Петко Ангелов: У нас се купува отговорност, но не и сигурност

"Има нужда от професионални стандарти в охранителния сектор"
Обновена: 20 фев 2014 12:50 | 20 фев 2014 12:50,
0
Петко Ангелов: У нас се купува отговорност, но не и сигурност
Снимка: Bulgaria On Air

Има сериозна нужда от въвеждане на професионални стандарти в охранителната дейност, каза председателят на Асоциацията на частните охранители Петко Ангелов в ефира на телевизия Bulgaria On Air.

В България са регистрирани над 1700 фирми, които извършват охранителна дейност, но от тях едва 40 членуват в асоциацията. Голяма част от бизнеса се намира в сивия сектор и това пряко се отразява върху качеството на предлаганите услуги. Вина за това обаче има и държавата, защото при провеждане на търгове за обществени поръчки държавните институции избират не фирмата, предлагаща най-високо качество на услугите, а тази с най-ниските цени.

"Съзнателно се подписват договори на смешно ниски цени. Следователно фирмите не плащат заплати и на практика се купува отговорност, но не и сигурност", заяви Ангелов.

В частния сектор потребителите са готови да плащат повече за по-високо качество на сигурността, но при големия процент ненадеждни фирми те трябва да подходят с внимание към избора на изпълнител. Трябва да се обръща внимание на отношението към подготовката на кадрите, както и на специализацията на отговорните за организацията на системата за сигурност, препоръча Ангелов.

За да се върви към решаване на проблемите има нужда от ново законодателство и въвеждането на стандарти в сектора, категоричен е председателят на асоциацията. Той изтъкна активната роля на българската организация в Европейската асоциация на охранителите, която е в етап на разговори с Европейския съвет относно въвеждането на европейски стандарти в охранителната дейност, така че, ако не на национално, то поне на международно ниво се очаква да бъдат въведени известни регулации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари