концентрирането на инвеститорите в дългия край на лихвената крива подчертава дългосрочния им ангажимент към България и спомага за оптимизиране на матуритетния профил на държавния дълг на страната.

Още новини за бизнеса, четете в Investor,bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
4
 
! Отговори
DEVSSALVATEME преди 10 години
Демагогия, лъжи и неясни понятия. Става все по зле а некви *** зомбита пишат хвалебственни дитирамби за поредната стъпка към отнемането на свободата на хората в България.
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С други думи: Имаме ипотечен кредит, взехме и кредит за лека кола, преди 3 дена взехме кредит "Желание", днес потребителски кредит......Утре ,като няма да има как да го кръстат, ще го нарекат " успешно пласиране" за след 15 години.....Това го знаеме от съвременната история на Гърция, + украински комунисти и ченгесарски капитализъм.Няма смисъл да пишеме, истината е някъде на запад !
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ssСигурен съм,че едно време,когато България се е освободила от Османската империя,търговците,които са изгубили огромния османски пазар са казвали същото на хората,които вече е нямало как да хранят-Искахте свобода,на ви сега свобода,умирайте от глад,но мен не ме търсете за пари,защото нямам.Та така, ти си от тях,но в ново време.Не мога да разбера само защо хората си мислят,че ситият затворник е щастлив?Акълът не ми го побира,но явно ценностната ми система е различна от тяхната...
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ssДа искаме капитализъм, но не капитализъм начело на който стоят старите ***, свикнали само да крадат. ЛУСТРАЦИЯ!!! Тогава да видим дали капитализма в България ще е същия. А такива като теб са ми ясни. Предпочитат да са вързани със синджир за дървото и някой да им хвърля всеки ден хляб, вместо да ги пуснат на свобода и сами да се потрудят, за да си изкарат прехраната...
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Накратко. Трябват пари и то бързо, но понеже догодина идат големи падежи, които ще се рефинансират от големите играчи/затова сега не прилично да ги молим/, а бг банките нещо се преситиха с ДЦК, та затова ей го на това бързо частно кредитче. Друг вариант е, че немските свободни кинти или не могат да си намерят тихо местенце или по вероятно са решили вместо да ни пратят една шпицкоманда за по евтино да вържат кученцето си на балканите с ново кредитче. Слушкане трябва.
9
10
 
5
 
! Отговори
ss преди 10 години
Да ви е малко по-ясно. Не искахте КОМУНИЗЪМ на ви КАПИТАЛИЗЪМ ! А сега ревете драги ми демократи
8
1
 
19
 
! Отговори
Язе преди 10 години
Мамка му, нищо не разбрах. Как така се продават едни пари за да вземеш други пари. Съвременният финансов капитализъм е по лош от фашизма. Система на измамници и далавераджии ограбващи де кого сварят. Май колегите от по долу са прави, че зад високопарните термини и мъглявите обяснения се крие вземането на нов дълг който ще го плащат децата ни. Да ни е честито ...
7
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво за "успешното " прехвърляне на задълженията на Орешарски към поколението ,което ще ги плаща след 8-10-15 години !Невероятно експертно рещение !По тази логика,всички чикити ,дето са теглили по 2-3 потребителски кредита и нямат нищо сега и още имат да дават, и банките им запорират заплатите, ако ги имат , значи тия са най-големите експерти !Невероятен е тоя Чобанов- това светило на Финансите, тоя мастодонт на стабилитета !
6
2
 
26
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
До Анонимен 3,4Тази новина я поднасят замъглено, за да не могат да схванат , който гласуват за настоящата тройна коалиция БСП,ДПС,АТАКА, че са им турнали още един заем за връщане, за да покрият некадърността си да управляват държавата, а икономиката още по-малко.
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подготвен е софтуерът за печат на банкноти от 50 хил лв.След понижаване на рейтинга ни от Стандарт енд пуърс,след двата милиарда заеми взети от Орешарски за шест месеца,това е неминуемо."Проф".Румен Гечев добре знае как става това.
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо не пишете нищо за новия заем от 600 млн. ?
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубаво би било да поднесете новината на малко по-разбираем език. Не всички четящи могат да разберат какво в крайна сметка е станало, това добре ли е за държавата или обратното, какъв ще е ефекта и така нататък. Общо взето новините трябва да имат някакво съдържание а не просто изречения пълни с думи.
2
3
 
39
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
Честит ви нов държавен дълг драги ми сънародници! За 6 месеца комунистите направиха дълг 2.5 милиарда лева, който вие ще го връщате с лихвите! Оставете ги още 3 години и гащите на задниците ви ще са чужди!
1
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бе защо не напишете ,че правителството е взело 600 млн заем,за да закърпи положението ами баламосвате хората

Спонсорирани публикации