Пак избираме кое задължение към данъчните да плащаме

Предлагат промени след решението на КС за отмяна на единната сметка
1
Пак избираме кое задължение към данъчните да плащаме
Снимка: архив, Ройтерс

Граждани и фирми ще могат да избират кое публично задължение да плащат. Това гласи позицията на Националната агенция за приходите след решението на Конституционния съд.

Както Dnes.bg писа, КС отмени единната сметка за приходите, с която отпадна възможността гражданите и фирмите да посочват кое от задълженията си към данъчните погасяват, а с вноските им автоматично се покриваше най-старото.

Министерството на финансите и НАП ще предложат до дни промени в данъчно-осигурителната сметка в съответствие с решението на Конституционния съд.

Експертите на двете ведомства са подготвили няколко варианта, като при всички тях е предвидена възможността граждани и фирми да могат да избират вида на публичните си задължения, които плащат.

В началото на следващата седмица различните варианти ще бъдат обсъдени на среща с работодателските организации и синдикатите, след което избраният от тях ще бъде внесен в Народното събрание.

Предстоящите плащания на данъка върху доходите на физическите лица с 5% отстъпка до 10 февруари, както и вноските за данъка върху добавената стойност с краен срок до 14 февруари ще се извършват по досегашния ред на внасяне на задълженията, тъй като решението на Конституционния съд все още не е влязло в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации