Персонал под наем предлага по-добро качество на услуга

Потенциалът за ръст на този тип заетост у нас е между 6 и 7 пъти, коментира специалист
Обновена: 4 мар 2014 21:34 | 4 мар 2014 21:02,
9
Персонал под наем предлага по-добро качество на услуга
Снимка: Bulgaria On Air

Едно от предимствата за компаниите при използване на персонал под наем е постигане на по-добро качество на изпълнението на дадена услуга в сравнение с това, което би получила, ако използва постоянно наетия персонал, коментира в ефира на Bulgaria On Air Йордан Гинев, мениджър „Обслужване на клиенти” в Bulpros Consulting.  По думите му услугата може да бъде изпълнена с до 30% по-добре от временно наети хора в център за обслужване на клиенти, например, към компания, чиято основна дейността не е фокусирана върху тази дейност.

Гинев посочи, че към момента в България хората, работещи под наем, са под 1% от общия процент на трудово заетите в страната. В сравнение с други европейски страни това ниво е между 3 до 7 пъти под стандартните нива. По думите му потенциалът за ръст на заетостта в сектора е между 6 и 7 пъти.

Той поясни, че не цената е това, което спира българските работодатели да използват услугите на временно наетия персонал.

„За да наемаш персонал, трябва да излезеш на светло”, коментира експертът. Той поясни, че плащането на заплатите се поема от агенцията посредник, която има задължението да изплаща и пълните осигуровки на временно наетите.

„Темата за риска е широко застъпена в дейността с персонала под наем. Става въпрос за предварителна договореност, но компанията посредник има ангажимент да плати заплатите и ние имаме задължение да си получим парите от компанията партньор”, подчерта Гинев.

Управляващият съдружник на CIG, България Здравко Иванов коментира, че преди да сключат договор с дадена компания за отдаване на персонал под наем, агенциите посредници й правят профил, като проследяват какъв е имиджът й с банки, с външни контрагенти и т.н.  Взимат се под внимание и информационни потоци на болнични и отпуски. На тази база се преценява степента на риска и на усилията за изпълнение на услугата. В този смисъл „за един и същ персонал различни компании могат да получат различна цена, заради усилията и риска, необходими за изпълнението на услугата”, коментира Иванов.  

В сравнение със страните от региона цените на предоставяните услуги по подаване на персонал под наем са с около 10% по-ниски. Конкурентоспособността на персонала, който изпълнява услугите обаче е на едно ниво, коментира Гинев. Той посочи, че може да се работи в посока на постигане на по-голяма гъвкавост при Закона за регулиране на временната заетост.

„Във света има възможност за почасова работа на няколко места в рамките на един ден. У нас към момента настоящият закон не позволява това”, подчерта експертът.

На свой ред Здравко Иванов подчерта, че „би било положително за бизнеса, ако има възможност за разграничение между краткосрочното и дългосрочното отдаване под наем. „Към момента няма такова разделение. Смятам, че това е един от елементите, които могат да бъдат промени”, заяви още експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето за такива е измислен термина"образован ***"-а иначе казано *** и половина.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
някакъв нов вариант на продажба на роби
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е тъй нареченото temporary employment, тръгнало от най-прекрасната нация на света, Америка.Това нещо бе пробутано на З. Европа, където сега има страхотни проблеми, тъй като то всъщност означава фирмите да наемат песроснал без установяване на регламентирани отношения работодател-работонаемател. Т.е. работникът се назначава в една фирма, която предоставя услуга на друга фирма под формата на персонал. Идеята е просто забокаляне на трудовите взаимоотношения.Аз на тоя бих му откъснал топките.
6
0
 
5
 
! Отговори
Той е преди 10 години
Не разбрах каква е идеята на тая идиотия, а може би, няма идея?Че нали и сега сме наети, кво излиза, че с това,ще имаме двама господари,още един мошеник ще печели от труда ти!Сигурен съм, бас ловя,че тоя посредник няма да ти плаща за "престой", не по твоя вина!
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя странен тип, дето джуката му съжира дъждовна вода нещо се е взел на сериозно. Освен да ми предложи работа при жена му - да го замествам в кревата, че като го гледам какъв е нефелен... То кой знае дали и жена има...
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
продуктово позициониране за " бели роби"
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
този ней тавряс...
2
0
 
13
 
! Отговори
Работник преди 10 години
Ако аз искам да работя на 2 места, това си е моя работа. Няма някой да "ме предлага". То бива безочие и простотия, но това на *** ни крадци-новобогаташи няма граници.Ако маймуняка, при който ме е пратил работодателя, реши да ми се качва по оная работа и му тегля една майна, после кой ще ме уволнява?А кой ще получава пари за това, че аз работя при друг?Така аз мога просто да наемам работници и да ги предлагам! Че то си има такава структура и то - държавна.
1
0
 
17
 
! Отговори
Generala преди 10 години
Чиста форма съвремено робство, пропаганда на модерната неолиберална икономическа теория.давам ти да ползваш моите роби за известно време срещу заплащане,ако не ти трябват може да ги уволниш, с посредническа фирма нямаш никаква защита на трудовите права. Идеята е, че ако работиш под страх от уволнение, ще си една покорна ***, готова да работи и за дребни трохи.

Спонсорирани публикации