Глобяват "Лидл" и "Билла" за заблуждаваща реклама

КЗК ги санкционира с 370 хил. и 483 хил. лв.
57
Глобяват "Лидл" и "Билла" за заблуждаваща реклама
Снимка: архив, Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията санкционира две от големите търговски вериги у нас - „Лидл България ЕООД енд Ко“ и „Билла България” ЕООД. Според КЗК те са използвали заблуждаваща реклама, става ясно от съобщения на сайта на антимонополното ведомство.

Заблуждаващата реклама при „Лидл“ комисията открива при кампанията под наслов „Най-доброто от България. Най-доброто от Европа“. Според КЗК кампанията може да окаже негативен ефект както на конкуренцията на пазара, така и върху икономическото поведение на потребителите.

Рекламата не е просто сбор от съобщени факти, които се възприемат изолирано един от друг от потребителите. В случая представляват цялостно послание, с което се цели да се въздейства върху икономическото им поведение.

Твърдението „най-доброто“ се възприема в контекста на използваните търговски марки и така демонстрираните продукти и използваното мото носят посланието, че показаните артикули са най-добрите, както и че тази търговска верига е най-доброто, се посочва в решението на КЗК.

Според антимонополния орган рекламодателят „Лидл" не предоставя релевантни доказателства, като например направени проучвания, сравнителни анализи, тестове, анкети, награди и отличия за продуктите, и т.н., които да обосноват обективната точност на изнесените в рекламата твърдения. На „Лидл“ е наложена санкция в размер на 370 859 лв.

Санкцията срещу „Била България“ е за заблуждаваща реклама под наслов „Гаранция Clever най-ниска цена”. "Основното мото на кампанията „Гаранция Clever най-ниска цена” има заблуждаващ характер и е налице противоречие между рекламното послание и официалните условия, при които тя се провежда. Има възможност продукти Clever да се предлагат на реално по-високи цени спрямо сравними продукти в други търговски вериги", уточняват от антимонополното ведомство.

В хода на проучването си КЗК е доказала, че дори при наличие на по-ниски цени на сравними продукти, „Билла България” ЕООД не винаги намалява цената на съответните продукти Clever до нивото на сравнимите такива.

В този смисъл комисията приема, че рекламната кампания създава риск от въвеждане в заблуждение на потребителите, у които се създава погрешното впечатление, че при покупката на продукт Clever винаги ще заплатят най-ниските цени за тях, спрямо сравними продукти в други конкурентни търговски вериги.

КЗК налага на „Билла България” ЕООД санкция в размер на 483 хил. лева.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: БиллаЛидлКЗК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
2
 
! Отговори
СЪЩИЯ РАЗОЧАРОВАН преди 7 години
До МНОГО РАЗОЧАРОВАНБЛАГОДАРЯ,ЧЕ БЯХА МНОГО ЛЮБЕЗНИ,ПРИЕХА РЕКЛАМАЦИЯТА И Я ВЪРНАХА.
48
1
 
2
 
! Отговори
МНОГО РАЗОЧАРОВАН преди 7 години
КУХНЕНСКАТА ХАРТИЯ СМЕНИХА ПРЕДИ 3-4 МЕСЕЦА.СЕГА Е МНОГО ТЪНКА-ЕДНОПЛАСТОВА,И ОПАКОВКАТА Е МАТОВА,ТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕЦЕНИ.ДАЛЕЧ ОТ ПРЕДИЩНАТА.1.19 Е ЦЕНАТА,ЗА НЕУБЕДЕНИ ИЛИ ВЯРВАЩИ КАТО МЕНЕ,ЧЕ МОЖЕ ДА Е БИЛО СЛУЧАЙНОСТ ПРЕДИ ВРЕМЕ.НЕ КУПУВАЙТЕ ОТ НЕЯ.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Иван няголов. Едва ли ще видим по телевизията поне една реклама,която да не е заблуждаваща.хубавата стока не се нуждае от реклама.рекламират се жлавно негодните стоки.
46
2
 
2
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 10 години
Няма какво да се дъвчем един друг и защо! Казали са го хора патили и препатилиш "Проследете пътя на парите!". И всичко се изяснява... Ама няма кой! Защото всичките в контролните органи, комисии, митници, прокуратури, съдилища, парламенти, министерства .. т.е. цялата администрация,разрастнала се и продължаваща да рласте като тумор в мозъка на държавата ни, ходят облечени с костюми. Костюмите им имат малки джобчета. Джобчетата побират хиляди, и левчета, и долари че и евро ..... Там е трагедията
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 50Глупости. Постоянно имаше дефицит на всичко - цимент, шунка, сладолед, авточасти. За всичко се дебнеше кога ще "докарат" или се търсеха връзки. Има филми от онова време, гледайте и вижте.
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МАЛКО Е !!!
43
4
 
7
 
! Отговори
maora преди 10 години
Do Hristo.....batko za Korekom si gooore dolu prav. Ama da kajesh che niamashe kakvo da se kupi e luja. Imalo e prez godinite nedostig na nekoi stoki....osobenno sled 86 god. No stokite beha strogo regulirani i kachestveni...ili organic ,kakto se kazva na zapad. Sega yadem bokluci......imashe vsichko kakvoto ni triabva. Za tova i staroto pokolenie e po zdravo ot segashnoto. Ne e ot glad....hahah a ot kachestvena hrana. No Bulgaroubiicite opropastiha i prodadoha vsichko.....
42
2
 
26
 
! Отговори
Мистър Додо преди 10 години
До 47 МорскияХа ха справедливост, това е просто напомняне че не са си платили лептата към новите властващи!
41
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ко спорите за глупости ве, сяка реклама е лъжа! Другото е обява, че е излезнал новия модел.... Справка :МЕРЦЕДЕСРОЛЕКСМОЙЕАй бегайте са, подир листовките от пощенските кутии! :-))))
40
13
 
12
 
! Отговори
морски преди 10 години
Има справедливост и в нашата държава.
39
5
 
20
 
! Отговори
До 39 преди 10 години
Евала бе, комунист !!!!!Знаеш ли кой толерира *** ???? Новата управа от БСП + ДСП + АТАКА... Направиха правилата така, че ако *** "гепи" /а това е на 100 % от махалите/ Дружествата да им се молят да спрат с "Неправомерно ползване на ел. енергия" Няма превенция, ако знаеш значението на думата.... Само няколко месеца , след като се "сгромоляса" тази пасмина - предполагам до края на пролетта - ще видите какво значи корекция на цените!!!!Тогава цялата тази простития ще рухне !
38
7
 
28
 
! Отговори
Лисан преди 10 години
Данъчен терор над веригите и моловете, които изнасят милиарди от нашите пари в чужбина! Нямаме нужда от тях.
37
2
 
9
 
! Отговори
bla преди 10 години
6te im prudnat na k*ra
36
9
 
33
 
! Отговори
РАД преди 10 години
До 29Викаш най-добре е да пазаруваш същите ***, но на по-висока цена от кварталното магазинче. Без касово бонче и съответно без магазинерчето да плаща данъци.Умник си ти! :):)Хвала, хвала ! :)
35
9
 
27
 
! Отговори
Христо преди 10 години
36 никога не е живял в социализма,само е слушал за него.В кореком можеше да се пазарува с валутни левове,а такива имаха само работилите в чужда държава.С презрени долари можеха да купуват само чужди граждани, та ако искаш нещо от кореком освен долари ти беше необходим и чужденец.В общи линии хората имаха пари защото просто нямаше какво да купиш с тях от магазина.
34
7
 
22
 
! Отговори
РАД преди 10 години
До 37Мисля, че няма смисъл да се опитваме да убедим хора, на които Запада им е виновен за всичко и които се радват на 20 -30 лв. увеличение на какъвто и да е доход (от социални помощи до пенсия), а не на това да има среда за инвеститори, конкуренция, добро образование ... Все неща, които повишават благоденствието...Пак питам феновете на соц-а: ЗАщО НИКОЙ НЕ ЕМИГРИРА В КУБА, СЕВЕРНА КОРЕЯ, БЕЛАРУС И Т.Н. ???
33
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво , да ги наказват по-често и с по-високи глоби , а ЧЕЗ , Е.О.Н , да ги накажат с по 1000 лева месечно за всеки който са го прикачили към българската мрежа , а няма натурален акт , както е при всички *** , цялата *** махала в Орландовци е прикачена на един кабел и никой не плаща , *** махала в Самоков и още колко махали са така , да им плаща ЕРП-та , " , Писна ми да издържам *** , защото чуждите ЕРП-та ги толерира и краде от българите.
32
11
 
15
 
! Отговори
РАД преди 10 години
До 36Никак, ама никак не преувеличавам "пич"!Говоря не за 1989, а за 1982, когато началната заплата на учител не беше 180!Но я все пак да вземем твоите сметки 22 долара Х 2,50 (въпреки,че 1989 курсът на долара беше далеч над 3 лв.,ама айде) = 55 лв. Та значи по твоята логика е нормално един учител да получава заплата кокото 3 чифта дънки, да се реди в 6 сутринта за кисело мляко, да бута под масата парички на магазинерката, за да му задели 10 ролки тоалетна хартия и е по-добре от на Запад?
31
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 36Стартовата заплата на учител през 1987 г. беше 137 лв., жена ми завърщи тогава и почна работа, още си пази първия фиш, а по това време най-евтиния курс на долара беше около 4,50 а 22 долара бяха дънките "Зипо" и "поп 84", райфъл и левис бяха по 28 долара в корекома
30
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До РАДНе преувеличавай пич!Райфъла беше 22 долара на всякъде по Корекомите!Другите марки до 30 най-много!Като вземеш доларите по 2.50 пак не ти се вързва сметката!А учител никога,ама абсолютно никога не е имало със 100 лв.заплата! Най-ниската заплата на начинаещ учител с полу-висше образование през 89-та беше 180 лв.