Експортното застраховане - непознато за фирмите ни

Процентът на одобрени заявки в Агенцията за експортно застраховане е 91%
27 фев 2014 07:47, Анисия Иванова
2
Експортното застраховане - непознато за фирмите ни
Архив: Булфото

Експортното застраховане предлага много възможности за финансиране на българските малки и средни предприятия и макар че за последните пет години дейността ни нарасна 20 пъти, все още продуктът не е познат сред много фирми. Това коментира за БТА Дочо Карадочев, изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ).

Българската агенция за експортно застраховане е специализирано застрахователно дружество, което предлага застраховки и плащания при износ и сделки на територията на България като агенцията е разработила и схеми, които улесняват финансирането на износа. Агенцията е основана през 1998 г. като акционерно дружество, а през 2004 г. единствен акционер в нея остава държавата, представлявана от министъра на икономиката и енергетиката.

В момента Българската агенция за експортно застраховане е разработила съвместен продукт с Българската банка за развитие, насочен към експортно ориентирани малки и средни предприятия.

При застраховане от страна на БАЕЗ фирмите могат да получат кредити от ББР с лихвена премия от 3,5 процента за финансиране на износа на стоки и услуги за чужди пазари. Ако нямат застраховка цената на кредита за малките и средни фирми ще е 6 на сто.

Застрахованите в момента при нас фирми са над 250 като се стремим да популяризираме продуктите си, посочи пред БТА Карадочев. Застраховането на сделки с отложено плащане превръща тези вземания в настоящ актив като дава възможност на фирмите да получат финансов ресурс срещу застрахователната полица, добави той.

Имаме застраховани фирми от всякакъв спектър - от фирми с трима души персонал до големи предприятия и от застраховки със застрахователен лимит от 500 лв. до 50 млн. лв., коментира Карадочев. Цената на застраховката зависи от риска, който Българската агенция за експортно застраховане покрива - тоест от надеждността на партньора на нашия клиент, обясни Дочо Карадочев.

Обикновено цените на застрахователните премиите варират от 0,2 до 1,3 - 1,5 процента, а застрахователните премии се начисляват върху реализирания износ при отсрочено плащане. В случая, когато се застрахова кредит, премията се начислява върху кредитния лимит, включващ главница и уговорената в договора за кредит лихва, предвижда Българската агенция за експортно застраховане.

Проучваме надеждността на търговските партньори на нашите клиенти, тъй като обикновено става въпрос за сделки с отложено плащане, коментира Карадочев. От друга страна при неплащане нашият клиент има покритие на вземането си, което дава сигурност на бизнеса му,  добави изпълнителният директор на Българската агенция за експортно застраховане. Трето предимство за застрахованите фирми е получаването на възможност за финансиране - чрез залагане на застрахователните полици в банки, отбеляза още Карадочев. Това е едната част от работата ни.

Втората част е, че Българската агенция за експортно застраховане директно застрахова и банките, които предлагат финансиране на малки и средни предприятия, както и предекспортно и следекспортно финансиране, обясни Дочо Карадочев. Това дава възможност на фирмите, които нямат възможност да покрият обезпеченията, изисквани от банките, да се финансират с помощта на полица от Българската агенция за експортно застраховане, добави той.

По същия начин ще бъдат отпускани и кредитите по новите кредитни линии на ББР, които ще приемат за обезпечение застрахователната полица от Българската агенция за експортно застраховане. Агенцията покрива до 90 процента от кредита, посочи Карадочев. Основните реквизити, от които се нуждаем, за да направим застраховка на една фирма са името на търговския й партньор, информация за сделката и за кредитния лимит, както и дали фирмата е работила преди с даден партньор или не, поясни той.

Процентът на одобрение на всички постъпили заявки при нас е 91 процента, тоест ние се стремим да стимулираме фирмите да застраховат, заяви Карадочев. Основният експорт на застрахованите в Българската агенция за експортно застраховане фирми, е насочен към ЕС, показват данните на агенцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
гошко преди 10 години
Интересно звучи.
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това, че не застраховат в БАЕЗ не значи, че не използват факторинг въобще. Работил съм с тях и с друга фирма едновременно и мога да заявя, че БАЕЗ е толкова либерална, че чак е заплаха за себе си!