Фирмите за бързи кредити оценяват всеки втори заем като лош

С таван на лихвите няма да бъдат намалени злоупотребите в сектора, смята експерт
Обновена: 24 яну 2014 12:05 | 24 яну 2014 09:55,
28
Фирмите за бързи кредити оценяват всеки втори заем като лош
Снимка: Bulgaria On Air

Фирмите за бързи кредити оценяват всеки втори заем като лош или като такъв, който няма да бъде погасен, коментира в ефира на Bulgaria On Air кредитният експерт Костадин Джигов. Той допълни, че едва на четвъртия отпуснат заем компаниите са на печалба. Лошите кредити в този сектор са в рамките на 30-40%, допълни още Джигов. По думите му именно високият риск, при който се раздават заемите, определя и завишените лихви в сравнение с банките.

Според финансовия анализатор поставянето на таван на лихвите по бързите кредити няма да намали злоупотребите в сектора.

„Не трябва да има таван, трябва да има ограничения на таксите, които се налагат. Всички такси не трябва да бъдат над 10% от остатъчния размер за връщане“, коментира Джигов.

Той подчерта, че трябва да се работи активно по информираността на клиентите, които търсят бързи кредити. „Те казват, че знаят какви са лихвите, каква е сумата, но проблемът идва, като разберат, че не могат да ги връщат“, подчерта Джигов. Той допълни още, че с налагането на таван на лихвите, има вероятност за увеличаване на сивия сектор в областта.

Рязката смяна на законодателството не дава особено добър сигнал към инвеститорите, коментира още експертът.
„Пазарът трябва да е прогнозируем и то в дългосрочен план. Още повече, че държавата е в доста силна стагнация откъм потребление,“ заяви още Джигов.

Според него тегленето на бърз кредит има смисъл, ако кредитополучателят очаква да го погаси до два месеца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Узаконената Мафия-това са тези кредити,ама кво да се прави като политиците ни убаши ни докараха до просия на тези ненаситни алигатори.АЗ НЕ СЪМ ПОЛЗШАЛ И НЧМА ДА ПОЛЗШАМ ТАКИША УСЛУГИ.има няма това е:)))))))))
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Четете си договорите,СЕФ-овете и т.н.Докато има тъпигьози ще има и тарикати.
16
1
 
2
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До SharkЕдва ли целта е да се разправят със съдии изпълнители и разни процедури,които не носят дивиденти на никой.Част от фирмите са заели ниша на пазара,след като има търсене на малки суми,значи че трябва да съществуват и такива фирми.В банката документацията е повече,сумите са по-големи.Друг е въпросът защо хората търсят малки суми основно до 300 лв.Ако стигаха доходите,няма да има такова търсене.Регламент има.Кредитите са придружени от договори,СЕВ,погасителен план и всичко необходимо.
15
1
 
5
 
! Отговори
До Shark и Иван Пеш преди 10 години
Това с ЧСИ-тата е най-голямата смехория.А хората ,които съзнателно теглят кредити с идеята да не ги върнат(реално това си е чиста кражба)как трябва да се третират?
14
2
 
2
 
! Отговори
до 16 преди 10 години
Ти явно не четеш книжки! Управлението на портфейл от активи/заеми е като застраховането - риска се разпределя между елемените на популацията (кредитополучателите/застрахованите). Ти оценяваш портфейла като цяло, но всеки елемент от него има различен риск. Съвсем нормално е да предвидиш в сегашната калпава среда в БГ, че портфейла ти ще е 40-50% лош и да развиваш бизнеса си с това предположение за управление на риска. Управляваш си портфейла като цяло. Уф,какво ли съм тръгнал на *** да пиша..
13
0
 
6
 
! Отговори
Shark преди 10 години
И като оценяват всеки втори заем като лош защо не отказват на никой? Явно има някаква далавера и тя е много голяма. Дали пък не е именно заради това, което е казано и в предишни коментари - целта е да бадат давани хората на съдия изпълнител. Трябва да има регламент при тези фирми за бързи кредити, и да да ясно регламентирани правата и задълженията и на двете страни. Щото тези фирми се появиха пак заради пустата алчност на хората - да купуват плазми, коли, ала бала *** на изплащане.
12
2
 
9
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Фирмите за бързи заеми именно на лошите кредити разчитат. Разчитат някой като се издъни да го дадат на съдия изпълнителите.
11
0
 
7
 
! Отговори
bertram преди 10 години
Проблемът при тези кредити са таксите. Те са измамта, която прави така, че нещастните неграмотни (или притиснати) хора да плащат до 500% оскъпяване на година.Законодателите да пишат в зкона - максимална сума на лихви + такси да не може да надхвърля еди колко си % годишно.... иначе ще излезе,че закона е лобистки.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лихвата е кражба, крадците са бандити, бандитите трябва да бъдат унищожавани !
9
1
 
16
 
! Отговори
Тони преди 10 години
Тези фирми перат пари на бандити и крадци,за 2год.тези лихварски фирми са се увеличили три пъти,представете си за какъв грабеж става дума.
8
1
 
15
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Ако хората получаваха за труда си нормална ЗАПЛАТА,няма да се стига до такива фирми.За суми от 150-200 лв.кредити ,за да се избута месеца.Да се плащат сметките с кредити.Затъването е гарантирано,лихвите са високи,срока за връщане е кратък и най-малкото закъснение на заплата или друг доход води до забава на този кредит,от там и кредитен регистър.И последващи откази от кредити или разрешенипо-малки суми,които не вършат работа.Вместо да помогнем на нуждаещ се,ние го пращаме гарантирано в блатото
7
1
 
6
 
! Отговори
Геро преди 10 години
6/Анонимен,щом си работил в такава фирма посъветвай хората как да се спасят от тези бандитски фирми,дай съвети на хората който не могат да върнат парите на тези крадци........
6
0
 
13
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Всеки втори кредит лош , а всяка фирма за бързи кредити лоша!!!!
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фирмите за бързи кредити не могат да ти вземат нищо.Повярвайте,работил съм в такава фирма.Могат единствено да звънят по телефона,някои по нагли идват и до у вас,ако ви намерят.Понеже аз съм ходил на адреси,където няма къща от 3 години,той човека емигрирал или са някои ***....даже доста кредити са дадени на ***,поради факта,че мениджърите натискат да се дават пари на куцо и сакато заради техните проценти.Просто има хора,които им се връзват и връщат кредитите на още 10 човека
4
0
 
0
 
! Отговори
Дедо преди 10 години
youtube/watch?v=-vLFLOikW8w
3
4
 
7
 
! Отговори
Крис преди 10 години
Тая *** телевизия в стремежа си да върви срещу правилтеството , постоянно кани някакви *** да говорят, тоя грухар какво иска сега от народа не , разбирам. Въобще някой гледа ли ги тия платени *** ?!
2
0
 
20
 
! Отговори
Андрешко преди 10 години
Това са чеда на банките, по този начин банките стават по богати , а народа по беден . Неможеш да си вземеш заплатата , но могат със съдия изпълнител да ти вземат и ризата от гърба
1
2
 
31
 
! Отговори
Kamen преди 10 години
И защо дават кредити на хора, които очевидно оценяват като неплатежоспособни? И после товарят явно сравнително малкото си лоялни длъжници с огромни лихви, за да покрият загубите от лошите им кредити (които те по собствено желание са отпуснали). А тези, които не си връщат кредитите ги чакат да им се нарупат достатъчно големи наказателни лихви и такси и ги пускат на съдия изпълнител и пак си пълнят гушите. Фирмите за бързи кредити са най-големите мошеници на финансовия пазар.