МЗХ усвоява с "пълна пара" европари, за да не ги загубим

Греков: Няма предупреждение от Брюксел за спиране на средствата
10
МЗХ усвоява с "пълна пара" европари, за да не ги загубим

Нито официално, нито неофициално има предупреждение от Брюксел, че ще бъдат спирани пари по Програмата за развитие на селските райони.

„Нямаме такова писмо, нито устно, нито писмено, относно спирането на тези средства. Продължаваме да работим за разплащането на колкото е възможно повече законосъобразни мерки и проекти, които са оторизирани от ДФ Земеделие“, разясни земеделският министър Димитър Греков след заседанието на правителството.

Както Dnes.bg писа, на 19 ноември земеделското министерство съобщи, че е подготвило екшън план за спешно разплащане на 280 милиона евро до края на годината по програмата. Тогава Димитър Греков каза, че в ДФ „Земеделие” за пореден път е получено писмо от Европейската комисия за възможни загуби на средства. От началото на годината по ПРСР са били разплатени 90 милиона евро, като рискът е неразплатените 280 милиона евро да бъдат загубени.

Днес Греков заяви, че ДФ „Земеделие“ и МЗХ работят с „пълна пара“ за усвояемостта на европарите. Досега има преведени над 590 млн. лева, така че се надяваме, ако има загуба, тя да не бъде голяма, допълни министърът.

Той съобщи, че правителството е приело постановление днес за допълнителен трансфер по план-сметката на ДФ „Земеделие“. Със средствата в размер на 15 млн. лв. ще се обезпечат плащанията по схемата за национални доплащания за животни за 2013 г.

5 млн. лева от тях са икономии от фонд „Земеделие“. Така утре ще бъдат преведени обещаните до 70% от средствата на животновъдите. Министърът заяви, че това е съпричастност към проблемите на българските животновъди и парите ще ги подпомогнат да обезпечат храната на животните през зимата.

„Това е един много хубав подарък за Коледа за животновъдите. Само за пет дни сме разплатили близо 350 млн. лева, не само на земеделските производители, а и на общините по Програмата за развитие на селските райони“, каза още той.

Греков уточни, че необходимите 8 000 куб. метра дървесина за полицаите, които охраняват границата ни с Турция, няма да бъдат осигурени наведнъж, а при нужда. Днес кабинетът възложи на министъра да създаде организация за осигуряването на дърва за горене.

Дървесината ще бъде заплатена от МВР. Дървеният материал струва от 25 до 38 лв. на кубичен метър, в зависимост от разстоянието, до което ще се превозва, разясни министърът.

По думите му по тази причина е трудно да се каже колко ще струват дървата, необходими за отоплението на служителите от МВР, охраняващи границата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Какъв подарък за Коледа?Та това са техни пари,това са пари,за да ядем истинско месо и продукти,за да има нормална цена и на тази храна.Само че те чакат цяла година,работят на кредит,държавата не прави НИЩО за да има спокойствие в бранша.Вижте новини от лятото за Румъния и др.държави,какво направиха с цени и ДДС.Сега подарък било.Трябва ли да благодарим че получаваме това което ни се полага и сме го изработили?
9
0
 
1
 
! Отговори
nedkodd преди 10 години
Българина грекоф е голям убавецъ.
8
0
 
4
 
! Отговори
qdosan преди 10 години
Ако проявявате интерес вижте списъка на общините, които имат одобрени проекти. От общо 44, 17 са на ДПС, 13 на БСП, за сравнение - само 7 на ГЕРБ. Другото интересно е, че някои (като Неделино), имат 7 бр. Както се казва - Аферим, машалла. Май има голям юруш да се изхарчат парите и то за "нашите". Само че после идва одит от Брюксел и следва спиране на плащанията - тогава да не ревнат голяма част от тези общини. А този министър наистина има *** вид на диво родопско ***. Чиба!
7
0
 
3
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Усвоявайте сега докато можете, че след няколко години ще искат да ги връщаме. :)
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Иво Андоновработещо правителство!Как не.Тези пари не са ни подарък,а заплатен труд,които взехте без пари пролетта.Подарихме стоката си ,работихме на загуба а сега ни казват че ни подаряват пари.СРАМОТА.С тези пари на части какво да платя по-напред?Та ние сме ударили дъното.40лв на животно -платени на 3 пъти.Жалко за хората.Никой до сега не ни е обиждал до сега така,че ни прави подарък.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До владо много ясно защо - и горските са хора и те искат скъпи коли и различни други екстри. Добре, че гората не може да говори, иначе първи би проплакала от горските служители.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Иво Андонов това в опорните точки го имаше нали?
3
13
 
8
 
! Отговори
Иво Андонов преди 10 години
Браво, ето че най-после имаме работещо правителство, което служи на народа си, а не както беше при Борисов, когато само се крадеше и демагогстваше!
2
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"усвоява" да се чете като "краде" - от речника на червените крадци
1
1
 
11
 
! Отговори
владо преди 10 години
Дървеният материал струва от 25 до 38 лвА за обикновенните граждани 60 -90.Защо?