2 хил. души ще правят седми блок на "Козлодуй"

Westinghouse ще разчита на местни подизпълнители
Обновена: 27 фев 2014 11:47 | 27 фев 2014 11:47,
19
2 хил. души ще правят седми блок на "Козлодуй"
Снимка: архив, Булфото

Планираме до месеци да приключим преговорите по инвестициите и бюджета на проекта и до 2016 година да започне строителството на седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Тази увереност изказаха от Westinghouse по време на конференция с потенциални партньори. Американската компания гарантира, че ще разчита основно на местни доставчици за строителството на реактора.

Оценка на Westinghouse сочи, че през следващите 5-10 години България ще има нужда от нови мощности, защото ще бъдат закривани ТЕЦ-ове, а и ВЕИ-мощностите не са достатъчни.

Това е дългосрочна инвестиция и България ще спечели от нея, допълниха от компанията.  Те обясниха, че получават лиценз за работа на реактора за 60 години. Реакторът АР 1000 е с такава технология, че отработеното гориво може да бъде съхранявано в централата, стана ясно още по време на срещата.

"Вярвам в добрата цена на проекта и на енергията, която той ще реализира", заяви при откриването на конференцията Еленко Божков, член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

По време на срещата бяха посочени редица предимства на компанията, сред които политиката й да наема местни подизпълнители, както и да купува материали от местни производители.

Към 2 хил. души ще бъдат заети със строителството на седмия блок на АЕЦ "Козлодуй". Става въпрос за администрация и строители на обекта. След това за поддръжката ще бъдат необходими между 300 и 500 оператори на блока, но допълнителните работни места ще бъдат хиляди, защото доставчиците ще бъдат местни, гарантираха от фирмата.

Според представителя на Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК) Антон Петров проектът ще даде "глътка въздух за циментовата индустрия". От реализацията на строителството на седми блок ще имат полза още строителните, транспортните фирми, както и производителите на кабели.

"Реакторът дава нови възможности за развитието в тази тежка икономическа среда", допълни Попов.

Имаме наблюдението, че Westinghouse работят с висока прозрачност, обясни от своя страна председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. Според него, ако действат пазарните принципи, при повече производители има и по-ниски цени на електричеството.

Цената на тока у нас не е най-високата в Европа, но е важно тя да остане на ниско ниво, особено за икономика с висока енергоемкост, каквато е нашата, допълни още Симеонов.

Въпреки всички посочени позитиви, така и не беше уточнено каква ще бъде цената на проекта.

"Несериозно е да очакваме цена на този етап", коментира пред журналисти Еленко Божков. Той обаче вярва, че цената ще бъде добра, защото "това е предпоставка за реализиране на целия проект" и следствие от разговорите в САЩ по време на посещението на енергийния министър Драгомир Стойнев.

Божков не очаква и проектът за строителството на седми блок да бъде компрометиран по подобие на АЕЦ "Белене", който е "пострадал" от промяната в конюнктурата.

Реакторът АР 1000 все още няма лиценз за работа в Европа, макар да е започнала процедура във Великобритания, стана ясно още по време на конференцията. На финалната права е одобрението в Китай, както и в САЩ. В САЩ има една "регулаторна иновация" и се издават комбинирани лицензи за строителство и за експлоатация, обясни Рикардо Ловет, директор "Бизнес развитие" в компанията.

Още икономически новини вижте в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много добра новина,ама надали?
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След 25години лъжи -как да повярваш?!като идея е добре да се строи , но нямаме специалисти?!
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия пак с пропагандата напред!В икономика базирана на разстеж, от къде идва разстежа при АЕЦ? Отгоров: От по-високи цени за населението и компромиси с качеството и сигурността!Енергийна независимост? Няма такъв филм! Оставаме зависими от доставка на гориво, резервни части, патенти и поддръжка!!! Ставаме политически, екологично и финансово зависими!Не е виновен този дето яде, а този дето му дава. Невидим закон, като гравитацията. Те ще се пробват, а ние кво ще правим?!?!? Успех...
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А, и от ВЕИ-тата щяхме да спечелим, но не казаха,че само определени хора.
6
1
 
3
 
! Отговори
стар комунист преди 10 години
Другарю Станишев,Моля да ни обясниш защо предпочитате американски пред руски реактор?!Не предаваме ли Русия по този начин?!Нашето село повече няма да гласува за БСП, вие сте империалистически *** и предатели.
5
2
 
6
 
! Отговори
Ужас преди 10 години
Местни некомпетентни бригади, съставени от неграмотни българи, *** и турци ще изграждат АЕЦ - те една магистрала не можаха да направят като хората... не ми си мисли просто
4
1
 
5
 
! Отговори
Да кажем НЕ! преди 10 години
Вредени са допълнителни ядрени блокове! Имаме голям излишък, електроенергиен потенциал, който и сега не се използва. Защо ни е презапасяване. Каква е тази празна мантра за енергиен център на Балканите, когато можем технологично да изнасяме около 1000 МВт и ги изнасяме и в момента. Построяване на нови ядрени мощности ще доведе до несъстоятелност на НЕК и БЕХ и преминаването им в чужди ръце подобно на ЕРП-тата.
3
6
 
4
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
До СОЦИАЛИСТАбе, комунистическо ***, защо не вървиш в Русия? Там всичко ще ти е супер, ще можеш да си пишеш по форумите възхвала на всичко руско. Аман от смотльовци като теб, ако Русия нямаше полезни изкопаеми отдавна щеше да прилича на Индия. Червената армия и комунизма съсипаха половин Европа и въпреки това сега се намират хора, който да ги възхваляват.Въпреки огромните залежи на нефт, газ и други природни блага (от който само събират пари) са светлинни години след Норвегия.
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Даже са си малко ,то такива проекти са огромни ,това да не е външен ке..ф на село.Близо 10-20 000 ще имат допълнителни непряки задачи по-логистика ,изхранване и ... Големите проекти дават хляб на много и изкарват държавите от криза.
1
2
 
10
 
! Отговори
Добрите преди 10 години
американци и лошите руснаци. Да ви звучи познато?