През януари износът ни към Украйна, Русия и Турция се влошава

Най-много изнасяме към Германия, Италия и Румъния
12 мар 2014 14:46,
3
През януари износът ни към Украйна, Русия и Турция се влошава
Снимка: Ройтерс

В първия месец на 2014 г. темпът на растеж на вноса на страната ни изпревари този на износа за трети пореден месец - знак, че инвестиционната активност на фирмите постепенно се увеличава.

Именно този факт посочи Българска народна банка в своята прогноза за икономическата активност през първата половина на 2014 г. След като през 2013 г. износът нарасна с близо 7%, а вносът с малко над процент, според централната банка в първите месеци на новата година вносът ще расте с по-бърз темп от износа.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че през януари сме изнесли доста по-малко стоки и услуги към Украйна и Русия в сравнение със същия месец на 2013 г. Вносът към Русия, от която сме внесли най-много стоки през миналата година, също намалява.

През януари общият износ на страната ни спадна с близо 11%, а вносът скочи с около 6% спрямо година по-рано. За първия месец общото външнотърговско салдо – разликата между износа и вноса – е отрицателно и възлиза на 837 млн. лв. в сравнение с януари 2013 г.

„Данните за търговския баланс за миналата година излъчиха положителни сигнали. Имахме ръст на износа към едни от основните ни търговски партньори Германия и Китай. Като цяло данните за януари излъчват негативни сигнали, но не считам, че трябва да се правят генерални изводи“, коментира данните за Investor.bg икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

„Ефектът към Русия е по отношение на вноса. Трябва да се направи разбивка и да се види дали понижението се дължи на спад на вноса на енергийни суровини или на стоки. Износът към Украйна не е особено решаващ за страната ни на фона на цялостния търговски баланс“, така Ганев коментира данните по отношение на търговските връзки с двете страни, имайки предвид, че напрежението там ескалира през февруари и началото на март. Той добави, че коментари могат да се правят едва щом се видят данните за следващите месеци.

„Случващото се в Украйна може би ще има само негативен микро ефект върху определени сектор и отделни компании, но не и за цялостния търговски баланс на България. По-тревожното е, че през януари, освен към Русия, спада и износът към Турция и Китай – другите ни основни търговски партньори“, добави още икономистът.

През януари износът към Турция – най-големият ни партньор извън държавите членки на ЕС – се свива с 10% на годишна база. Традиционно продължаваме да внасяме стоки от югоизточната ни съседка. В първия месец на 2013 г. импортът нараства с 85 на сто. В топ три на страните извън Европа, за които сме изнесли най-много през миналата година, попадат Китай и Русия.

Основният ни търговски партньор продължава да бъдат страните от Европейския съюз. През 2013 г. износът към 28-те държави членки се повиши с 9%, а вносът – с 3 на сто. През миналата година най-много стоки и услуги сме изнесли към Германия, Италия и Румъния. Топ пет на дестинациите за износ от страните членки на ЕС допълват Гърция и Франция.

Вижте още на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Винету преди 10 години
Ега ти ужаса, щом с това правителство се влошава износът към Русия и Турция. За какво съживяване на икономиката тогава бленуват?
1
0
 
8
 
! Отговори
бг преди 10 години
най-големия износ е към ШВЙЦАРСКАТА БАНКА А ВНАСЯМЕ ХОРМОНИ ГМО, СЪЩО ТАКА ИМАМЕ И ВНОС НА ГРИПЕН ВИРУС ЩАМ "КАЛИФОРНИЯ"