80% от предприемачите недоволни от знанието на младите

Необходими са спешни образователни реформи, алармира председателят на БТПП
22 фев 2014 19:37, Екип на Bulgaria On Air
29
80% от предприемачите недоволни от знанието на младите
Снимка: Bulgaria On Air

Над 80 на сто от предприемачите у нас смятат, че младежите не получават достатъчно знания в университетите, нужни за професионалната им реализация. Според председателят на Българската търговско промишлена палата Цветан Симеонов са необходими спешни образователни реформи, за да се подобри качеството на придобитата квалификация, въпреки че в последно време бизнесът подпомага обучението на студентите чрез стипендии.

Висшите учебни заведения не бива да забравят, че подготвят бъдещи специалисти, необходими за бизнеса и би трябвало да следят съответните тенденции, коментира пред Bulgaria On Air Симеонов.

Той е на мнение, че бизнесът трябва да участва в изготвянето на учебните програми. Причината е, че в момента от университетите излизат кадри с недостатъчно добра квалификация. Нужни са и законодателни промени, категоричен е той. 

"Продължаваме да пускаме програми, които временно закърпват положението, без да се направят усилия временно заетите да придобият знания и да успеят да си намерят работа на един следващ етап на пазара на труда”, коментира още председателят на БТПП.

Освен компютърна грамотност и езици, на бъдещите кадри са им необходими и много практически знания, които могат да бъде набавени при сътрудничеството между бизнеса и висшите училища, подчерта Симеонов. Той допълни, че бизнесът вече инвестира в обучаващите си като предоставя стипендии по време на следването им. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
abraham oconnor преди 10 години
Добър ден,Има ли нужда от заем или да се отрече от банката, тук е една възможност за вас да бъде щастлив отново Global Firm кредит е тук, за да се сложи край на всички проблеми и притеснен,Ние предлагаме кредити на физически лица, фирми и да си сътрудничат органи при 2% лихвен процент в дългосрочен отношение на 1-40 години. Минималната сума, която може да бъде назаем $ 1,000.00 долара до максимум от $ 10.Million. Ние сме упълномощени от федералното правителство на тази страна много да дават за
24
0
 
4
 
! Отговори
Мей-мей преди 10 години
Какви са тези предприемачи и какво предприемат,като няма никакво производство.Системата на образование наистита е под всякаква критика,но въпросните предприемачи,като искат качество,да подпомагат обучението на кадри и да дават прилични заплата На-лесно е само да се иска.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз пък съм недоволна от предприемачите, от това, че искат да експлоатират и от ниските заплати. Ще добавя и постоянното им мрънкане и това, че искат само да вземат,но не и да дават. Назначават само роднини и приятели без нужните качества и после искат бизнеса им да върви.В БГ има много кадърни хора по света също и ако някой БГ работодател не може да си намери служители, нека да погледне проблема в себе си.В БГ има повече некачествени работодатели, отколкото служители.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аааа, те предприемачите у нас какво произвеждат? Кораби ли, влакове ли, двигатели ли, компютри ли, телевизори ли, какво, че им трябвали добри и образовани специалисти. За какво ще ги използват аджеба и ще им дават заплата 400 лв.
21
0
 
15
 
! Отговори
Предприемач преди 10 години
Образователната система наистина не струва-да знаете от колко време търся машинен инженер до 25 годишна възраст с пет години стаж по специалността, шофьорска книжка, перфектни английски, немски, френски, испански, руски и китайски, познания по арабски и хинди са предимство, компютърно програмиране, дълбоки познания по ориенталска философия, за да си говориме по хобито ми, при гарантирано гъвкаво работно време/ работи се от 6 до 23 часа, вкл. събота и неделя/,предлагам 450 лева заплата и...НЯМА!
20
0
 
4
 
! Отговори
БФБ преди 10 години
Работодателите не трябва само да се оплакват от образованието, а да участват активно не само със съвместно писане на програми и стипендии - стипендиите не вършат работа. На ви тук едни пари - оправяйте се. Близката връзка между бизнеса и университетите е важна, за да знаят кои са перспективните студенти. Осигуряване на работа на най-добрите студенти, стажове , осигуряване на материалната база на университетите. И докато не се ангажира бизнеса няма да има специалисти.
19
0
 
5
 
! Отговори
4оКо преди 10 години
На останалите 20% им вършели работа и маймуни?! Искам да си купя диплома, кой университет ги шитка най-евтино?
18
0
 
10
 
! Отговори
БВВ преди 10 години
Срещу тия нива на заплати, това качество. Като вдигнат заплатите, ще привлекат по-качествени кадри и ще им намалеят болежките. Бизнесът да си преговори фундаменталния урок по икономика.
17
0
 
2
 
! Отговори
От Мнение преди 10 години
Специално при мен - работих дълго време в чужбина и натрупах контакти. Наложи ми се да се върна, но продължих да работя дистанционно по проекти на фирмите в които съм работил и стана така, че все едно аз съм си работодател - каквото си изработя това получавам.
16
1
 
1
 
! Отговори
до 16 преди 10 години
Ае, пич, работите за 5к не те чакат по сайтовете, ТИ ги тьрсиш, а не те теб! Ако знаеш къде и как, нямаш проблеми. А колко плаща възложителят и колко от това стига до физическия изпълнител са две отделни неща. Прескачаш един- двама посредници и си ти!
15
0
 
3
 
! Отговори
10 до 15 преди 10 години
За да станеш работодател, и то качествен, ти трябва капитал. Не може всеки недоволен да пръква фирма и тя да фалира след време. Добре платените служители са такива, защото са експерти с точна насоченост и не винаги разбират комплексността на цялостния бизнес. Всеки трябва да върши това, от което разбира, за всичко друго си има консултанти- плащаш си и си вършат работата. Много е просто.
14
0
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 10 години
Когато заплащането им започне да съответства на изискванията, тогава ще започнат да привличат квалифицирани кадри. Да това е начинът и пътят,но за да има квалифицирани кадри,то тя трябва да са извървели целият път от долу до горе за да станат такива,а не падат от небето.Когато имаш достатъчно знания и умения,а в същото време заплащането ти е несъразмерно,самият ти ставаш работодател за да покажеш,че можеш да бъдеш по добър и ефективен,но в България това не се случва.
13
0
 
6
 
! Отговори
BG преди 10 години
Ха-Ха, предприемачите били недоволни ! Ами че те университетите са на бройка бе аланкоолу ! Какво искате - прием 200, завършват 400 ! Как университетите да направят качествени програми че и с практика на всичкото отгоре - да не са ЛУДИ !!! Че при това положение, 90 % от студентите им ще избягат !!! Тоя, бил ли е в БГ университет че говори такива глупости ! И аз да съм ректор на ВУЗ никога няма да направя такива неща ! На мен държавата ми плаща за БРОЙКА ! Не за КАЧЕСТВО !
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОЙ ЩЕ ВИ РАБОТИ ЗА 250 ЕВРО ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ЗА СЪЩАТА РАБОТА ХОРАТА В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ ПЛАЩАТ 5 000 ЕВРА. НАЛИ АЗ ВИ РАБОТИХ БЕЗ ПАРИ 2 ГОДИНИ БЕ ПСЕВДО БИЗНЕСМЕНЧЕТА. ДА АМА НАКРАЯ ВИ ГО ЗАБИХ. СЕГА СЪМ В БЯЛА ДЪРЖАВА С БЕЛИ ПАРИ. КОЛКОТО ДО ПОДГОТОВКАТА НА МЛАДИТЕ ПРОБЛЕМА ИДВА ОТ ТОВА ЧЕ НАСИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА. КАТО НЯМАТ МОЗЪК ЗА УЧЕНЕ ДА СИ СТОЯТ НА СЕЛО И ДА СИ ПАСАТ ГОВЕДАТА. СТАРИТЕ ХОРА СА КАЗАЛИ. ОТ ВСЯКО ДЪРВО *** НЕ СТАВА.
11
0
 
11
 
! Отговори
От 9 - Мнение преди 10 години
И само да уточня: ПО-ЛОШО ще става - ордите, които идват от училищата са специалисти по-нищо, но спокойно ще Ви работят за 450лв. Всичките ми приятели и познати се изнесоха - аз засега съм тук, но мога да работя от всяка точка на света и дори го правя като ходя в чужбина за по-дълго.Как ще Ви боли когато започнете да си внасяте специалисти от ЕС на по 5-10 хил. евро заплати.Ама нали ни изгонихте и дори така направихте, че тук в България и бизнес да не може да се прави от всеки.
10
1
 
9
 
! Отговори
ХА_ХА преди 10 години
Пичове, че младите са зле образовани и безотговорни, спор няма. Но моля ви никога не слагайте в едно изречение думите българин, предприемач и бизнесмен. Ваша ще е вината ако умра от смях.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато заплащането им започне да съответства на изискванията, тогава ще започнат да привличат квалифицирани кадри.
8
0
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
Просто получавате това, за което си плащате или си мислите, че някой специалист Ви е длъжен да Ви работи без пари, докато се разхождате да Малдивите с любовница или сте на яхта някъде из средиземноморието. Дайте по 4-5 хил.лв на месец и ще си намерите специалисти - все ще се навият за толкова.Лично аз засега предпочитам да си стоя в къщи и да си работя дистанционно по чужди проекти (за инфо и за 5хил.лв на месец няма да се хвана да слугувам на някой, но при мен нещата стоят по друг начин).
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А БЕ ИДВАЙТЕ У МААЛАТА ЦИГАНТИЯ ШЕ ВИ ДАДЕМЕ НАШИ ОРА ДА ВИ РАБОТАТ БЕ. ЦЕЛАТА МААЛА ШЕ ВИ ДАДЕМЕ БЕ. ОНИ МОАТ ДА РАБОТАТ АМА МОЕ И ДА НЕ РАБОТАТ. НАЙ НОГО ДА ГИ ЯДОШЕТЕ И ДА ВИ НАКАРАТ ВИЕ ДА РОБОТИТЕ А ОНИ ДА ВИ ГЛЕДАТ. ВИЕ ДА НЕ СИ МИСЛИТЕ ЧЕ САМО ШЕ ЛЕЖИТЕ И ШЕ ПЪР.ИТЕ? НЕМА ТАКОВА НЕЩО. ШЕ РАБОТИТЕ ТА ИЗ ГАЗ.ВИ ВОДА ШЕ ТЕЧЕ. УТРЕ ШЕ ВИ ГИ ПРАТИМ ОРАТА ДА ВИ НАУЧАТ КАК ДА РАБОТИТЕ.
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То и 99, 9% от младите са недоволни от българските "предприемачи".