Със закриването на Комисията по стоковите борси и тържища се нарушавали редица закони

Едуард Стойчев: Не бяхме уведомени за подготвените промени на закона
28 яну 2014 11:43,
5
Със закриването на Комисията по стоковите борси и тържища се нарушавали редица закони
Снимка: Bulgaria On Air

Идеята за закриване на Държавната комисия по стоковите борси и тържища не е била обсъждана с работещите там, заяви в ефира на Bulgaria On Air нейният председател Едуард Стойчев. За проекта за изменение на Закона за стоковите борси и тържища работещите в комисията разбрали от медиите.

Предложението гласи функциите на комисията да бъдат поети от Министерството на икономиката, което със съдействието на Агенцията по храните и Комисията за защита на потребителите да извършва проверките на тържищата, издаването и отнемането на лицензи и т.н. Стойчев коментира, че по този начин се нарушават редица закони, сред които и този за конфликт на интереси.

Той допълни, че в момента Комисията е на подчинение на министър-председателя и той реално има контролна функция. С подготвяната промяна тази функция ще се размие, тъй като с новия закон следва да работят две министерства и няколко администрации.

Като пример Стойчев посочи, че служителите на Агенцията по храните са на подчинение на земеделския министър, които при влизане в сила на променения закон би следвало да отговарят и в Министерството на икономиката.
Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища посочи още, че ръководената от него структура е много по-ефективна в сравнение с Агенцията по храните.

„Агенцията по храните с 1000 инспектори са извършили 4 хиляди проверки за миналата година, а ние с 30 души сме извършили 600, или пет пъти повече,“ заяви Стойчев.

Той допълни, че при извършвана проверка  от негови инспектори се затварят нерегламентирани тържища и борси, което не се случва при провеждани от други структури проверки и това е показателно за ефективността им.

Стойчев подчерта, че многократно е предлагал оптимизиране на съвместната дейност с Агенция „Митници“ чрез промяна на потока на информация. По думите му резултатите биха били много по-добри, ако не комисията подава данни какви стоки са влезли в страната, а обратно - Агенция „Митници“ да информира водената от Стойчев структура, която впоследствие да назначи проверка при съмнение за нередности.

Стойчев посочи, че в проекта за новия закон не са включени регистрираните през миналата година 600 обекта за търговия на храна, които продават стоките извън стоковите борси и тържища. Той посочи, че ще търси разговори с всички заинтересувани лица от подготвяната промяна на Закона за стоковите борси и тържища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
една салатка е 0.90 ст а събестоноста е 20 ст колко е печелбата на супермаркета кажете ми да си направим супермаркет бързо хахахахаха етови идеята аз ще ви произвейдам
4
0
 
1
 
! Отговори
георги петров преди 10 години
кви закони кой как да се произвейда и да си плащаш кажими как в тази държава е мошенническа СОФИЯ хахахахааха
3
0
 
2
 
! Отговори
номеров преди 10 години
Дискриминационен закон, който незнайно защо Бойковото правителство , а сега орешарското не забелязват. България се изпразва господа! Без закон за супрмаркетите и равностойни европейски супсидии това ще стане още по- бързо!
2
0
 
3
 
! Отговори
номеров преди 10 години
Най- антибългарската комисия, която с Личната си "законова " база убива българския търговец и от там ПРОИЗВОДИТЕЛ , като отваря пътя на супермаркетите. И сега разформирована отново работи против българите, като променя отново член 63 б., като безцеремонно гази търговския закон, отново в услуга на супермаркетите. Погледнете член 3 б от закона им. Гласи , че "търговия на едро извън борсите може да има само в хранителните магазини и вериги от магазини, които са на самообслужване".
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Край на лапането Ако закрият всички такива комисии на хората ще им олекне от *** и търтеи които не знаят какво работят.